Babišov manéver môže obrať Leyenovú o kreslo kráľovnej Európy
25 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Nový predseda Európskej Komisie potrebuje na nové funkčné obdobie podporu skupiny liberálov Renew – frakcia však stráca kreslá. O celých sedem hlasov ju obral sám  Andrej Babiš. Politico vysvetľuje, ako sa mu tento husársky kúsok na ceste už raz sa navždy zbaviť Leyenovej, podaril.

Prekvapivé rozhodnutie českého expremiéra Andreja Babiša stiahnuť svojich sedem europoslancov z Renew zavŕšilo mizerné volebné obdobie pre liberálov, ktorí tak už klesli zo 102 kresiel na iba 74.

Leyenová môže celkom pokojne vypadnúť

Niekoľko dní pred prípravným stretnutím, na ktorom lídri EÚ rozhodnú o jej budúcnosti, Renew Europe, jedna z troch strán, o ktorých von der Leyenová dúfa, že ju podporia na druhé funkčné obdobie ako predsedníčka Európskej komisie, stráca kreslá v Európskom parlamente.

"Jednoduchá matematika... vyzerá to pre von der Leyenovú momentálne veľmi tesné," povedal Jacob Moroza-Rasmussen, bývalý generálny tajomník paneurópskej liberálnej strany ALDE. 

Babiš zahral vysokú hru

Prekvapivé rozhodnutie českého politika Andreja Babiša stiahnuť svojich sedem europoslancov z Renew zavŕšilo mizerné volebné obdobie EÚ pre liberálov, ktorí klesli zo 102 kresiel na iba 74. Renew, ktorá bola treťou najväčšou skupinou v parlamente, predbehli tvrdo pravicoví Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

Ak by bola potrebná ešte nejaká symbolika o klesajúcej hviezdnej trajektórii euroliberálov, jeden z ich ťažkých kalibrov –  Mark Rutte , holandský premiér posledných 14 rokov – sa tento týždeň zúčastní na svojom poslednom zasadnutí Európskej rady, kým sa ujme svojej novej funkcie generálneho tajomníka. NATO.

Von der Leyen a jej Európska ľudová strana sa doteraz zaoberali rozhovormi len so socialistami a demokratmi (S&D) a Renew, pričom oficiálne ignorovali Zelených aj ECR, napriek tomu, že pred sľubovali, že začnú spolupracovať aj s Meloniovcami. 

Ani tým sa však neistota pre von der Leyenovú nekončí

V tajnom hlasovaní, ktoré by sa mohlo uskutočniť už 18. júla, bude Leyenová v parlamente potrebovať 361 hlasov (zo 720). Sčítaním všetkých členov parlamentu z EPP, S&D a Renew dostane 398. Ale nie všetci v parlamente za EPP a S&D ju podporia a Renew už teraz opúšťajú členovia.

Žiaľ, alternatívu nikto nepostavil

Nateraz neexistujú žiadne skutočné alternatívy k von der Leyenovej. na stole nie sú žiadne iné relevantné mená a tak sa zrejme v Bruseli rozbehne jeden z najväčších politických obchodov celej jeho histórie.

Dráma v Nemecku! Eskorta Viktora Orbána mala nehodu: Jeden mŕtvy
Smrteľná nehoda pri odchode Viktora Orbána zo Stuttgartu – obeťou je policajt, na jej následky zomrel na mieste. Nasledujúcu nformáciu sme spracovali z baworského webu br.de. Počas policajného sprievodu maďarského premiéra Viktora Orbána v... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik