Zastupiteľstvo KSK po proteste prokurátora upravilo rokovací poriadok
24 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) v pondelok schválilo úpravu rokovacieho poriadku, ktorá sa týka otvorenia rozpravy zo strany predsedajúceho. Poslanci tak vyhoveli protestu krajského prokurátora, ktorý napadol sporné ustanovenie pre jeho rozpor so zákonom o samosprávnych krajoch.

Podľa napadnutej časti rokovacieho poriadku "k prerokúvanej veci po vystúpení predkladateľa, prípadne spracovateľa, ak je to potrebné, predsedajúci otvorí rozpravu". Krajská prokurátorka Alena Mosná v proteste poukázala na to, že takéto znenie dávalo predsedajúcemu "možnosť rozhodnúť len na základe jeho vlastnej úvahy, bez akýchkoľvek ďalších limitov či obmedzení upravených rokovacím poriadkom, či rozpravu ku konkrétnemu bodu programu zasadnutia otvorí, alebo nie". Namietala, že to obmedzovalo právo poslanca predkladať zastupiteľstvu a jeho orgánom návrhy.

V konkrétnom prípade predseda KSK Rastislav Trnka na mimoriadnom zasadnutí krajského zastupiteľstva 23. novembra 2023 neotvoril rozpravu, čo vyvolalo kritiku časti poslancov. Zastupiteľstvo v tom čase malo za cieľ odvolať vtedajšieho šéfa Správy ciest KSK Antona Trišča. Trnka vtedy oznámil, že Trišč sa sám vzdal funkcie a zastupiteľstvo iba schválilo uznesenie, ktorým vzalo jeho rezignáciu na vedomie. Trnka dôvodil, že "pominuli dôvody na tento bod". Podľa neho pritom nedošlo k porušeniu zákona a poslaneckého práva. "Je potrebné zdôrazniť, že predkladané návrhy poslancov musia súvisieť s prerokúvanou vecou, v tomto prípade nebolo možné prijať iný návrh poslanca ako návrh, ktorý bol schválený Zastupiteľstvom KSK," povedal Trnka. Poukázal tiež na to, že napadnuté ustanovenie bolo už v rokovacom poriadku, ktorý platil od roku 2010.

Schválená úprava teraz jednoznačne určuje, že predsedajúci k prerokúvanej veci otvára rozpravu. Zmena sa týka aj ďalšej časti pravidiel rokovania.
Poslanec Jaroslav Polaček, ktorý podnet na prokuratúru podal, v pondelok okrem iného navrhol, aby sa na decembrovom zasadnutí poslanci venovali v osobitnom bode celkovej zmene rokovacieho poriadku. Jeho návrh však nezískal dostatok hlasov.

Kúpanie v bazéne, ale aj v jazere môže spôsobiť zdravotné ťažkosti
Letné dni sú neodmysliteľne spojené s kúpaním. S pobytom v bazéne, ale aj v jazere rastie riziko urologických či gynekologických ťažkostí. Prevenciou pred ich výskytom je správna hygiena. Upozornila na to urologička nemocnice v Handlovej Viola... Čítať ďalej
24 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik