EÚ sa pominula na rozume. Dánom zdanili pr.y
27 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Európska únia sa pominula na rozume. Začína si presadzovať svoje najväčšie idiotizmy. Prvými priekopníkmi sa stali Dáni. Tamojší chovatelia budú platiť novú daň ročne za jednotku hovädzieho dobytka (1 ks) vo výške 100 eur. Tá daň je vyrubená za kravský "meteorizmus", teda, vylučovanie plynov zo zadnej časti tela. Píše eadaily.com.

Dánsko bude farmárom účtovať v rámci svojej prvej uhlíkovej dane z poľnohospodárstva 100 eur za kravu ročne. Informuje o tom denník Financial Times. Dánska vláda po mesiacoch intenzívnych rokovaní súhlasila s ročným poplatkom za emisie hospodárskych zvierat, uvádzajú noviny.

Aspoň vieme, čo zamestnáva Brusel

„Po mesiacoch napätých rokovaní s obchodnými orgánmi a environmentálnymi skupinami sa dánska vládna koalícia v pondelok večer dohodla na efektívnej sadzbe dane 120 DKK (16 EUR) za tonu ekvivalentu emisií oxidu uhličitého z hospodárskych zvierat, vrátane kráv a ošípaných.

Na vine je metán

Prežúvavce, ako sú kravy a ovce, produkujú metán prostredníctvom svojho tráviaceho systému a dusíkaté hnojivá v tráve, ktorú jedia, zase produkujú skleníkové plyny. Živočíšna výroba predstavuje 11 percent celosvetových emisií, pričom takmer dve tretiny pochádzajú z kráv.

Dánska dohoda vytvára základy pre zavedenie poplatku v celej Únii v roku 2030 a prichádza len niekoľko mesiacov po tom, čo poľnohospodári v celej Európe protestovali proti environmentálnym opatreniam EÚ. Daň „pripraví pôdu pre podobné iniciatívy na regionálnej a globálnej úrovni,“ povedala dánska premiérka Mette Frederiksenová .

"Myslím, že je to šialené"

Povedal šéf farmárskej organizácie Bæredygtigt Landbrug Peter Kier .
Povedal, že rozhodnutie vlády bude brzdiť veľmi potrebné investície do technológií v krajine, ktorá je už teraz jedným z najzelenších poľnohospodárskych producentov na svete. „Vláda nepočúva farmárov,“ sťažoval sa.

Očakáva sa, že dánsky parlament bude hlasovať o schválení dane z kráv koncom tohto roka.

„Priemerná dánska krava vyprodukuje šesť ton ekvivalentu CO₂ ročne, podľa environmentálneho think-tanku Concito. Pri použití nižšej sadzby dane 120 DKK by bol poplatok približne 720 DKK alebo 96,50 EUR. Emisie z kráv sú oveľa vyššie ako z ošípaných, hoci nová daň zasiahne aj domácich chovateľov ošípaných. Krajina je významným exportérom mliečnych výrobkov a bravčového mäsa,“ zdôrazňujú noviny.

Zásadná otázka

A čo takto daň za každý granát, delostrelecký náboj, raketu, alebo akúkoľvek muníciu, ktorá sa vystrelí vo vojne? Kravy môžu iba závidieť, ako sa Únia takto podieľa na likvidácii životného prostredia. Kam sa hrabú na to prdy?

Keď nemá kto bojovať. Nastupujú žoldnieri?
Ukrajinci sa už "míňajú". Armáda presúva žoldnierov na front. Ukrajinské ozbrojené sily presúvajú žoldnierov z Kolumbie do Charkova. Žoldnieri na scéne Podľa Military Chronicle, ukrajinské velenie aktívne presúva žoldnierov z Kolumbie smerom na... Čítať ďalej
27 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik