Prezident sa stretol s Ursulou von der Leyenovou
26 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Slovenský prezident Peter Pellegrini sa v stredu večer v Bruseli stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. V rozhovore s ňou sa podľa vlastných slov zasadzoval za čo najsilnejšie ekonomické portfólio pre slovenského kandidáta na člena budúcej eurokomisie Maroša Šefčoviča, informuje TASR.

Pellegrini na rokovaní zdôraznil, že Šefčovič je jedným z najskúsenejších súčasných eurokomisárov. Podľa hlavy štátu by preňho bola v Komisii vhodná oblasť konkurencieschopnosti, priemyslu či energetiky. Zdôraznil, že von der Leyenová sama "vysoko ocenila" Šefčovičove odborné kvality.

Prezident pripomenul, že súčasné rokovania o obsadení kľúčových postov v Európskej únii smerujú k tomu, že predsedníčkou Komisie bude Nemka von der Leyenová, predsedom Európskej rady Portugalčan António Costa a šéfkou diplomacie eurobloku Kaja Kallasová z Estónska. Prezident sa nazdáva, že silné portfólio pre Šefčoviča by znamenalo aj "geografické balansovanie" funkcií pre strednú Európu.

V Bruseli podľa vlastných slov lobuje za to, aby Šefčovič mal za sebou podporu rodiny európskych sociálnych demokratov S&D, z ktorej pochádza a za ktorú bol aj komisárom. "Buď bude nominant nejakej rodiny, alebo sa tu bude ponevierať ako nezávislý komisár, ktorého tak aj všetci budú brať," upozornil Pellegrini.

Prezident rozhodne o telerozhlase počas budúceho týždňa
Prezident SR Peter Pellegrini rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa. Urobí tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty do Bruselu. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Snahy o prijatie šiestich slovenských europoslancov zo strán Smer-SD a Hlas-SD, ktoré majú u eurosocialistov pozastavené členstvo, do frakcie S&D treba podľa Pellegriniho chápať ako snahu o podporu pozície Šefčoviča. Za prijatie slovenských europoslancov je podľa neho aj Costa, ale tiež španielsky premiér Pedro Sánchez či nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, s ktorými už rokoval.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik