Viktorín odkazuje NBU: Zbystrite a skontrolujte Naďovu bezpečnostnú previerku! (VIDEO)
26 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Dovoľte mi vážne sa pozastaviť nad faktom že exminister vojny Naď mal na svojej tlačovej konferencii v rukách niečo, o čom od samého začiatku mala odborná verejnosť a, samozrejme, aj občania vedieť. On to hrdo a odvážne nazval právnou analýzou, ktorú však, keď došlo na lámanie chleba, nikto nenašiel. Pýtam sa prečo? Bola utajovaná? Ak áno, prečo ju dnes svojvoľne odtajňuje? Alebo naopak, skrýval ju pred všetkými, lebo analýza potvrdzovala, že darčeky Ukrajine vo forme funkčných zbraní bolo a stále je v rozpore s platnými zákonmi? Tieto otázky kladie vo svojom statuse generál vo výslužbe Jozef Viktorín.

Keď bol Jaroslav Naď (Demokrati) ministrom obrany, nie len v rámci svojho rezortu sa správal a komunikoval, ako neobmedzený mocipán, aj proti vôli občanov, ktorým nielenže nadával (veď slovíčko „dezolát“ sa ujalo po jeho reakcii na protestujúcich), ale aj rôzne umlčiaval. Teraz vychádzajú na povrch informácie, podľa ktorých mnoho z vecí, ktoré robil, nebolo „s kostolným riadom“ a on bol pred nimi varovaný, Viktorín (Republika) vo videu na Facebooku uvažuje, či Naď neporušil aj zákon týkajúci sa ochrany utajovaných informácii. 

Ešte minulý piatok na tlačovej besede Igor Melicher (Smer-SSD), štátny tajomník ministerstva obrany informoval o trestných oznámeniach na vládu Eduarda Hegera a na Jaroslava Naďa, vtedajšieho ministra obrany. K trom podozreniam Viktorín pridáva štvrté a uvažuje dokonca o tom, či je v poriadku Naďova bezpečnostná previerka, ktorú mu vydal Národný bezpečnostný úrad. V závere videa Viktorín vyjadruje podporu vedenia ministerstva obrany.

Naďovi sa to zbiera

„Trestné oznámenia, smerované voči kabinetu Eduarda Hegera i samotnému exministrovi Jaroslavovi Naďovi podáme v priebehu piatka," uviedol na tlačovej konferencii ešte 23. júna Igor Melicher (Smer-SSD), štátny tajomník ministerstva obrany. Krok Hegerovho kabinetu označil za protiústavný, rovnako v rozpore so zmluvnými ustanoveniami, ktoré sa týkali vojenskej techniky. „Po tomto rozhodnutí ostalo nechránené nebo a občania v riziku," vyhlásil Melicher. Podanie trestného oznámenia bude podľa jeho slov sprevádzať právna argumentácia a nové právne fakty. Trestné oznámenia sa týkajú podozrenia zo spáchania sabotáže, zneužitie právomoci verejného činiteľa a porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Viktorín by pridal ďalšie možné porušenie zákona.

Za Jarom Naďom stojí AŽ jeden poslanec NR SR
Súčasné vedenie Ministerstva obrany (MO) SR na vládu Eduarda Hegera a na Jaroslava Naďa zvlášť podalo v piatok trestné oznámenie. Ak by ste očakávali vlnu solidarity s Hegerom a Naďom, tak ste v hlbokom omyle – jediný, kto sa Naďa zastal, bol... Čítať ďalej
24 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Spamätal sa Heger?

„Samozrejme, že na tlačovú konferenciu prišiel aj bývalý premiér Heger, ktorý si začína uvedomovať vlastnú mieru zodpovednosti. To, že hovoril niečo iné než Naď, je ich vnútorný problém, ale toto verejnosť zaujíma. To, čo je, bolo a bude dôležité, na to treba upriamiť pozornosť aj v súčasnom období,”  hovorí v úvode videa Viktorín.

Existuje, či neexistuje analýza?

Viktorín pripomína Naďovu tlačovú besedu, kde Naď mával papiermi s akože analýzou, ktorp vypracoval rezortný odbor legislatívy počas jeho pôsobenia, no keď si ju pred časom vyžiadal ombudsman Dobrovodský, „zľahla sa po nej zem“. Viktorín teda usudzuje, že ukazoval len o akýsi pracovný dokument, ktorý odbor legislatívy vypracoval len pre ministrove potreby.

„A tu sa pýtam, ako je možné, že tento materiál bol v rukách dnes už bývalého ministra? Tiež by som upriamil pozornosť relevantných orgánov na skutočnosť, či predložená analýza nebola utajovaným materiálom,”pokračuje vo videu Viktorín s tým, že to by znamenalo porušenie zákona o utajovaných skutočnostiach. Keby totiž materiál nebol utajovanou skutočnosťoum, mal byť dostupný aj na nahliadnutie verejnosti.

V dobudovaní letiska Sliač bude Slovensko pokračovať vo vlastnej réžii
V dobudovaní infraštruktúry letiska Sliač bude Slovensko pokračovať vo vlastnej réžii. Štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Martin Vojtašovič sa na tom dohodol na rokovaní so zástupcami NSPA (NATO Support and Procurement Agency) v... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Diskutabilná previerka

„Predpokladám, že minimálne Národný bezpečnostný úrad by mal zbystriť pozornosť a sústrediť sa na Naďovu previerku. Ak ju má… Poprípade mu ju otvoriť. Opakujem, že zákon platí pre každého. Neverím totiž, že takýto materiál našiel bývalý minister v garáži ako napríklad americký prezident Biden. Aj keď pri jeho výmysloch a zavádzaní, by som sa tomu nečudoval,” konštatuje republikán s tým, že iniciatíva podania trestných oznámení aktuálneho vedenia ministerstva obrany má jeho plnú podporu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik