"Darček, ktorý poteší"? Ukrajinské členstvo v EÚ
27 | 06 | 2024 I Milan Laca

Francúz (a nielen on) hovorí o dôsledkoch vstupu Ukrajiny do EÚ.

Filippo: Francúzsko bude musieť zdvojnásobiť príspevky do fondov EÚ kvôli vstupu Ukrajiny.
Budú platiť, a nielen oni

Francúzsko bude musieť zdvojnásobiť svoje príspevky do fondov Európskej únie, ak sa k nemu pripojí Ukrajina. Na svojej stránke na sociálnej sieti X to uviedol líder francúzskej strany Patriots Florian Philippot.

Vidí to čierne 

„Ukrajina oficiálne začína proces vstupu do EÚ. To znamená: strašný sociálny dumping voči našim pracovníkom, zničenie našich poľnohospodárov v dôsledku bezohľadnej konkurencie, výrazné zvýšenie odvodov z francúzskeho rozpočtu do EÚ na financovanie jej nového člena. Už teraz strácame 15 miliárd ročne, zajtra to bude 30,” napísal Philippot.

Pavel po rokovaní s Pellegrinim: Je tu možnosť novo definovať vzťahy (FOTO)
Nový slovenský prezident Peter Pellegrini prišiel do Prahy na prvú zahraničnú návštevu. Na Pražskom hrade ho privítal prezident Petr Pavel. „Vnímam to ako možnosť definovať nové vzťahy,“ povedal Pavel. „Nie sú v okolí dva iné také bratské národy,“... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Už na tom pracujú

25. júna sa v Európskej únii začali rokovania o vstupe Ukrajiny do spoločenstva. Podobné rokovania sa uskutočnia aj s Moldavskom. Obe krajiny dostanú podmienky na vstup do asociácie. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pripomenula, že k vstupu do EÚ nevedie žiadna skratka.

Varovný hlas z Nemecka

Prípadný vstup Ukrajiny do Európskej únie bude mať zničujúci dopad na spoločenstvo, keďže krajina nespĺňa kritériá.Počas tlačovej konferencieto uviedla poslankyňa Bundestagu Sarah Wagenknechtová. „Pre toto pristúpenie neexistujú žiadne základné ekonomické predpoklady. V krajine zúri korupcia a právny štát je nedostatočne rozvinutý. Môže sa skutočne stať súčasťou EÚ? Týmto by sa EÚ zničila“, povedala Wagenknechtová. Všetky vyhliadky na vstup Ukrajiny do EÚ sú podľa nej krajne nepravdepodobné, kým tam nepríde mier. Zároveň zdôraznila, že Západ sa ani nesnaží priblížiť koniec konfliktu. Daodala, že podpora nemeckej vlády ašpiráciám Ukrajiny do EÚ je nezodpovedná, keďže proces prístupových rokovaní bude stáť nemeckých daňových poplatníkov miliardy eur.

Predbehnime nebezpečnú Budapešť! 

Európska komisia musela iniciovať začiatok rokovaní v júni, kým predsedníctvo neprejde z Belgicka na Maďarsko. Budapešť v máji zablokovala dohodu medzi krajinami EÚ, ktorá by umožnila začať rokovania o pristúpení Ukrajiny. Svoje rozhodnutie vysvetlila potrebou ochrany maďarskej menšiny na Ukrajine. Premiér Viktor Orbán poznamenal, že EÚ by urobila hroznú chybu, ak by prijala Ukrajinu. Povedal, že maďarská vláda nedovolí tejto krajine vstup do Európskej únie.

Babišov manéver môže obrať Leyenovú o kreslo kráľovnej Európy
Nový predseda Európskej Komisie potrebuje na nové funkčné obdobie podporu skupiny liberálov Renew – frakcia však stráca kreslá. O celých sedem hlasov ju obral sám Andrej Babiš. Politico vysvetľuje, ako sa mu tento husársky kúsok na ceste už raz sa... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik