Republika pritvrdzuje: Tarabu otvorene chvália ekoteroristi z Greenpeace, na stránkach Denníka N! Minister reaguje (VIDEO)
26 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Taraba podporil Green deal a ide proti poľnohospodárom! Tomáš Taraba síce tvrdí, že nerozumieme zákonu, za ktorý v rozpore s vlastným sľubom hlasoval, no ide len o smiešne výhovorky. Proti zákonu hlasovali napríklad Poliaci, Maďari alebo Taliani... V Rakúsku vypukla vládna kríza a vláda sa ide proti nariadeniu brániť na Súdnom dvore EÚ. To oni všetci tomu nerozumejú tiež? Tvrdo sa pýtajú ministra životného prostredia členovia Republiky na sociálnej sieti.

Spor medzi hnutím Republika a ministrom životného prostredia SR Tomášom Tarabom (SNS / Život-NS) sa stupňuje. Miroslav Suja a Milan Mazurek (obaja Republika) slovenského ministra najnovšie obvinili z toho, že zradil poľnohospodárov celej V4-ky tým, ako hlasoval. Pýtajú sa tiež, za čo toto hlasovanie zobchodoval, keďže ho zaň kritizujú aj jeho vlastní

Miroslav Suja obvinil Tomáša Tarabu, že zahlasovaním za zákon o obnove prírody pomáha ekoteroristom. Zákon prešiel len veľmi tesne, na jeho neschválenie chýbali 1-2 hlasy. Vo videoreakcii Taraba vysvetlil, že zákon, ktorý bol prijatý, bol prepracovaný oproti pôvodnému návrhu, ktorý začiatkom roka spustil vlnu demonštrácií poľnohospodárov, ktorá sa prevalila Európou a Suja s Mazurekom vraj poriadne nerozumejú tomu, o čom hovoria. Obaja sa ohradili tým, že Taraba podľa nich zradil aj našich najbližších susedov a so zákonom nie sú spokojní ani Tarabovi kolegovia z klubu, no spokojný je Martin Hojsík. Suja sa preto Tarabu pýta, za čo hlasovanie o tomto zákone zobchodoval.

Sujove obvinenie

„Minister životného prostredia Taraba na rade EÚ hlasoval za zákon o obnove prírody, voči ktorému sa búria všetci poľnohospodári. Pred nedávnom tento zákon kritizoval a nakoniec zahlasoval za… týmto pomohol jedine ekoteroristom, ktorí budú na “obnove prírody” zarábať. Fakt, že z prijatia zákona sa tešia hlavne poslanci Progresívneho Slovenska je jasným dôkazom komu prijatie tohoto zákona pomôže,"  tvrdil ešte v sobotu, 22. júna Miroslav Suja.

Proti zákonu, za ktorý minister Taraba zahlasoval, hlasovali Fínsko, Maďarsko, Poľsko, Taliansko, Švédsko aj Holandsko a prešiel extrémne tesne.

OSTRÁ SLOVNÁ PRESTRELKA MEDZI MAZUREKOM A TARABOM!
Ľudia si nezaslúžia, aby z nich minister robil hlupákov." Píše na sociálnej sieti novozvolený europoslanec Milan Mazurek. "Podal" si ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Podľa Mazureka "Tomáš Taraba tvrdí, že jeho hlasovanie za... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Mazurek so Sujom zavádzajú

Podľa Tomáša Tarabu je veľkým problémom politikov národnej časti politického spektra „brutálna nevedomosť“. Na margo Suju a Mazureka vo videu vysvetlil, ako nový zákon ohrozuje, alebo neohrozuje slovenské poľnohospodárstvo. Dôkazom, že zákon je dobrý, je podľa neho fakt, že zaň hlasovali aj štáty, ktoré sú výrazným producentom práve v tejto oblasti a ich poľnohospodári sú najsilnejšie organizovaní a keď sa im niečo nepáči, okamžite sa ozvú, no po prijatí zákona nie sú v uliciach. Ako príklad uviedol Francúzov, no zahlasovali za to aj Bulhari, Rumuni, či v tejto oblasti silní Íri.

Podporil iný zákon

„Teraz otázka pre Mazureka so Sujom. Všetky tieto štáty podľa nich chcú ničiť svoje poľnohospodárstvo a čo je divné, ani jeden z týchto poľnohospodárov neštrajkuje. To znamená, že asi ich kúpili? Nerozumiem tomu, ak on je taký extrémne zlý a ničí ich vlastné poľnohospodárstvo, prečo nie sú tí ľudia v uliciach,“ pýta sa Taraba s tým, že zákon, o ktorom sa hlasovalo, nie je ten istý zákon, proti ktorému sa začiatkom roka protestovalo. Ten, ktorý bol navrhnutý na konci minulého roka a následkom tohto návrhu bola vlna protestov, Taraba podporiť odmietol. Aktuálne sme podľa neho svedkami posunu, keďže zákon, ktorý prešiel, poľnohospodárstvo nelikviduje.

„Vytvára priestor pre čerpanie nových finančných zdrojov po roku 2027 pre poľnohospodársku činnosť, ktorá bude rešpektovať aj určitú úroveň biodiverzity,“ozrejmil Taraba a na príklade vysvetlil, v čom spočíva táto zmena.

Podrazil susedov

„Proti zákonu hlasovali napríklad Poliaci, Maďari alebo Taliani... V Rakúsku vypukla vládna kríza a vláda sa ide proti nariadeniu brániť na Súdnom dvore EÚ. To oni všetci tomu nerozumejú tiež?,“ pýta sa dvojica z Republiky ministra a dodávajú, že Tarabovo hlasovanie kritizuje aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), najväčšia poľnohospodárska organizácia. „Ani oni tomu zrejme nerozumejú, lebo nie sú tak "osvietení" ako Taraba,“ dodávajú Republikáni.

KNIHA S GENDER TEMATIKOU? Ministerka Šimkovičová stojí za riaditeľkou Bibiany
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová plne stojí za dočasne poverenou riaditeľkou Bibiany Petrou Flach a podporuje jej rozhodnutie týkajúce sa časopisu Bibiana revue nezaradiť do obsahu knižku s tematikou gender. Šéfredaktorka magazínu Bibiana... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Pochválil ho Hojsík

„Nerozumejú tomu ani tvoji kolegovia z klubu Huliak a Ševčík, ktorí ťa otvorene kritizujú, že si zradil vlastné stanoviská a hlasoval si za ten zákon? Nikto tomu nerozumie, len ty?,“ pýta sa Mazurek a Suja dodáva, že tomu rozumejú ekoteroristi z Green Peace a tiež Martin Hojsík (PS), ktorý dokonca pochválil ministra za jeho „nečakaný obrat.

Čo za to?

„Tomáš, si v tej správnej spoločnosti, len tak ďalej, pokračuj. Namiesto trápnych výhovoriek radšej rovno povedz, čo ti za to sľúbili a nie takéto smiešne videá, kde sa obhajuješ. Normálne povedz, za čo si toto zobchododval,“ vyzýva ministra Tarabu Miroslav Suja.

V ochrane prírody sme premianti

„Koncom roka malo dôjsť k hlasovaniu z zákone o obnove prírody. Všetko to bolo dohodnuté už pred nástupom našej vlády. Ja som prišiel koncom roka na tú radu ministrov s tým, že my za to nezahlasujeme. Veľmi jasne som tlmočil, že pokiaľ v tom zákone nepríde k zmenám, tak Slovensko za to nezahlasuje,“vysvetľuje minister s tým, že proti sa postavili aj Maďari. Navyše vďaka jeho predchodcom je takmer 30 percent územia Slovenska pod nejakou formou ochrany, čo z nás robí jedného z najväčších ochrancov prírody v rámci EÚ, no na tú ochranu nedostávame žiadne financie.

Dobré správy pre vodárenské projekty samospráv
Na vodárenské projekty samospráv pôjde z eurofondov približne 192 miliónov eur. Z toho pre okresy Rimavská Sobota či Poltár schválila vláda projekty za zhruba 21 miliónov eur zo zdrojov Európskej únie (EÚ). Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády... Čítať ďalej
19 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Zahlasoval za prepracovaný dokument

„Tento dokument od roku 2027 má predpokladať, že všetky štáty, ktoré spĺňajú ten stupeň ochrany – čo nám v minulosti bolo nakázané, budú mať otvorené obrovské finančné zdroje, pretože nový finančný rámec má vytvárať predpoklad pre to, aby tie štáty, ktoré toto spĺňajú, si mohli na túto ochranu čerpať finančné zdroje,“vysvetľuje minister.  Z pôvodného dokumentu vypadli vágne, neurčité a príliš radikálne veci a keby zaň nezahlasoval, tak od r. 2027 odreže Slovensko od veľkých finančných zdrojov pre vec, ktorá u nás už funguje.

Poškodí poľnohospodárov?

Ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo životného prostredia majú do dvoch rokov vytipovať lokality, ktoré majú byť v budúcnosti takto financované. Poľnohospodárska činnosť a ochrana prírody tam bude upravená tak, aby mohli byť aj reálne zafinancované s tým, že do toho pôjdu veľké peniaze. Podľa neho bude tá úprava spočívať v tom, že sa zmení to, čo sa na poľnohospodárskej pôde bude pestovať. Kým dnes sa kladie veľký dôraz na repku, v budúcnosti by sa malo podporiť pestovanie plodín, ktoré podporia potravinovú sebestačnosť Slovenska. 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik