Nula slov o Ukrajine. Záujem nula. Ukrajinci v USA iba kukali
28 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Americké prezidentské voľby sú stále bližšie a vo Filadelfii, v jednom zo štátov, ktorí raz volia demokratov, druhýkrát republikánov a tretíkrát zase republikánov, je dobre vidieť, ako je americká spoločnosť rozdelená v podpore Ukrajiny. Jedni Američania hovoria, že je nutné Ukrajinu podporovať, druhí oponujú, že na prvom mieste má byť štát Amerika. „Stojím za Ukrajinou, moje srdce je s ňou. Ale náš národ čelí útoku. V našej krajine máme milióny ilegálov a toho sa musíme obávať,“ zaznieva medzi Trumpovými priaznivcami podľa českých Parlamentních lístov.

Ruská agresia proti Ukrajine trvá 855 dní a stále platí, že najväčším podporovateľom brániacich sa Ukrajincov zostávajú Američania. Američania, z ktorých časť verí, že na prvom mieste by mali byť Spojené štáty. A časť vidí, že je v záujme USA Ukrajinu podporiť. Podľa serveru Kyiv Independent je tento rozdiel veľmi dobre vidieť v Pensylvánii. V štáte, ktorý patrí medzi tzv. swings states, teda tie štáty USA, ktorí raz volia demokratov, druhýkrát demokratov a tretíkrát, prípadne štvrtýkrát republikánov.

Vo Filadelfii, v najväčšom meste Pensylvánia, žije početná ukrajinská komunita, kde sú si členovia dobre vedomí toho, že treba podporovať vlasť ich predkov. Asociácia amerických občanov Ukrajiny (UACA) alebo Ukie Club je už 115 rokov miestom stretnutia vo Filadelfii v štvrti Northern Liberties. V priateľskom bare klubu a priľahlom futbalovom ihrisku vyrástli podľa Kyiv Post generácie ukrajinských Američanov.

Ale v rovnakej Filadelfii usporiadal Donald Trump predvolebný míting. A na ňom sa účastníci zhodli, že Amerika má stáť na prvom mieste.

Na Trumpovej akcii nepadla o Ukrajine ani zmienka

Počas hodinového stretnutia naopak neustále zaznievalo, že treba chrániť južnú hranicu USA. Server Kyiv Independent, ktorý s niektorými Trumpovými podporovateľmi hovoril, upozornil, že pre týchto ľudí je ochrana južnej hranice USA dôležitejšia ako ochrana Ukrajiny.

„(Ukrajina) získala dosť peňazí od Bidenovej administratívy,“ povedala jedna Trumpova obdivovateľka Veronica z okresu Montgomery v Pensylvánii, ktorá odmietla uviesť svoje priezvisko. „Stojím za Ukrajinou, moje srdce je s ňou. Ale náš národ čelí útoku. V našej krajine máme milióny ilegálov a toho sa musíme obávať.“

Prekvapenie v Európe. Kde zobrať vojakov na vojnu s Ruskom?
Británia, Nemecko, Taliansko zrazu zistili, že nemá kto bojovať s Ruskom. Ak sa niečo stane, pre NATO bude problém naverbovať aj 300-tisíc vojakov. Nie sú ľudia Napriek agresívnym výzvam NATO na možnú vojnu s Ruskom, sa objavila nešťastná... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Milan Laca

Podľa správy Pew Research Center z roku 2023 žilo v USA v roku 2021 10,5 milióna ilegálnych prisťahovalcov.

„Mám pocit, že keby Trump bol v úrade (ruská invázia na Ukrajinu) by sa nestala,“ povedal ďalší Trumpov priaznivec z Pensylvánie. Podnikateľ. „Je naozaj dobrý na zahraničné vzťahy, verím, že pokiaľ chcete byť vodcom v drsnom svete, budete musieť byť trochu drsní,“ dodal na adresu Trumpa.

V Amerike dnes žije aj ukrajinský vojak Mykola Melnyk, 39-ročný dôstojník ukrajinských ozbrojených síl, ktorý slúžil ako veliteľ roty 47. mechanizovanej brigády počas protiofenzívy na juhu Ukrajiny. Prvého dňa dlho plánovanej protiofenzívy bývalý právnik šliapol na mínu a prišiel o nohu a časť druhej nohy. Ten sa snaží Američanov presvedčiť, že podporovať Ukrajinu má zmysel.

„Musím presvedčiť našich západných partnerov, aj keď možno nemám vplyv ukrajinského ministerstva zahraničia, stále sa snažím, aby ľudia pochopili niektoré základné pravdy,“ povedal Melnyk. „Bez podpory USA bude pre Ukrajinu celkom ťažké, ak nie nemožné, prežiť do roku 2025.“

Ukazuje sa, že Bidenova administratíva teraz chce Ukrajine poskytovať predovšetkým prvky vzdušnej obrany, aby chránili ukrajinské nebo. Podľa CNN ich poskytne prednostne práve Ukrajine. Ostatní záujemcovia si budú musieť počkať.

"Keby sme to pre Ukrajinu neurobili, nebola by schopná udržať svoje kritické zásoby protivzdušnej obrany mieriacej do zimy," zaznelo z americkej administratívy. „Jedná sa o rozhodnutie, ktoré bolo urobené, aby sa zabezpečilo, že sa budú môcť brániť neúnavným ruským útokom raketami a drony.“

Všadeprítomný nedostatok rakiet protivzdušnej obrany na Ukrajine obmedzuje schopnosť Ukrajiny chrániť svoju kritickú infraštruktúru pred ruskými údermi. Výkonný riaditeľ súkromného ukrajinského energetického podniku DTEK Dmytro Sakharuk povedal 26. júna denníku Kyiv Post, že na každú jednu antiraketu, ktorú má Ukrajina k dispozícii na obranu proti ruským úderom na energetickú sieť, má Rusko päť až šesť rakiet na odpálenie na Ukrajinu.

Homosexuáli chcú v ukrajinskej armáde vlastnú jednotku
Ruská agresia proti Ukrajine trvá už 854 dní a na fronte ďalej dochádza k pohybom na ruskej aj na ukrajinskej strane. Britská BBC naznačuje, koľko homosexuálnych vojakov padlo v boji a čo padlí homosexuálni vojaci ukázali. LGBT komunita žiada... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zopakoval, že Rusko nemá záujem o žiadne rokovania, ktoré nepovedú k ukrajinským územným ústupkom za tie časti Ukrajiny, ktoré už ruské sily okupujú. Lavrov mal 26. júna prejav na medzinárodnom politickom a ekonomickom fóre Primakov Readings a vyhlásil, že Rusko je otvorené dialógu s Európou iba „na základe uznania teritoriálnych realít zakotvených v (ruskej ústave)“, pričom tiež odmietol západnú výzvu na ukončenie vojny obnovením celého legálneho suverénneho územia Ukrajiny.

Lavrov odkazuje na ruské ústavné ustanovenia, ktoré považujú administratívne hranice Chersonskej, Záporožskej, Doneckej a Luhanskej oblasti za ruské územie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik