Viktorín o nebezpečnom budovaní kultu osobnosti (VIDEO)
24 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Ak ste si mysleli, že fotomontáže, kde je tvár novopečenej prezidentky Zuzany Čaputovej nainštalované na ikony Panenky Márie a ódy na ňu, boli pred piatimi rokmi vrcholom nevkusu, je to váš názor a nik vám ho brať nebude. Ich autori majú rozhodne názor iný a niektorí sa v ňom utvrdili. Môžu tak urobiť aj knihou Petra Bárdyho, šéfa portálu Aktuality.sk Zuzana Čaputová – odvaha k ľudskosti, ktorá sa vo veľkom štýle uvádzala do života. Neušlo to ani armádnemu generálovi vo výslužbe Jozefovi Viktorínovi (hnutie Republika), ktorý hovorí doslova o budovaní kultu osobnosti.

V deň, kedy odchádzala z prezidentského paláca ste Zuzane Čaputovej v Novej Cvernovke mohli napísať pohľadnicu, prípadne si „počilovať“ (oddýchnuť si, pozn. red.) pri počúvaní jej prejavov. Len pár dní po tom uviedol Peter Bárdy svoju knižnú novinku o bývalej prezidentke. Do života ju uvádzali samé známe mená. Jozef Viktorín vo svojom statuse na príklade vysvetlil, čo to ten kult osobnosti vlastne je. Aj jemu to pripomína stavanie socialistických potentátov na piedestál, no tí, ktorí to robia, si na to nemôžu pamätať a preto im to treba pripomenúť. Práve novinári by mali byť podľa neho tí, ktorí sa na politikov pozerajú reálne a ani Zuzana Čaputová by nemala byť modlou. Ak tak veľmi chcú zasahovať do politického boja, mali by odložiť klávesnice a reálne vstúpiť do politiky, kde by pred národom zistili, ako chce, aby Slovensko fungovalo.  

Kniha o pani prezidentke

Uvedenie knihy Zuzana Čaputová – odvaha k ľudskosti moderoval Peter Bárdy – šéfredaktor Aktuality.sk. Mikrofónu sa postupne ujali Veronika Gulášová - bývalá šéfka volebnej kampane a bývalá osobná tajomníčka Zuzany Čaputovej; prof. Iveta Radičová - sociologička a bývalá predsedníčka vlády; Ivan Korčok - dlhoročný diplomat a bývalý minister zahraničných vecí. Nepripravíme vás o ten zážitok, video si môžete pozrieť tu:

Ak sa vám nechce...

„Kniha prináša obraz prvej ženy v prezidentskom úrade zasadený do turbulentného príbehu slovenskej demokracie. Je to jediný knižný politický, ale aj ľudský príbeh Zuzany Čaputovej. Kniha odkrýva dôvody pre mnohé politické rozhodnutia, udalosti, ktoré sa  odohrávali za oponou, aj najintímnejšie momenty, ktorým čelila prezidentka a jej rodina za päť rokov v prezidentskom paláci. Za hodiny rozhovorov prezradila mnoho z toho, o čom doteraz nikdy nehovorila,“ prezentujú Aktuality.sk knihu pri videu.

Uhrík o inaugurácii: Preteky progresívcov v tlieskaní Čaputovej! Aj Kim Čong-un by závidel
Dovidenia, pani Čaputová. Popravde som rád, že Slovensko má nového prezidenta. Dúfam, že voličov nesklame a nezradí. Jeho prácu budeme sledovať, sľubuje europoslanec a líder Republiky Milan Uhrík. Progresívci tlieskali, že by aj Kim Čon Un mohol... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Čo znamená „kult osobnosti“

„Kult osobnosti znamená, že z niekoho sa robí viac ako je, že o niekom sa vytára obraz priam Boha. Zažili sme si to v minulosti a zdá sa, že sa to k nám potichúčky vďaka angažovaným novinárom a angažovaným médiám vracia späť. Stačí sa začítať do progresívne orientovaných médií a zistíte o čom píšem. Ich nekonečné náreky za odchodom ich idolu Zuzany Čaputovej nemajú snáď konca kraja. Snaha vytvoriť z nej niečo, čo ani náhodou nebola, pretože ani byť nemohla, je dnes najdôležitejším zadaním v redakciách Denníka N, aktualít a im podobným, na média sa hrajúcim zoskupeniam,“ píše Jozef Viktorín vo svojom statuse. Bárdyho „politický bestseller“ je podľa neho už len povestnou čerešničkou na torte, ktorá chutí, ako neobjektívnosť a jednostrannosť.

Smiať sa, či sa báť?

„Progresívno – liberálne kruhy, vrátane osôb píšucich v zmienených periodikách, stále neboli schopné prijať realitu. Na jednej strane je to na smiech, ale na strane druhej, je to hrôzostrašný dôkaz totalitarizmu v ich myslení. Len ONI majú pravdu, len ONI smú riadiť spoločnosť, len ONI môžu určovať, čo je dobré a čo nie,“ uvažuje Viktorín. Aj jemu to pripomína totalitné myšlienkové pochody, no mnohí z tých, ktorí Čaputovej mastia ego v tej totalite nežili, preto o živote v totalite netušia. „Preto je našou povinnosťou im to povedať a rovnako tak nahlas o tom hovoriť. Nie preto, aby sme dnes museli držať jazyk za zubami, sme v pamätný rok 1989 chodili denne na slovenské námestia!,“pripomína Viktorín.

Premárnené roky plné príležitostí

„Ale späť k Čaputovej. Jej mandát bolo 5 premárnených rokov príležitostí Slovenska. V kombinácii s troma po sebe idúcimi neschopnými vládami na čele s Matovičom, Hegerom a Ódorom, to bol pre Slovensko doslova smrtiaci kokteil. Ale Slováci, tak ako vždy, prežili. A dnes vieme, že Zuzana Čaputová nie je osoba, na ktorú máme byť my Slováci hrdí. Viac ako záujmy slovenské, ju zaujímali záujmy cudzie, viac ako služba národu ju to ťahalo slúžiť cudzím mocnostiam. A toto nie je len môj názor, ale názor väčšiny. Podotýkam demokratickej väčšiny, pretože demokracia funguje na väčšine, nie naopak. Čaputová, ak niekoho reprezentovala, tak jedine skupinky podobné Bardyho a spol., ale nie nie ľudí práce, ľudí regiónov, ľudí s národným postojom. Mandát jej skrátka nevyšiel a teda poprosím nehrajme sa na odchod fenomenálnej političky a nespievajme v priestore ódy na jej osobu,“ píše ďalej politik. Podľa jeho názoru treba ísť v rozvoji Slovenska podľa želania tých, ktorí prezidenta volili. Takými rozhodne nie sú tí niekoľkí novinári. Tí podľa Viktorína zneužívajú svoje postavenie, no ak chcú, mali by vstúpiť do politiky.

DENNÍK N KVÍLI! Je to takmer svätorečenie, hovorí exminister
Čaputová mohla byť zjednotiteľkou, ale stala sa len ďalším Václavom Havlom, myslí si ľavicový politik a bývalý minister školstva Juraj Draxler s tým, že počas svojho funkčného obdobia stratila prezidentka obrovskú časť podpory, no médiá ju stále... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Buďme sebavedomý národ

„Vážme si, že dnes národ rozhodol, po rokoch porušovania svojich práv odhodlane, sebavedomo a razantne. Žime prítomnosťou a pozerajme do budúcnosti. Nepozerajme sa späť na niečo, čo vlastne Zuzana Čaputová ani nestelesňovala,“ uzatvára Viktorín.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.