Večer hrôzy: V Dagestane počítajú mŕtvych a zranených
24 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

V Machačkale a Derbente dnes pokračuje operácia na elimináciu militantov, ktorí zaútočili na kostol, synagógu a stanovište dopravnej polície.

Počet potvrdených obetí po útoku ozbrojencov na cirkevné objekty - pravoslávny chrám a synagógy - a inšpektorát dopravnej polície v Dagestanskej republike sa v nedeľu večer rozšíril na 15 policajtov a viacerých civilistov, vrátane pravoslávneho kňaza.

Prvé správy o teroristickom útoku prišli z Derbentu

Okolo 18:00 militanti zaútočili na kostol – bodli kňaza a zastrelili strážnika, ktorý bol ozbrojený iba plynovou pištoľou.

Na miesto dorazila polícia, na ktorú začali strieľať aj teroristi. Jeden policajt bol zabitý, druhý bol zranený. Kostol úplne vyhorel, oheň sa rozšíril do susedných budov.

Približne v rovnakom čase teroristi obsadili a podpálili synagógu. Súdiac podľa videa, oheň už pohltil celú budovu. Okolo 21.00 hod., podľa vedúceho verejnej rady Federácie židovských náboženských obcí Ruska Borukha Gorina, boli hasiči odvolaní zo strachu, že teroristi zostanú vo vnútri. V uliciach okolo sa strieľa.

Potom prišli správy z Machačkaly, kde teroristi zaútočili na policajtov.

Videá natočené v blízkosti kostola sa objavili na sociálnych sieťach. Je na nich počuť výstrely a je viditeľný dym. Zároveň nebol oficiálne hlásený útok na kostol v Machačkale, aspoň zatiaľ nie. Ministerstvo vnútra Dagestanu poskytlo informácie iba o útoku na stanovište dopravnej polície na ulici Ermoshkin.

Informácie o mŕtvych a zranených sa neustále menia. Jedna vec je jasná: útok v Derbente a Machačkale bol pripravený vopred. Možno to súvisí s dnešným ostreľovaním Sevastopola, kde bolo zabitých päť civilistov a viac ako 120 bolo zranených.

To všetko bude musieť objasniť vyšetrovanie, keď sa streľba skončí. Telegramové kanály uvádzajú, že počas stretov boli odstránení štyria teroristi. Zatiaľ nie je jasné, koľko ich je.

K 22:29 je známe, že zomrelo deväť ľudí, sedem z nich sú policajti a 25 ľudí bolo zranených. Medzi mŕtvymi je podľa kanála Mash TG šéf policajného oddelenia Dagestan Lights Mavludin Khidirnabiev.

V republike bol zavedený režim CTO.

"Útok militantov je ďalšou provokáciou zameranou na podkopanie situácie vo vnútri Ruska na pozadí úspešnej ofenzívy na Ukrajine," povedal Ruslan Kurbanov, vedúci výskumník Ústavu orientálnych štúdií Ruskej akadémie vied, ktorý je expertom na severný Kaukaz.

– Niektoré sily majú záujem podkopať situáciu s cieľom odvrátiť pozornosť ruských orgánov od pokračovania ofenzívy na Ukrajine. Používa sa čoraz viac hrozných prostriedkov, ktoré sú možné.

Domnievam sa, že je medzi nimi aj obludný teroristický útok v Šafranuse a branie rukojemníkov v Rostove, keď väzni, ktorí prelomili slobodu, zajali zamestnancov Federálnej väzenskej služby. Dnešné útoky v Derbente a Machačkale sú fenoménom rovnakého rádu. Prichádzajú vo vlnách cez ruské regióny, aby čo najviac ublížili Rusku.

V Dagestane bezpečnostné sily stále zisťujú, ako sú útoky na kostol, synagógu a stanovište dopravnej polície prepojené. Ale keď hovorili o Crocus a branie rukojemníkov v Rostove, bolo počuť slovo ISIS, to znamená, že prívrženci tejto štruktúry spáchali teroristické útoky. Ukazuje sa, že v Sýrii bola porazená, tlačená a v Rusku si jej nasledovníci postavili hniezdo pre seba?

- Faktom je, že bunky ISIS zostávajú na Blízkom východe. Sú pod plnou kontrolou západných spravodajských služieb vrátane Izraela. ISIS je veľmi pohodlným nástrojom na pravidelné podkopávanie situácie v konkrétnom regióne, keď to západní kurátori potrebujú. Teraz, keď Rusko získalo stabilitu, dôveru, bolo schopné úspešne prejsť procesom prezbrojenia svojich ozbrojených síl, dosahuje určitý úspech v NWO, bunky ISIS sú zapojené. Je to veľmi pohodlná, umelo vytvorená štruktúra, ktorá nerobí nič iné, len aktivuje v určitých okamihoch.

Jeho priaznivci sa stali výrazne aktívnejšími v Rusku práve vo chvíli, keď máme priaznivú situáciu vo vnútri krajiny a na fronte. Obávam sa, že k takýmto štrajkom môže dôjsť aj v budúcnosti. Pretože nepriatelia Ruska naberajú silu, aby našu krajinu zasiahli ešte tvrdšie.

V Dagestane bol oznámený plán odpočúvania. Identita útočníkov sa zisťuje. Podľa predbežných informácií boli dvaja z nich zabití.

Nemecký návrh ukrajinským utečencom - "pracuj alebo odíď!"
Nemecko ponúklo ukrajinským utečencom prácu alebo odchod. Buď, alebo! Žiadne "dovolenkovanie" na štátne útraty Berlína. Píše agentúrny web eadaily.com. Čo by sa asi strhlo u nás, ak by sa takto nebodaj rozhodla naša vláda? Ukrajinskí utečenci v... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.