Kéry: Čekovský aj so SaSkou zabudli, že práve oni zlikvidovali verejnoprávnosť v RTVS (VIDEO)
24 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Vo štvrtok, 20. júna Národná rada (NR) SR schválila nový Zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Účinnosť by mal, po podpise prezidentom SR Petrom Pellegrinim, nadobudnúť 1. júla 2024. Hlasovali zaň všetci zo 78 prítomných poslancov, no vedeniu RTVS, jej zamestnancom, ani opozícii sa takýto vývoj situácie nepáči.

Kým Ľuboš Machaj a RTVS hovoria o urážke verejnoprávnosti a o nutnosti diskusie, poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) sa pýta, na základe čoho Machaj hovorí o čiernom dni pre verejnoprávnosť na Slovensku, keď už vláda Ivety Radičovej robila zmeny, ktoré s verejnoprávnosťou a objektivitou nemali nič spoločné. Kéry tiež v statuse pripomína, že súčasná vláda nejde robiť žiadne obrovské represálie či zmeny, len sa chce vrátiť k verejnoprávnosti tam, kde zo zákona má byť. Na Facebooku si posťažoval aj Kristián Čekovský (momentálne Demokrati), ktorého Kéry upozornil argumentami na skutočnosť či už vo financovaní, alebo v kvalite spravodajstva. Čekovský tiež napísal niečo, o čom sa môžeme domnievať, že je to vyhrážka, že po najbližších voľbách si Demokrati a spol. drzo poupratujú v RTVS podľa svojich predstáv. Kéry ale upozorňuje, že Čekovského vyhrážanie sa netreba brať na ľahkú váhu, na čo sa ho aj ľudia v diskusii pýtajú, prečo koalícia stále nekoná, keď vidí, ako to dopadlo v Poľsku.

Urazený Machaj

Dosluhujúci riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj sa cíti byť novým zákonom urazený. V jednej z diskusii povedal, že keby sa niečo také malo stať v BBC, predchádzala by tomu „jedna obrovská diskusia“. Nevšimol si azda pán riaditeľ, že o RTVS sa diskutuje minimálne od volieb?

Aký čierny deň, prosím vás?

Marián Kéry registruje množstvo aj Machajových vyhlásení o tom, ako je štvrtok čiernym dňom pre mediálny priestor na Slovensku a že manažment síce rešpektuje schválenia zákona o STVR, ale vníma ho ako krok proti verejnoprávnosti.

„Na základe čoho toto tvrdíte, pán Machaj? Len tak, lebo kričia opozícia a liberálne médiá? Prečo ste ale boli všetci ticho, keď Saska bez hlbšej spoločenskej a politickej diskusie presadila v parlamente, spolu s Matovičovcami, zrušenie platieb za služby verejnosti, poskytované verejnoprávnymi médiami, laicky nazývané koncesionárske poplatky. Nie práve poslanci Sasky urobili de iure nie krok, ale obludný skok proti verejnoprávnosti? Kde boli vtedy všetci obhajcovia verejnoprávnej televízie a rozhlasu, obhajcovia objektívneho a vyváženého spravodajstva?,“ pýta sa Kéry aj na margo toho podvýživeného financovania RTVS.

RTVS DEFINITÍVNE KONČÍ! Blaha radosť netají
Národná rada (NR) SR vo štvrtok schválila nový Zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). V prípade, že ho podpíše prezident SR Peter Pellegrini, účinnosť by mal nadobudnúť 1. júla 2024. Zákon prináša významné zmeny v oblasti verejnoprávneho... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vracia sa ešte ďalej

„Všetci títo hlasno trúbiaci oponenti nového zákona akoby zabudli na to, že po roku 2010 urobila Radičovej vláda, v čase, keď ministerstvo kultúry riadil Daniel Krajcer, oveľa vážnejší zásah do fungovania verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Ona ich vtedy vyslovene účelovo spojila, len aby mohla odvolať vtedajšieho generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského a zvoliť si svojho generálneho riaditeľa RTVS,“ pripomína Kéry udalosti spred 14-tich rokov.

Facebook@Daniel Krajcer | Daniel Krajcer, bývalý minister kultúry

Potrebujeme skutočnú verejnoprávnosť

„My teraz nejdeme RTVS opäť rozdeľovať. Len meníme jej názov a napríklad pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Preto, aby sme posilnili jej vyváženosť a jej verejnoprávny charakter. Aby sa nová STVR stala rešpektovaným a zdrojovým médiom, na ktorého spravodajstvo či publicistiku sa budú odvolávať ako na príklady objektívnej žurnalistiky nielen odborné kapacity, ale celkovo výrazná časť verejnosti,“ vysvetľuje Kéry, ktorý reaguje aj na status Kristiána Čekovského (Demokrati).

Čekovský si „brúsi zuby“

„Túto vládu už možno nikdy nikto nevymení. Ale ak sa tak stane, už teraz je jasné, že STVR bude treba upratať od podlahy a zásadne zreformovať. Nový, politicky dosadený riaditeľ, nebude mať žiadnu legitimitu a bude musieť okamžite skončiť a spolu s ním celá Rada STVR. Opozičné strany už teraz musia pripraviť taký zákon, ktorým verejnoprávne médium zoberieme politikom a vrátime naspäť ľuďom. V strane Demokrati sme na to pripravení, no na tomto musí byť už teraz zhoda v celej opozícii,“napísal Kristián Čekovský z mimoparlamentnej straničky Demokrati na Facebooku ešte vo štvrtok pred polnocou.

Kéry nerozumie ani jemu

Kristián Čekovský tvrdí, že sa práve ide rúcať všetko to, čo je potrebné k špičkovej úrovni RTVS – politicky nezávislé vedenie, pravidelné príjmy a kvalitní ľudia. Ako prosím? Politicky nezávislé vedenie bolo doteraz čistou chimérou, možno aj preto, lebo pod ním pôsobili politickí, často extrémne závislí, redaktori a moderátori! Nie je jednou z nových europoslankýň za Progresívne Slovensko práve jedna z nich? Ako politicky nezávislé sú diskusné relácie Michala Havrana, keď do nich pri politicky či spoločensky citlivých témach často pozýva len názorovo blízkych hostí, ktorí si pri debate viacmenej iba mastia egá, pritakávajú si a nejaká argumentačná výmena názorov je ničím iným, len nikdy nenaplneným prianím?,“ pýta sa Čekovského Kéry

Michelko exkluzívne pre HD: RTVS už veľmi dávno nie je verejnoprávna inštitúcia (VIDEO)
Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) pre Hlavný denník zhodnotil štvrtkový (20. júna) protest zamestnancov RTVS a záverečnú diskusiu k návrhu zákona o STVR. Hovorí o ňom, ako o súčasti odolávať snahám vrátiť telefozhlasu... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Podal si aj tie „pravidelné príjmy“

„Pravidelné príjmy boli, aj z hľadiska posilnenia nezávislosti, zabezpečované roky (a v mnohých krajinách Európy to tak je dlhé desaťročia doteraz) práve koncesionárskymi poplatkami! Teraz, tranžami zo štátneho rozpočtu, sa aj z RTVS (a novej STVR) stala, minimálne z hľadiska financovania, štátna televízia. Naplno je v rukách vždy vládnucej politickej moci,“ upozorňuje Kéry a pýta sa tiež, kde je tu záruka rešpektu verejnoprávneho média a prečo Čekovský, vtedy v OĽaNO súhlasil aj bez akejkoľvek verejnej diskusie.

Aj o tom, ktorí ľudia sú pre STVR kvalitní, rozhodne nový menežment. „Pri všetkej úcte, tu je irelevantný akýkoľvek populizmom voňajúci politický názor opozičného politika, či novinára z liberálneho média. Nech hodnotia nový manažment podľa skutkov,“ myslí si Kéry.

Pojedol múdrosť sveta – po záruke

„Vraj – nový, politicky dosadený riaditeľ STVR nebude mať žiadnu legitimitu a bude musieť po najbližších parlamentných voľbách okamžite skončiť, a spolu s ním aj celá Rada STVR. Dobre čítate, Čekovský sa tu nehrá na „nejakú“ parlamentnú demokraciu, schválenie zákona v NR SR nepovažuje za dôkaz legitimity. Proste ak vyhrajú nasledujúce voľby, naznačuje, že takáto vláda zložená zo súčasných opozičných strán urobí revolúciu v STVR v čo najkratšom čase, bez rukavičiek. Asi si berú príklad z vlády Donalda Tuska v Poľsku, ktorá násilné prevzatie moci v poľských verejnoprávnych médiách zrealizovala takto na hulváta po parlamentných voľbách, len asi týždeň po ujatí sa funkcie. Opakujem, my sme však takto nikdy nechceli postupovať, ani takýmto brachiálnym spôsobom nepostupujeme. Zmeny vo verejnoprávnom telerozhlase robíme legitímne, predložením a schválením príslušného zákona v NR SR,“ prízvukuje Kéry. Nepáči sa mu, že mediálne vyživovaná protislovenská opozícia vládu bije za niečo, čo sa ani len nedá porovnať s nehoráznosťou diania v minulosti.

Pri Čekovského rečiach treba spozornieť

„Za možné zneužitie verejnoprávneho priestoru nás vopred kritizujú tí, ktorí adorujú RTVS pod vedením Machaja, hoc, práve pod týmto vedením odvysielala RTVS naživo prejav Roberta Fica zo snemu vtedy opozičného SMERu-SSD, za čo musela letieť šéfka spravodajstva. To sme si akože vtedy tiež vedeli vybaviť? Netvrdia tu Čekovský a spol. skôr vždy to, čo im v danú chvíľu vyhovuje, a inak nič iné, len vajatajú?,“ uvažuje Kéry s tým, že pri Čekovského vyhrážkach je nutné spozornieť, lebo podľa Kéryho sú schopní naozaj všetkého.

„Neskutočná dvojtvárnosť a arogancia ľudí, ktorí nám tu vládli od roku 2020 do septembra 2023 a nemajú ani štipku sebareflexie,“ uzatvára Kéry, ktorému ľudia v diskusii pripomínajú, že máme trištvrte roka po voľbách a bežný človek „spozornel“ už dávno, len politici akosi váhajú.

Reprofoto z komentárov pod statusom M. Kéryho

Loď sa potápa, utekajú už aj Matovičovi verní
Zdá sa, že politický život hnutia Igora Matoviča prežíva posledné fázy. Pád bol rýchlejší, ako by ste sa nazdávali – veď ešte pred štyrmi rokmi nás líder OĽaNO trápil niekoľko hodín trvajúcimi tlačovkami s nezmyselnými opatreniami podávanými na... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.