Nemecký návrh ukrajinským utečencom - "pracuj alebo odíď!"
23 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Nemecko ponúklo ukrajinským utečencom prácu alebo odchod. Buď, alebo! Žiadne "dovolenkovanie" na štátne útraty Berlína. Píše agentúrny web eadaily.com. Čo by sa asi strhlo u nás, ak by sa takto nebodaj rozhodla naša vláda?

Ukrajinskí utečenci v Nemecku by si mali buď nájsť prácu, alebo sa vrátiť do svojej domovskej krajiny, povedal v rozhovore pre Bild Alexander Dobrindt, predseda štátnej skupiny Kresťanskosociálnej únie (CSU) v Bundestagu.

Sprísniť a "basta"!

Nemecko podľa neho potrebuje prísnejšie povinnosti pre občanov žiadajúcich o azyl. Je potrebné spolupracovať aj s tými, ktorí sa chcú zamestnať, poznamenal Dobrindt. Pracovná ponuka by podľa neho mala byť súčasťou integračných služieb.

Dávka, ktorú Nemecko vypláca ukrajinským utečencom, spomaľuje ich zamestnanosť, povedal politik. Mnohí ukrajinskí občania nehľadajú prácu a naďalej žijú z vládnych peňazí, dodal podľa citovaného webu.

Viac ako milión s nadštandardom

V Nemecku ukrajinskí utečenci nedostávajú štandardné platby, ale občianske výhody. Príspevok na jednu osobu sa pohybuje od 506 do 563 EUR, pre tínedžerov vo veku 15 až 18 rokov sa prevádza 471 EUR Platby pre Ukrajincov sú v Nemecku vyššie ako v niektorých iných európskych krajinách. V súčasnosti žije v krajine viac ako 1 milión Ukrajincov. Vysvetľuje citovaný zdroj.

Proti vysokým dávkam pre ukrajinských občanov sa už v júni postavila frakcia Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie. Šéf frakcie Torsten Frei povedal, že platby vytvárajú „úplne falošné stimuly“. Zdôraznil, že väčšina ukrajinských utečencov v iných krajinách „pracuje už dlho“.

Čínska pomsta. Európu to bude mrzieť
Impérium vracia úder: Čína má v úmysle zvýšiť clá na bravčové mäso z Európy. Colná vojna medzi Čínou a Európou vstúpila do novej fázy. Peking v reakcii na vyššie clá na elektrické vozidlá, oznámil svoj zámer zvýšiť clá na bravčové mäso, dovážané z... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik