Žilinka zakročil: Určenie názvu Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je NEZÁKONNÉ!
26 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Správny súd v Banskej Bystrici v stredu vyhovel žalobe prokurátora Generálnej prokuratúry SR a rozhodol, že všeobecne záväzné nariadenie obce Varín (okres Žilina) v časti, kde určuje názov Ulice Dr. Jozefa Tisu, nie je v súlade so zákonom o obecnom zriadení. Na sociálnej sieti o tom informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka.

 Prokurátor GP SR podal pre rozpor so zákonom koncom mája 2022 obci Varín protest proti predmetnému VZN o určení a zmene názvu ulíc a iných verejných priestranstiev, ktorému však obecné zastupiteľstvo nevyhovelo. Za vyhovenie protestu, ktorý navrhoval zrušenie alebo zmenu názvu ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky, hlasovala iba jedna poslankyňa.

Na základe nevyhovenia protestu sa prokurátor GP SR obrátil 13. septembra 2022 so žalobou o vyslovenie nesúladu predmetného VZN so zákonom na Krajský súd v Žiline. Banskobystrický správny súd v stredu napokon žalobe v celom rozsahu vyhovel. 

Generálna prokuratúra SR bude vždy dôsledne prijímať opatrenia a využívať zákonné prostriedky na ochranu zákonnosti! Skonštatoval to GP Maroš Žilinka a ďalej vysvetľuje:

1. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR (GP SR) podal dňa 30. mája 2022 obci Varín PROTEST PROKURÁTORA proti Všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) obce Varín č. 4/2011 o určení a zmene názvu ulíc a iných verejných priestranstiev na území obce Varín z 26. mája 2011 z dôvodu, že určenie názvu ulice Dr. Jozefa Tisu je v rozpore so zákonom.

2. Obecné zastupiteľstvo obce Varín na svojom zasadnutí konanom dňa 19. júla 2022 podanému protestu prokurátora NEVYHOVELO.

3. Prokurátor GP SR podal na základe nevyhovenia protestu dňa 13. septembra 2022 na Krajský súd v Žiline ŽALOBU o vyslovenie nesúladu predmetného VZN so zákonom.

4. Správny súd v Banskej Bystrici dňa 26. júna 2024 žalobe prokurátora GP SR V CELOM ROZSAHU VYHOVEL, keď rozhodol, že napadnuté VZN v časti, v ktorej obec Varín určuje názov ulice Dr. Jozefa Tisu, NIE JE V SÚLADE SO ZÁKONOM O OBECNOM ZRIADENÍ.

"GP SR bude vždy chrániť verejný záujem, trpezlivo prijímať opatrenia a efektívne využívať zákonné prostriedky na ochranu zákonnosti. Ďakujem kolegom z netrestného odboru GP SR za kvalitne a svedomite vykonanú prácu," uzavrel Žilinka.

K možnému premenovaniu Ulice Dr. Jozefa Tisu sa predvlani mali možnosť vyjadriť aj samotní obyvatelia Varína. Referendum iniciované miestnymi poslancami a konané súbežne s komunálnymi voľbami však bolo neplatné, keďže do hlasovania sa zapojilo 47,13 percenta oprávnených voličov. Za premenovanie ulice vtedy hlasovalo 360 obyvateľov a proti premenovaniu 1053 obyvateľov z celkového počtu 3036 oprávnených voličov.

Kaliňák o aktuálnom stave premiéra: Kedy sa Fico vráti do úradu?
Rehabilitácia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po májovom atentáte pokračuje. Stále platí predpoklad, že sa do práce vráti na prelome júna a júla. V stredu o tom informoval minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). "V zásade rehabilitácia... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik