ODPADNETE! V Čechách to vrie! Demokracia v našej krajine zomrela
25 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Advokát Jindřich Rajchl dostal uznesenie polície, v ktorom sa vyšetrovatelia zaoberajú verbálnymi prejavmi, ktoré schvaľujú atentát na slovenského premiéra. Polícia údajne komplexne vyhodnotila vyjadrenia ľútosti, že strelec nemieril vyššie, alebo výzvy na ocenenia za streľbu na "sviňu" a dospela k záveru, že ide o vyhlásenia chránené slobodou prejavu. Rajchl poznamenáva, že "ak niekde napíšete jednu vetu o tom, že Rusko vstúpilo na územie Ukrajiny legitímne, polícia vám na druhý deň zaklope na dvere a budete radi, ak odídete zo súdu s podmienečným trestom". Podľa neho je justičný systém krajiny v úplnom zmätku, píšu české Parlamentní listy,

Aktivistka Jordanka Jirásková zdieľala na svojom profile v sieti X slová predsedu strany PRO Jindřicha Rajchla, v ktorých komentoval uznesenie polície, v ktorom muži zákona absolútne odmietli stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na predsedu vlády SR.
 

"Takže to už nemyslíš vážne, polícia?!" rozhorčene napísala Jordana Jirásková na svojej sociálnej sieti a dodala, že to bol úplný výsmech.

Následne citovala právnika Jindřicha Rajchla.

"Dnes som dostal uznesenie od Polície Českej republiky, v ktorom odmietli stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na predsedu vlády SR. Odôvodnenie doslova znie takto:

"Policajný orgán si je vedomý tenkej hranice medzi slobodou prejavu a možným správaním, ktorá prekračuje túto hranicu a na ktorú treba reagovať prostredníctvom trestného práva ako prostriedku ultima ratio. Vzhľadom na uvedené skutočnosti sa Súdny dvor zaoberal týmto tvrdením komplexne, ako už bolo uvedené, a dospel k záveru, že v tomto prípade je možné pod slobodu prejavu, ktorá je zakotvená v článku 17 Listiny základných práv a slobôd, pričom každý má právo vyjadriť svoje názory nasledujúcimi spôsobmi iba vlastným vyjadrením používateľa na verejnom internete: ktoré považuje za vhodné a ktoré neprekračujú ústavné a zákonné hranice."

Preložím to do ľudskej reči – ak niekde napíšete jednu vetu o tom, že Rusko vstúpilo na územie Ukrajiny legitímne, polícia vám na druhý deň zaklope na dvere a budete radi, ak zo súdu odídete s podmienečným trestom. Ak napíšete, že "poslancov treba hodiť do rieky Vltavy", s veľkou pravdepodobnosťou dokonca dostanete nepodmienečný trest a strávite niekoľko mesiacov alebo rokov vo väzení. Ale ak píšete o atentáte na slovenského premiéra "zastreliť takú sviňu, to je na medailu", "každému prasaťu vrie voda", "mal mieriť vyššie" alebo "je škoda, že Putinov špinavec nezomrel", tak je to slobodné vyjadrenie vášho názoru chráneného ústavou. Ak to nie je trestný čin schvaľovania trestného činu, potom naozaj neviem, na čo iné by sa mal tento odsek vzťahovať.

Za Jarom Naďom stojí AŽ jeden poslanec NR SR
Súčasné vedenie Ministerstva obrany (MO) SR na vládu Eduarda Hegera a na Jaroslava Naďa zvlášť podalo v piatok trestné oznámenie. Ak by ste očakávali vlnu solidarity s Hegerom a Naďom, tak ste v hlbokom omyle – jediný, kto sa Naďa zastal, bol... Čítať ďalej
24 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Súdny systém v našej krajine je v úplnom zmätku kvôli jeho tvrdej politizácii. Čo hovorí Únia sudcov Českej republiky? A čo Česká advokátska komora? Budete opäť mlčať a servilne sa prizerať, ako sa základný pilier každého právneho štátu, ktorým je rovnosť občanov pred zákonom, rúca pod tlakom poverenia päťkoaličnej vlády používať nástroje trestného konania len proti tým, ktorí majú opačné názory? Ako právnik a advokát nahlas protestujem proti tomuto dvojitému metru a celkom otvorene vyhlasujem, že sme oboma nohami späť pred rokom 1989, keď súdruhovia mohli robiť všetko a ich kritici boli systematicky kriminalizovaní režimom.

Tomáš Garrigue Masaryk raz povedal, že demokracia spočíva v spravodlivosti. Cez optiku tohto jeho citátu môžeme dospieť len k jedinému možnému záveru – demokracia v našej krajine zomrela. Už teraz môžem vyhlásiť, že jedným z hlavných programových cieľov, ktoré Vám ponúknem do volieb do Poslaneckej snemovne v roku 2025, bude "obnovenie spravodlivosti a princípu rovnosti pred zákonom v Českej republike". Veľmi dúfam, že mi dáte čo najsilnejší mandát na dosiahnutie tohto cieľa.

P.S.: Text uznesenia Parlamentu Českej republiky nájdete v prvom komentári. Ďakujem veľmi pekne za zdieľanie tohto príspevku - pošlite správu všetkým, že ak sa teraz neozvú a nechajú to ísť, tento zhubný systém ich jedného dňa nájde. Je to len otázka času."

Takže to už nemyslíte vážne@PolicieCZ ?!
Toto je úplná paródia!

Citujem @Doktor_JR :
Dnes som dostal uznesenie od Polície Českej republiky, ktorým odmietli stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na predsedu vlády Slovenskej republiky... pic.twitter.com/wyQm7z6PI5

— Jordanka J. (@JordankaJ) 24. júna 2024

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik