Aj Česi sa zaujímajú: KTO TO RADÍ ČERNOCHOVEJ? Hrozí mu trest za zdecimovanie Armády SR a vraj žobre
26 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Predseda slovenskej strany Demokrati a bývalý minister obrany Jaroslav Naď prosí slovenských občanov o finančnú pomoc. To nadvihlo zo stoličky poslanca Richarda Glücka (SMER), ktorý upozorňuje, že Naď "zdevastoval" slovenskú armádu a teraz čelí trestnému oznámeniu za darovanie 13 stíhačiek Ukrajine. „Táto partička okolo Naďa, Hegera a ďalších, partička, ktorá zničila Slovensko, nadávala Slovákom do dezolátov, opíc a podobne, od vás teraz žobra peniaze,“ toto Glückovo vyhlásenie si všimli aj české Parlamentní Listy.

Slovenský minister obrany Robert Kaliňák (SMER-SSD) v júni upozornil, že podá trestné oznámenie na svojho predchodcu Jaroslava Naďa, ktorý presadil odovzdanie trinástich stíhačiek Ukrajine, pričom argumentoval falošnou analýzou ministerských úradníkov, ktorá nikdy neexistovala.

Rozhodnutie v demisii

Jaroslav Naď nastúpil v roku 2020 s vládou Igora Matoviča na ministerstvo obrany. V roku 2023 proti vôli mnohých presadil, aby Slovensko odovzdalo Ukrajine trinásť stíhačiek Mig-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

Lenže vláda Eduarda Hegera, ktorá odovzdanie schválila, bola v demisii, čo podľa slovenskej ústavy znamená režim „dočasného poverenia“. Obmedzený mandát, v ktorom vláda bude konať iba nevyhnutné kroky k správe štátu, nie zásadné rozhodnutie.

Mnohí právnici vyjadrili názor, že súčasťou tohto obmedzeného mandátu v žiadnom prípade nie je darovanie stíhačiek ako miliardové transakcie so štátnym majetkom a navyše rozhodnutie zásadne ovplyvňujúce zahraničnú a obrannú politiku.

Naďove výmysly

V máji Naď, ktorý medzitým so vznikom úradníckej vlády Ľudovíta Odóra ministerstvo opustil, prišiel s tvrdením, že má od ministerských úradníkov právnu analýzu, podľa ktorej bolo možné stíhačky a obranný systém Ukrajine dodať. Na sociálnej sieti následne zverejnil text, o ktorom nebolo zrejmé, odkiaľ pochádza.

Viktorín odkazuje NBU: Zbystrite a skontrolujte Naďovu bezpečnostnú previerku! (VIDEO)
Dovoľte mi vážne sa pozastaviť nad faktom že exminister vojny Naď mal na svojej tlačovej konferencii v rukách niečo, o čom od samého začiatku mala odborná verejnosť a, samozrejme, aj občania vedieť. On to hrdo a odvážne nazval právnou analýzou,... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Text analýzy a informácie o jej vzniku si potom na ministerstve obrany vyžiadal podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám slovenský ombudsman Róbert Dobrovodský. Následne prišla odpoveď, že ministerstvo žiadnu takú analýzu nenašlo , ani nie je v žiadnej podobe zachytená v elektronických databázach.

Naď sa medzitým stal predsedom strany Demokrati, ktorá v parlamentných voľbách v roku 2023 získala len necelé tri percentá. Krátko po neúspešných voľbách a strate poslaneckej imunity na jeseň roku 2023 sa presunul do Prahy, kde pôsobí ako poradca českej ministerky obrany Jany Černochovej (ODS).
S prázdnymi vreckami

Kvôli problémom s financovaním aktuálne neparlamentnej strany Demokrati Naď prosí slovenských občanov o finančný príspevok. To na facebooku komentuje poslanec Richard Glück ako „veľkú odvahu vlastizradcu“.

„Bývalý minister obrany Naď, ktorý zdevastoval slovenskú armádu, rozdal všetko, čo bolo na Slovensku bojaschopné a Slovensko za to, samozrejme, nedostalo nič. Sme bez lietadiel, bez protivzdušnej obrany, bez munície,“ spustil Glück.

„Po tejto modernizácii, po Naďovi už neozbrojených síl, mu občania vystavili účet vo výške 2,9 %, a tým pádom nula eur zo štátnej kasy. A tak teraz musí Naď prosiť slovenských podnikateľov,“ upozornil Glück na výzvu Jaroslava Nade na facebooku, kde prosil o finančnú pomoc strane Demokrati.

Hlas ľudu: Ako sa MILOSŤPÁN NAĎ ŽOBRÁKOM stal
Pán s modrou krvou vždy a všetko robil poctivo a férovo. Jaro je dobrák od kosti. Na Ukrajinu posielal, čo sa len dalo. Len na našu bezpečnosť nemyslel. Zostali sme čistí ako ľalia. Bez ochrany neba a s holou riťou. Ľudia si pamätajú. V... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Mária Škultétyová

„Táto partička okolo Naďa, Hegera a ďalších, partička, ktorá zničila Slovensko, nadávala Slovákom do dezolátov, opíc a podobne, od vás teraz žobra peniaze, pretože taká strana ako Demokrati vraj Slovensku veľmi pomôže,“ odkázal Glück slovenským občanom.

„Ja osobne si myslím, že to chce veľkú mieru odvahy, keď taký človek, vlastizradca, má ešte tú drzosť žiadať Slovákov o peniaze, ako odmenu za to, že zdevastoval slovenskú armádu. Podľa mňa Slovensku naopak veľmi pomôže, keď táto strana upadne do zabudnutia do temnej histórie slovenskej politiky,“ dodal poslanec vládnucej strany SMER.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik