Zelenského vláda zakročila: DO VOJNY ZA ŠŤÚRANIE A NEPOHODLNÉ REČI
27 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinský investigatívny novinár Jevhenij Šulhat sa chystal zverejniť správu o údajnej korupcii v Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU), keď k nemu v nákupnom stredisku pristúpili uniformovaní vojaci a pokúsili sa mu odovzdať predvolanie na odvod, čo podľa neho nie je nič iné, než snaha ho zastrašiť. Nejde o prvý takýto prípad. Zdá sa, že vláda prezidenta Volodymyra Zelenského využíva hrozbu nasadenia v prvom fronte ako zbraň proti svojim kritikom, píšu české Parlamentní Listy.

Na začiatku mája server Politico upozornil , že sa ukrajinskí novinári ocitajú pod tlakom centrálnej vlády v Kyjeve a keď si dovolia upozorniť na niektoré problémy, napr. na korupciu, je im naznačené, že by sa tiež mohli ocitnúť na fronte. A ako ide čas, zdá sa, že sa v tomto smere veľa nemení. Ten istý server Politico takmer o dva mesiace neskôr upozorňuje, že tlak na ukrajinských novinárov zo strany vlády je stále rovnaký.  

Snaha o zastrašenie?

Ukrajinský investigatívny novinár Jevhenij Šulhat sa chystal zverejniť správu o údajnej korupcii v Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU), keď k nemu v nákupnom stredisku pristúpili uniformovaní vojaci a pokúsili sa mu odovzdať predvolanie na odvod, čo podľa neho nie je nič iné, než snaha ho zastrašiť a prinútiť ho, aby sa v pracovnom živote venoval iným témam.

"Považujem to za zastrašovanie a marenie mojej novinárskej práce," povedal s tým, že aprílový pokus poslať ho na front bol urobený bezprostredne potom, čo sa obrátil na SBU so žiadosťou o stanovisko tajnej služby k celej kauze. Publicista omietol predvolanie na odvod prijať a namiesto odchodu do vojny podal sťažnosť.

RUSKO VARUJE! Jadrová vojna je blízko
Ruské Ministerstvo zahraničia vyhodnotilo riziko stretu jadrových veľmocí. Rjabkov: dnes sú riziká priameho ozbrojeného stretu medzi jadrovými mocnosťami vysoké. Riziko rastie Riziko priameho ozbrojeného konfliktu medzi jadrovými mocnosťami je... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Milan Laca

Z tímu prezidenta Zelenského zaznieva, že podobný nátlak na novinárov, prípadne na občianskych aktivistov je neprijateľný a akýkoľvek podobný prípad treba prešetriť.

"Domnievam sa, že použitie nástrojov trestného súdnictva na vyvíjanie nátlaku na akúkoľvek osobu, vrátane verejných aktivistov, je neprijateľné a takéto fakty musia byť okamžite nahlásené kompetentným orgánom," povedal výkonný zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Oleg Tatarov.

Sám prezident Zelenskyj sa vyjadril obdobne. „Akýkoľvek tlak na novinárov je neprijateľný,“ povedal už v januári.

Ale incidentov pribúda

Vitalij Šabunin, šéf Centra protikorupčných akcií, prezradil, že sa tiež ocitol v hľadáčiku úradov. Je vraj vyšetrovaný ukrajinským Štátnym úradom pre vyšetrovanie (SBI) kvôli tomu, že sa vyhol vojenskej službe a bol nelegálne preradený z bojovej jednotky, ale aj kvôli tomu, že neodovzdal auto, ktoré pre jeho vojenskú jednotku kúpili dobrovoľníci.

MACRON CÚVA: Francúzi na Ukrajinu zatiaľ bojovať nepôjdu
Macron si to s vyslaním vojakov na Ukrajinu rozmyslel pre vnútorné problémy. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zmenil názor na vyslanie vojenských jednotiek na územie Ukrajiny. Dôvodom je vnútropolitický boj vo vlastnej krajine. Senátor... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Milan Laca

Šabunin trvá na tom, že jeho odchod od bojovej jednotky bol v súlade s ukrajinskými platnými zákonmi a obvinil práve Tatarova, že sa ho pokúša umlčať.

„Prečo po mne ide prezidentská kancelária? Možno je to preto, že hovorím o tom, ako Tatarov riadi systém vymáhania práva na Ukrajine? Alebo je to preto, že protikorupčné akčné centrum systematicky ničí protidemokratické iniciatívy úradov,“ napísal na facebooku.

„V Bruseli chápu – vo vojne Ukrajina nutne potrebuje peniaze. Ale táto mäkkosť vo veci posielania peňazí bude zaručene kompenzovaná tvrdosťou, pokiaľ ide o vstup. Naša rýchlosť vstupu do EÚ teda závisí od rýchlosti vykonávania reforiem zo strany úradov,“ poznamenal taktiež na sociálnej sieti s tým, že aj tlak jeho protikorupčnej organizácie na ukrajinské úrady môže pomôcť urýchliť vstup Ukrajiny do EÚ.

Vitalij Šabunin sa prihovára

Šubanin zdôraznil, že dobrovoľne narukoval na začiatku vojny a na inú pozíciu bol preradený až potom, čo bola jeho jednotka preradená z úradných línií.

Tatarov obvinenia poprel a povedal, že si je vedomý Šabuninovho príspevku k reforme Ukrajiny a boju proti korupcii. SBI nereagovala na žiadosť o vyjadrenie k prípadu.

A ani Šabuninom to nekončí

Publicista Olexander Saliženko, ktorý sa tiež venuje rozkrývaniu korupcie, bol tiež predvolaný na odvodnú komisiu, aby vysvetlil, prečo ešte nebráni svoju vlasť so zbraňou v ruke. Pritom bol zbavený povinnosti narukovať, pretože trpí onkologickým ochorením bez možnosti sa vyliečiť.  

„Snažil som sa narukovať, ale kvôli môjmu zdravotnému stavu mi to bolo zamietnuté. Podporujem armádu a mobilizáciu. Takže pre mňa bolo bolestivé čítať on-line šikanóznu kampaň, ktorá ma označila za podvodníka,“ povedal Saliženko.

Anonymné šikanovanie vraj čelia aj ďalší novinári, ktorí sa venujú boju s korupciou na Ukrajine. Šikana je podľa serveru Politico dobre viditeľná aj na sociálnej sieti Telegram. „Samozrejme, môžu vždy pohroziť, že vás vyvezú do popredných línií,“ povedal investigatívny novinár Jurij Nikolov serveru Politico. V januári sa niekoľko mužov pokúsilo vlámať do jeho kyjevského bytu. Novinári sa zhodujú v tom, že sa Ukrajina v boji s korupciou veľmi posunula, ale stále má pred sebou veľký kus práce.
ZOSTANÚ ZELENSKÉMU LEN OČI PRE PLAČ? Poradcovia Trumpa odhalili mierový plán pre Ukrajinu
Bývalý prezident USA Donald Trump opakovane vyhlásil, že v prípade svojho opätovného zvolenia ukončí vojnu na Ukrajine. Jeho dvaja kľúčoví bezpečnostní poradcovia teraz odhalili, ako by Trumpov plán mohol vyzerať. Trump by vraj Ukrajine prisľúbil... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková
 
Foreign Policy upozornil, že Ukrajina v boji s korupciou urobila určitý pokrok, ale podľa rebríčka medzinárodnej protikorupčnej organizácie Transparency International sa Ukrajina nachádza na 104. pozícii zo 180 sledovaných štátov. 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik