Prekvapenie v Európe. Kde zobrať vojakov na vojnu s Ruskom?
28 | 06 | 2024 I Milan Laca

Británia, Nemecko, Taliansko zrazu zistili, že nemá kto bojovať s Ruskom.

Ak sa niečo stane, pre NATO bude problém naverbovať aj 300-tisíc vojakov.

Nie sú ľudia

Napriek agresívnym výzvam NATO na možnú vojnu s Ruskom, sa objavila nešťastná skutočnosť: zrejme v NATO nebude nikto, kto by bojoval s Ruskom, píše autorka článku. Dôvod je jednoduchý, európske krajiny NATO pociťujú nedostatok vojakov a v prípade vojny s Ruskom nebudú môcť poslať na front dosť mužov, potvrdzujú vojenskí analytici pre Financial Times.

Realita

Smutná tvár pravdy je takáto - krajiny NATO teraz nebudú môcť prilákať viac ako 300 tisíc „bajonetov“, aby sa zúčastnili na potenciálnom vojenskom konflikte s Ruskom. „Na papieri“ si európski spojenci v NATO nárokujú 1,9 milióna vojakov. Ale to je teoreticky. V praxi bude trvať mesiace, kým do jednotiek NATO naverbuju aj čo len 300-tisíc Európanov, poznamenávajú Financial Times.

Miliardy pre Kyjev. Dáme, či nedáme?
Nie všetky krajiny NATO sa chcú zaviazať k viacročnej vojenskej pomoci Ukrajine – Bloomberg. Niektoré štáty odmietajú prijať konkrétne viacročné záväzky, týkajúce sa výdavkov na vojenskú pomoc Ukrajine pre nepredvídateľnosť situácie na frontoch a... Čítať ďalej
27 | 06 | 2024 | Milan Laca

Ruská sila 

V roku 2023 vstúpil do platnosti dekrét ruského prezidenta o zvýšení personálnej úrovne ruských ozbrojených síl na 2,04 milióna ľudí. Stojí za zmienku, že ruské ozbrojené sily majú aj najväčšie zásoby jadrových zbraní na svete a mobilizačný zdroj krajiny predstavuje takmer 25 miliónov ľudí. „Ak sa na nás niekedy rozhodnete zaútočiť, najlepší čas je piatok poobede. V súčasnosti v Bundeswehri nie je absolútne nikto,“ vyhlásil ruský generál Leonid Ivašov.

Nemecko... 

Napriek úsiliu o nové investície a nábor, Nemecko nedávno oznámilo zníženie počtu svojich vojakov. Ministerstvo obrany uviedlo, že v roku 2023 sa armáda Bundeswehru zníži o približne 1 500 vojakov a do konca roka bude jej celková sila približne 181 500. Bundeswehr má však obrovské plány - zvýšiť počet vojakov na 203 000, ale to je do roku 2031. Ak je to možné…

Briti

V Spojenom kráľovstve je ťažké nájsť nových vojakov. Minulý rok opustilo britské ozbrojené sily o 5 800 ľudí viac, ako sa k nim pripojilo. Britská armáda od roku 2010 každý rok nedosahuje svoje náborové ciele, uvádza The UK Defense Journal.

... a ďalší

Problémy s personálom sú takmer vo všetkých európskych armádach. Nemeckej armáde chýba 20 tisíc ľudí, vo Veľkej Británii za posledných desať rokov klesla armáda o 19% na 138 tisíc ľudí, vo Francúzsku počet vojakov za rovnaké obdobie klesol o 8% na 204 tisíc a v Taliansku - o 40 tisíc až 160 tisíc ľudí. „Problém je spoločný pre všetky európske krajiny vrátane Francúzska, Talianska a Španielska,“ povedal pre The Financial Times Vincenzo Bove, profesor politológie z University of Warwick vo Veľkej Británii.

Mládež degraduje

Medzi európskou a najmä americkou mládežou je problém so „zdravím a fyzickou zdatnosťou“. V Spojených štátoch je väčšina vo vekovej skupine od 17 do 24 rokov jednoducho nespôsobilá na vojenskú službu kvôli obezite. Ak bude tento trend pokračovať, do roku 2035-2040 jednoducho nebude koho naverbovať do armád NATO.

Fínsko "náramne" pobavilo Kadyrova
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov a priateľ Vladimíra Putina nariadil čečenskému proruskému dôstojníkovi Aptymu Alaudinovovi, aby presunul neozbrojených bojovníkov čo najbližšie k estónskym jednotkám. Informuje web svpressa.ru. Predstaviteľ Čečenska... Čítať ďalej
27 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik