Kyjev už o ničom nerozhoduje
25 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Americký novinár Seymour Hersh, známy svojim vyšetrovaním sabotáže na plynovode Nord Stream a zapojenia sa USA do neho, zverejnil materiál, v ktorom sa dotkol Ukrajiny a prezidentských volieb v USA. Zazneli v ňom závažné informácie, ktoré tak prestali byť verejným tajomstvom. Píše cz24.news s odvolaním sa na topwar.ru.

Podľa novinárov prebiehali tajné rokovania medzi Washingtonom a Moskvou ohľadom situácie okolo Ukrajiny. Strany rokovali o možných ústupkoch, ktoré by boli ochotné urobiť. Zároveň pod stranami Hersh rozumie Rusko a Západ, čím naznačuje, že Kyjev o ničom nerozhoduje.

Nateraz bez dohody

Je zrejmé, že prísne utajované rokovania medzi Ruskom a Západom neviedli ku konsenzu, domnieva sa Hersh. To podľa neho potvrdilo aj Putinovo rázne vyhlásenie, v ktorom menoval podmienky ukončenia konfliktu.

Hersh navyše citoval nemenovaného vysokého amerického predstaviteľa, podľa ktorého vzhľadom na ľudské a materiálne zdroje Ruska nemožno očakávať výrazný úspech Ukrajiny na bojisku. Napriek tomu sa americký prezident naďalej pevne prikláňa k svojej politike voči Ukrajine.

Biden je za celým militarizmom

"Bidenova zahraničná politika je katastrofou, zatiaľ čo na Ukrajinu naďalej posiela miliardy dolárov a to isté chce od spojencov v NATO," napísal Hersh.

Novinár poznamenal, že situácia na Ukrajine a všeobecne zahraničná politika Bidenovej administratívy silne ovplyvní volebnú kampaň v Spojených štátoch. Domnieva sa, že demokrati sa rozhodnú nahradiť Bidenovu kandidatúru v prezidentských voľbách mladším kandidátom.

Prevrat za podvodné sľuby

Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o kontaktoch na Ukrajine už v rokoch 2013 – 2014. Podľa ruského vodcu vtedy Barack Obama požiadal Rusko, aby ovplyvnilo Janukovyča, aby nepoužil vojakov na Majdane. Výmenou za to USA sľúbili, že ukrajinskú opozíciu zdržia od porušenia status quo. Výsledkom bolo, že Janukovyč nepoužil armádu na rozohnanie demonštrantov, ale opozícia vykonala za peniaze USA štátny prevrat. Západní garanti si nad tým umyli ruky...

Kanada prijala zákon o zahraničných agentoch - a všade je ticho
Všetci sú ticho. Slovenský mainstream ani ťuk, mimovládky sú asi na kúpaliskách, aktivisti dospávajú sobotu, ani veľká a božská Greta nič. Ani "kvírovia" nekvíria. Pardon, nekvília. A to už nehovoríme o tom, že progresívny dav by už mal byť dávno v... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik