Zuzana Plevíková: Toto je tá prosociálna politika PS? (VIDEO)
25 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Poslankyňa NR SR Zuzana Plevíková (Smer-SSD) neverila vlastným očiam a ušiam, keď sa dozvedela o rozhodnutí petržalského mestského zastupiteľstva. To sa rozhodlo od júna zdaniť vyhradené parkovanie pre držiteľov Preukazov občana s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sumou 80 eur ročne. Vo videu na Facebooku to dáva za vinu magistrátu hlavného mesta, ktoré o tom muselo vedieť.

Potrebujú ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím vyhradené miesto pred blokom? Realita preplnených parkovísk hovorí, že áno. Zuzana Plevíková sa obáva, že toto je len prvá lastovička niečoho, čo čaká celé mesto, keďže rokovania na magistráte podľa jej tvrdenia už prebehli. Neobstojí ani zdôvodnenie, že takto vyhradené miesta sa zneužívajú – nikdy nie je problém kontaktovať mestskú políciu, ktorá práve tieto problémy rieši. Plevíková si myslí, že stojí za úvahu pozrieť sa na to, či má toto nejako ošetrené medzinárodná legislatíva. Tá hovorí o nutnosti mať takéto miesta vyhradené, spoplatnenie však riešia samosprávy a ich všeobecne záväzné nariadenia.

Prečo je to problém

Sídliskové parkoviská zvlášť podvečer doslova praskajú vo švíkoch a ľudia parkujú aj tam, kde sa nesmie. Preto je možné cez miestnu samosprávu zriadiť parkovacie miesto, na ktorom môže parkovať len držiteľ preukazu občana s ŤZP. Na fungovanie v Petržalke sme sa opýtali pani Andrey, ktorá robí asistentku vozíčkarovi.

„Aj zdravý človek musí po sídlisku krúžiť, ako družica, akurát že on sa „pichne“ aj na bežné parkovacie miesto. Ja, aby som svojho klienta dostala z auta domov, potrebujem mať parkovacie miesto širšie. Prečo ho potrebujem mať pred jeho domom, snáď nemusím vysvetľovať,“ dodala pre Hlavný denník asistentka.

Progresívci – verní nasledovatelia Marxa a Engelsa
"S boľševikmi na večné časy? Progresívci – verní nasledovatelia Marxa a Engelsa" - tak znie titulok rozsiahlejšieho článku autora Jána Liteckého - Švedu, ktorý z mesačníka Svedectvo prevzal web skspravy.sk. Čitateľom ponúkame jeho krátenú... Čítať ďalej
24 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Čaká to celé mesto?

„Z touto proaktívnou iniciatívou zdaniť tieto miesta prišlo samotné hlavné mesto na čele s Matúšom Vallom z PS a iniciovali o tom rokovania s ďalšími šestnástimi mestskými časťami. Tak sa pýtam, či máme obdobné rozhodnutia očakávať v rámci celej Bratislavy,“ upresňuje poslankyňa.

Na zneužívateľov treba poslať mestskú políciu

„Poslanci tento krok dokonca zdôvodňovali tým, že sa parkovanie na týchto miestach zneužíva, no svoje zdôvodnenia nepodložili žiadnymi relevantnými akýmikoľvek údajmi. Ak je zneužívanie miest pre invalidné osoby skutočným problémom, neexistuje naozaj iné, efektívnejšie riešenie, v ktorom by sa napríklad určitou vyššou čiastkou pokutovali tí, ktorí ho porušujú? Nebolo by to miernejšie a azda trefnejšie,“ myslí si Plevíková.

Osemdesiat eur

„Osemdesiat eur nie je malá suma pre nikoho a nie to ešte pre samotné invalidné osoby. Naozaj sa zdá, že sú ochotní speňažiť úplne všetko, dokonca aj parkovacie miesta pre osoby s ŤZP. Opäť nám raz ukázali, ako vyzerá ich prosociálna politika na pomoc ľuďom. Najmä pomoc najzraniteľnejším skupinám osôb,“ konštatuje Plevíková.

Prezident nasadil riadne rýchle tempo (FOTOGALÉRIA)
Hovorí sa, že „nová metla dobre metie“ a nový prezident SR nie je výnimkou. Peter Pellegrini je v úrade len čosi vyše týždňa, no postíhal toho už viac, než dosť – okrem ciest po slovenských regiónoch stihol aj návštevu v zahraničí a prijal aj... Čítať ďalej
24 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

O zneužívaní vie svoje

Asistentka Andrea pozná aj problém zneužívania parkovacích miest. Pozná však aj riešenie.

„Veľakrát sa nám stalo, že aj na nás ľudia zavolali mestských policajtov. Tí prišli, skontrolovali, zistili, že ten, koho veziem je fakt „na kolieskach“ a šli si po svojom. Ako buzeráciu to rozhodne nevnímam, veď aj nám sa nie raz stalo, že sme nemali kde zaparkovať, lebo na miesto pre invalidov sa postavila slečna, ktorá si „len vybehla pre minerálku“ a v obchode sa zdržala pol hodinu,“ upozorňuje asistentka.

Plevíková apeluje na zákony

„Speňažovať tieto miesta je ale úplne cez čiaru, nespravodlivé a neľudské. Ešte k tomu PS a SaSka nás neustále obviňujú, že my porušujeme právo EÚ. Otázne je, či je tento krok vôbec v súlade s dohovorom OSN o právach osôb s ŤZP. Kladiem si aj otázku, čo by reálne robili, keby že tu vládnu?,“ uzatvára Plevíková.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik