Pavel po rokovaní s Pellegrinim: Je tu možnosť novo definovať vzťahy (FOTO)
26 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini prišiel do Prahy na prvú zahraničnú návštevu. Na Pražskom hrade ho privítal prezident Petr Pavel. „Vnímam to ako možnosť definovať nové vzťahy,“ povedal Pavel. „Nie sú v okolí dva iné také bratské národy,“ opáčil Pellegrini. Informuje o tom idnes.cz.

„Áno, je to dodržanie nepísanej tradície. A je pre mňa cťou, že môžem túto tradíciu dodržať,“ povedal nový slovenský prezident.

Hovoril aj o tom, že jeho cieľom je znižovať napätie v slovenskej spoločnosti, ktoré vyvrcholil atentátom na premiéra Roberta Fica, ktorý slovenský predseda vlády prežil.

Pellegriniho návšteva má pomôcť k tomu, aby k sebe špičky českej a slovenskej politiky k sebe znovu našli cestu po tom, čo sa kabinet Petra Fialu ostro vymedzil voči Ficovej vláde. Zrušila spoločné medzivládne konzultácie v reakcii na to, že Ficova vláda pootočila zahraničnú politiku Slovenska iným smerom.

Pavel: Nie je potrebné hovoriť o normalizácii vzťahov

Vzťahy Česka a Slovenska nie sú definované len tým, aký je rozdiel v názore dvoch krajín na jednu, hoci kľúčovú otázku zahraničnej politiky – čo je postoj k agresii Ruska voči Ukrajine. „Nie je potrebné hovoriť o normalizácii vzťahov,“ vyhlásil Pavel. Krajiny sú previazané historicky na mnohých úrovniach, povedal český prezident.

"Názory nie sú zďaleka také rozdielne, záleží na tom, ako sú interpretované," povedal aj český prezident po rokovaní, ktoré trvalo zhruba hodinu a pol.

„Názory pána prezidenta sú veľmi triezvy,“ ocenil Pellegrini názory Pavla v zahraničnej politike.

Slovenský prezident, ktorý sa ujal funkcie v polovici júna a vystriedal Zuzanu Čaputovú, už pred rokovaniami s Pavlom, hnepo príchodu do Prahy, najprv uctil pamiatku obetí decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity.

Doterajšie návrhy Ruska by boli bezpodmienečnou kapituláciou, povedal Pavel

Všetky doterajšie návrhy zo strany Ruska na rokovania o mieri sú bezpodmienečnou kapituláciou, povedal prezident Petr Pavel po rokovaní so slovenským prezidentom Peterom Pellegrinim. Ten potvrdil, že Slovensko nevyšle na územie Ukrajiny jediného vojaka.

„Vlády sa určite v niektorých veciach líšiť budú. My sa naopak s Peterom Pellegrinim, ako sme spolu hovorili telefonicky hneď po pokuse o atentát na Roberta Fica, zhodli v tom, že našim záujmom bude tlmiť vášne, nadväzovať na dobré vo vzťahoch a pokúsiť sa zmierniť rozdiely, ku ktorým nutne bude dochádzať,“ povedal Pavel už deň pred návštevou nového slovenského prezidenta.

Viktorín odkazuje NBU: Zbystrite a skontrolujte Naďovu bezpečnostnú previerku! (VIDEO)
Dovoľte mi vážne sa pozastaviť nad faktom že exminister vojny Naď mal na svojej tlačovej konferencii v rukách niečo, o čom od samého začiatku mala odborná verejnosť a, samozrejme, aj občania vedieť. On to hrdo a odvážne nazval právnou analýzou,... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Ďalšie Pellegriniho stretnutia

Pellegrini sa v Prahe ešte zíde aj s premiérom Petrom Fialom a ďalšími politikmi, ktorí chcú s Pellegrinim nadviazať na úroveň vzťahov s predchádzajúcou slovenskou prezidentkou Čaputovou.

V programe má Pellegrini aj schôdzku s bývalým prezidentom Milošom Zemanom, ktorý ho podporil v kampani a v Bratislave sa zúčastnil jeho nedávnej inaugurácie, rovnako ako expremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

Stretne sa aj so šéfkou Snemovne a TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a prvým podpredsedom Senátu za STAN Jiřím Drahošom.

Návšteva Pellegriniho potvrdzuje výnimočne blízke česko-slovenské vzťahy, ktoré poznamenal rozpor medzi politikmi v názore na mieru pomoci Ukrajine po ruskej agresii.

"To, čo je dôležité, že česko-slovenské vzťahy sa naďalej rozvíjajú na všetkých možných úrovniach, tie medzivládne konzultácie to je niečo nadštandardné," vyhlásil pred Pellegriniho návštevou premiér Fiala.

"Veríme, že to zase bude posun, ďalší pozitívny impulz vo vzťahoch medzi Českou republikou a Slovenskom," povedal predseda vlády.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (uprostred) a český prezident Petr Pavel (druhý sprava) si podávajú ruky počas uvítacej ceremónie na Pražskom hrade v Prahe v stredu 26. júna 2024. Slovenský prezident Peter Pellegrini v stredu navštívil Česko. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu. Z Prahy popoludní odletí do Bruselu, kde bude SR zastupovať na dvojdňovom summite EÚ. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Česká vláda oznámila v marci, že ruší medzivládne konzultácie s slovenskou vládou. "Nie je možné zastierať, že existujú rozdielne názory na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy," uviedol vtedy Fiala.

Fico bol v Prahe naposledy pri rokovaní premiérov krajín V4 (Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko) koncom februára. „Áno, máme na niektoré veci iné názory. Neverím na vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine,“ povedal Fico po rokovaní premiérov. Okamžité zastavenie paľby podľa neho vytvára priestor na mierové konanie. Kvôli ruskej agresii na Ukrajine sa pohádali premiéri krajín V4 aj po rokovaní.

Obnovenie medzivládnych konzultácií so slovenským kabinetom nie je podľa Fialy na programe dňa. Aj kvôli zdravotnému stavu premiéra Fica po atentáte naňho by boli takéto úvahy predčasné, povedal v utorok Fiala.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik