Vláda má v stredu prerokovať plnenie plánu obnovy či vojenské misie
26 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) identifikovala niekoľko kritických míľnikov v pláne obnovy. Vyplýva to z aktualizovanej Správy o pokroku v implementácii plánu obnovy z dielne podpredsedu vlády Petra Kmeca (Hlas-SD), ktorú má v stredu prerokovať vláda. NIKA plnenie plánu obnovy monitoruje na mesačnej báze s cieľom eliminovať riziká súvisiace s možným nenaplnením stanovených míľnikov a cieľov.

Kabinet sa má zaoberať aj materiálom Ministerstva obrany (MO) SR, podľa ktorého sa slovenskí vojaci v druhom polroku 2024 plánujú zapojiť do 60 vojenských cvičení mimo územia Slovenskej republiky. Na Slovensku by sa malo v tomto období uskutočniť 43 cvičení s účasťou zahraničných ozbrojených síl.

Ministerstvo financií (MF) SR má informovať ministrov o výsledkoch Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín 4/2024. S poklesom inflácie začali podľa materiálu domácnosti v tomto roku zvyšovať svoju spotrebu. Reálne tržby v supermarketoch v 1. kvartáli 2024 vykázali priaznivé výsledky, čo signalizuje, že dostupnosť a spotreba základných potravín nie sú ohrozené.

Členovia vlády majú prediskutovať aj vyhodnotenie plnenia stratégie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) v predchádzajúcom roku vrátane návrhu na jej prípadnú aktualizáciu z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD). Podľa dokumentu sa plán v oblasti BOZP priebežne plní, pričom vlani bolo napríklad zaznamenaných menej smrteľných pracovných úrazov.

Hlavným cieľom Národného akčného plánu pre podporu pohybovej aktivity na roky 2024 až 2030, o ktorom má kabinet v stredu tiež rokovať, je zlepšenie úrovne verejného zdravia prostredníctvom podpory pohybovej aktivity naprieč sektormi. Plán obsahuje návrh viacerých úloh a aktivít pre jednotlivé rezorty.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik