Mačkopes RTVS skapal, ale pozor, STVR je koketná dáma
24 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Vynikajúci postreh Antona Hrnka na sociálnej sieti varuje. "Keď som čítal správu, že parlament schválil zákon o zániku známej dvojbodkovej inštitúcie, tak mi nenápadne vkĺzla do mysle známa pesnička Dobrý den majore Gagarine, už jsme se konečne dočkali.... "

"Áno, veľmi som sa potešil, že konečne zanikol tento ideologický paškvil, ktorý názvom zlikvidoval Slovenský rozhlas a Slovenskú televíziu ako národné kultúrné inštitúcie. Už v čase prípravy tohto zákona som poukázal na skutočnosť, že všetky verejnoprávne rozhlasy a televízie majú ako kultúrne a národné inštitúcie označené zhodným prívlastkom (britský, americký, maďarský, poľský, český.....), keďže tieto inštitúcie sú pevne zviazané jazykom a kultúrou národa, ktorému majú slúžiť." píše "druhým dychom Anton Hrnko.

Ale to nebolo všetko

Nielenže v RTV: likvidovali sémantiku názvu, oni v tejto inštitúcii aj zlikvidovali národný duch a názov Tejto krajiny degradovali na obyčajnú dvojbodku."

Treba však poznamenať

"Formálne zlikvidovanie mačkopsa v podobe RTV: a jeho nahradenie názvom sémanticky vyjadrujúcim obsah, ktorý by mala mať národná inštitúcia, je len prvým, hoci dôležitým krokom. V ďalšom bude rozhodujúce, či to, čo sa deklaruje, sa stane aj skutočnosťou."

Moc je čudná "vecička"

Varuje Anton hHrnko, bývalý politik. "Keď ju máš, musíš ju použiť, ináč sa sám pochováš. Ale keď ju máš, pôsobí ako koketná dáma. Aj ona ťa ťahá, aby si ju zneužil."

"Bude teda rozhodujúce, ako sa daná príležitosť uchopí. Ak o tom budú rozhodovať politickí analfabeti, mohlo by to dopadnúť tak ako s RTV:." Varuje právom Anton Hrnko.

V minulosti som niekoľkokrát hovoril, že naše verejnoprávne média ovládla "tretia moc". Mnohí sa ma pýtali, čo tým myslím. Oni však vedia, čo tým myslím a koho tým myslím. Bude záležať na novom generálnom riaditeľovi, či bude rešpektovať len zákon a inštitúcie, ktoré sú na to, aby ho riadili alebo usmerňovali. Alebo či bude chodiť na koberec aj k tým, ktorí by nemali zasahovať do obsahovej náplne vysielania verejnoprávnych médií. K tomu mu želám veľa guráže." Končí svoj postreh Anton Hrnko.

Labutia pieseň trpaslíkov z RTVS alebo čudo medzi ZOO a cintorínom
Jeden z bývalých riaditeľov Slovenskej televízie, spisovateľ a publicista Štefan Nižňanský našej redakcii, veríme, odpustí, že sme si mierne upravili jeho titulok k jeho postrehu k protestom domnelých doterajších "majiteľov" RTVS. "21. jún je... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu  podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik