Dolinková reaguje na kritiku LOZ! Nie je pravdivá
27 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASr

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odmieta tvrdenia lekárskych odborárov o absencii dialógu. Nie sú podľa nej pravdivé. Uviedla to pre TASR v reakcii na štvrtkové vyhlásenie zástupcov Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Volá po konštruktívnych riešeniach namiesto politikárčenia.

"Mrzí ma, že LOZ začína svojimi krokmi pripomínať skôr politickú stranu ako Lekárske odborové združenie. Snažím sa s nimi udržiavať konštruktívny a vzájomne rešpektujúci dialóg a vždy, keď požiadali o stretnutie, bolo im vyhovené. Musím preto skonštatovať, že tvrdenie o absencii dialógu medzi ministerstvom zdravotníctva a LOZ nie je jednoducho pravdou. Zakaždým vnímame veľmi pozorne ich podnetné postrehy, ale musím ako ministerka zdravotníctva zdôrazniť a pripomenúť, v akom stave som rezort na jeseň 2023 našla a prevzala," poznamenala.

Šéfka rezortu deklarovala, že sa snaží o udržateľné a dostupné zdravotníctvo na Slovensku v už aj tak neľahkej situácii. "Opätovne LOZ podávam ruku a som za konštruktívne riešenia namiesto politikárčenia," dodala.

Lekárski odborári vyčítajú vláde neplnenie memoranda aj vyhýbanie sa dialógu

Lekárski odborári sa sťažujú na neplnenie bodov memoranda s vládou. Predstavitelia vládnej koalície podľa ich slov snahu o dialóg ignorujú. Kritizujú viaceré kroky ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) aj jej nečinnosť v iných oblastiach. Upozorňujú na to, že podobné správanie viedlo v minulosti k hromadným výpovediam lekárov. Uviedli to zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Chceme verejnosti povedať, že všetko štandardné sme už skúsili, prosili sme, žiadali sme, doprosujeme sa o stretnutia a rokovania s vládou. Zatiaľ bez efektu. Preto prosíme verejnosť, aby nás chápala, keď pristúpime k razantnejším krokom," poznamenal šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Lekárski odborári poukázali na to, že plnenie memoranda delegoval premiér Robert Fico (Smer-SD) na šéfku rezortu zdravotníctva. Namietali, že body neplní a viaceré porušila. Vyčítali jej okrem iného úpravu pri rezidentskom štúdiu či rozhodnutie o zmene lokality novej národnej nemocnice v Bratislave. Nerieši podľa ich slov situáciu so zadlženými nemocnicami.

Tvrdia, že vláda ani ministerka neriešia zhoršujúcu sa situáciu v zdravotníctve. Skonštatovali, že Dolinková stratila ich dôveru. Vládu a rezort zdravotníctva vyzvali na zrýchlené prijímanie záväzkov vyplývajúcich z memoranda. Apelujú tiež na vytvorenie podmienok na konštruktívny dialóg.

Vláda Eduarda Hegera a odborári podpísali memorandum v roku 2022

Predchádzali mu hromadné výpovede lekárov pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Výpovede podalo vyše 2100 lekárov. Odborári vtedy trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. S kabinetom sa napokon dohodli na konci novembra, niekoľko dní pred vypršaním výpovedných lehôt a uzavreli memorandum. Viaceré nemocnice následne potvrdili stiahnutie výpovedí lekárov. Memorandum s lekármi je podľa Visolajského záväzkom pre každú vládu.

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik