Koaličný trpaslík sa hrá na politického obra, alebo horlivý uchádzač Andrej Danko
27 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Koaličný trpaslík sa hrá na politického obra. A používa osvedčenú stratégiu: pýtaj si čo najviac, aby si dostal aspoň niečo. V tomto prípade však ide o predstavu jediného zisku. O obsadenie postu predsedu NR SR. Horlivý uchádzač sa volá Andrej Danko." Citát Miroslav Čaplovič, denník Pravda.

Názor Miroslava Čaploviča, ktorý pôsobí v denníku Pravda, ako vedúci oddelenia zahraničných udalostí zverejnený v denníku Pravda prinášame v plnom znení.

Zrejme už aj voličov vládnucej koalície prestáva baviť, ako šéf SNS ustavične dáva najavo, že by sa mal stať predsedom parlamentu. Nielenže to nedáva logiku pri spätnom pohľade na výsledky parlamentných aj európskych volieb, v ktorých Hlas jednoznačne predbehol národniarov, ale Dankovmu úsiliu ešte predchádzali iracionálne kroky.

Čisto z pohľadu vládneho trojlístku bolo pochopiteľné, aby sa prezidentom stal Peter Pellegrini. Danko však urobil presný opak, keď pred prvým kolom volieb nepodržal chrbát vtedajšiemu lídrovi Hlasu, ale uprednostnil Štefana Harabina. Možno dúfal, že Pellegrini prehrá vo finále s Ivanom Korčokom, a tým, že ho nepodporil, bude môcť zvaliť všetku vinu za tento neúspech naňho a o to ľahšie žiadať pre seba kreslo predsedu NR SR. Nie je vylúčené, že by sa pýtal, či má naďalej riadiť parlament politik, ktorý Korčoka pustil do Grasalkovičovho paláca…

Ak je Danko presvedčený, že má právo požadovať funkciu druhého najvyššie postaveného ústavného činiteľa, mal sa zobudiť už vtedy, keď sa pripravovala koaličná zmluva. Veď všetci vedeli, že Pellegrini má namierené na post prezidenta. Danko mohol skúsiť vynútiť si (hoci aj formou tichej dohody), že ak Pellegrini naozaj nahradí Zuzanu Čaputovú, urobia sa rošády, v rámci ktorých sa ocitne vo funkcii predsedu parlamentu. Lenže to by musel sľúbiť jasnú a nespochybniteľnú podporu Pellegriniho už pred prvým kolom volieb, do čoho sa mu očividne nechcelo. A tak to skôr vyzeralo na Dankovo vybavovanie si starých účtov s vtedajším lídrom Hlasu.

Danko čoraz viac tlačí na pílu

Až tak, že sa už ozval nespokojný minister Erik Tomáš, ktorý sa sťažuje, že SNS blokuje zvyšovanie minimálnej mzdy. Šéf národniarov medzitým pritvrdil viacerými spôsobmi. Napríklad nechce vidieť Maroša Šefčoviča znovu ako eurokomisára navrhnutého za Slovenska napriek tomu, že premiér a šéf Smeru Robert Fico absolútne pochopiteľne podporil jeho zotrvanie v Bruseli.

Mimochodom, kto počúva, čo rozpráva Danko, môže nadobudnúť dojem, že mu na Slovensku ešte viac záleží ako Ficovi. Jedna vec sú reči, druhá vec sú činy. Danko sedel na koaličnej rade už v rokoch 2016 – 2020, keď boli pri moci Smer, SNS a Most-Híd. Svoj podiel na budovaní štátu mal vo funkcii predsedu parlamentu; nenastal čas, aby teraz ukázal, ako vie riadiť veci z pozície člena vlády? Keďv Českej republike Andrej Babiš prvýkrát uspel s hnutím ANO v parlamentných voľbách, mohol si nárokovať od nového sociálnodemokra­tického premiéra Bohuslava Sobotku akúkoľvek funkciu. Vrátane postu predsedu Poslaneckej snemovne. Mal však chuť makať, preto sa stal ministrom financií. Prečo sa Danko nikdy aspoň čiastočne tak horlivo neuchádzal o miesto vo vláde, ako to predvádza s kreslom šéfa NR SR?

Nie je to však výlučne Dankova vlastnosť medzi predsedami politických strán získať pre seba funkciu šéfa NR SR

Aj iní sa v minulosti fakticky vyhli zodpovednosti za riadenie niektorého z ministerstiev: svojho času to ukázali Jozef Migaš (niekdajšia SDĽ), Pavol Hrušovský (KDH), Boris Kollár (Sme rodina). Ani od nich priamo osobne sa voliči nedozvedeli, ako sa má efektívne viesť rezort vlády.

A tak Danko len stupňuje požiadavky, blokuje aj veci, ktoré pritom obsahuje programové vyhlásenie vlády (zmienená téma minimálnej mzdy). Nie tak dávno Slovensko niečo podobné zažilo, len to teraz nie je v takej okatej podobe: keď sa zdalo, že počas vlády, ktorá vznikla na jar 2020 vtedajší premiér Igor Matovič vyzeral ako tvrdý opozičný politik ministra Richarda Sulíka.

Šikovný a pragmatický politik dokáže spory vyriešiť rýchlo. Ironicky sa žiada poznamenať, že Danko mal príležitosť aj počas nedávneho letu na európsky šampionát vo futbale na zápas Slovenska s Belgickom. Zhodou okolností sa Danko vybral do Nemecka vládnym špeciálom spolu s Tomášom a s novým šéfom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom…

Hra na obra vyznieva nedôstojne. Zostáva veriť, že Fico sa zotaví tak, aby dokázal buchnúť päsťou do stola. Nie obrazne, ale doslovne. Má bohaté skúsenosti, aby chápal, že politický trpaslík nesmie koalícii prerásť cez hlavu.

KRÚPA ŤAHÁ KU DNU UŽ DRUHÚ STRANU!
Vládna koalícia na lodi zvanej Slovensko láta jednu dieru za druhou, neraz aj niekoľko súčasne. Dedičstvo po diletantských vládach Matoviča, Hegera a prezidentky (Ódora) je strašné po všetkých stránkach. Vážny je samotný stav štátnej ekonomiky a... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik