Druhá migrácia Ukrajincov. Máme sa na čo tešiť. Až vojna skončí
23 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Mierový summit skončil. Nezmenilo sa nič. Vyzerá to, že Volodymyr Zelenskyj zostane v Kyjeve, kým si pre neho Putinove vojská nedôjdu. Čo bude potom? Ukrajinci sa dajú do pohybu. Ale tentoraz tí, ktorí majú dôvod. Tí, ktorí držali ukrajinský režim pri moci. A politiku budú ovplyvňovať aj tu. Lenže to nie je všetko. Naopak odídu tí, ktorí tu boli iba kvôli vojne. Máme sa na čo tešiť, píšu české Parlamentní Listy.

Tento komentár je z veľkej časti scenár, jedno „keby“. Nie zas také veľké „keby“, ale spolieha sa na to, čo urobí Putin a čo urobia európske a americké špičky. Čo nikdy nie je a nebude isté.

Že proukrajinské médiá, analytici a komentátori tvrdia, že Putin nie je schopný zabrať celú Ukrajinu, je celkom normálne. Väčšina z nich dodá, že Putin, "zloun jeden zlá", určite chce, ale ruskí vojaci sú neschopní a majú obrovské straty, takže to nepôjde. Ale aj niektorí rozumnejší analytici, napríklad profesor Mearsheimer, tvrdia, že Putin celú Ukrajinu určite nechce, veď čo by s ňou robil? Populácia bude nepriateľská, územia má dosť, krajina je rozbitá, určite sa bude organizovať odboj. Lenže to je omyl.

Švajčiarsky „mierový“ summit prebehol a nič nevyriešil

Putin ešte pred ním dal na stôl svoje podmienky na ukončenie konfliktu, nad ktorými sa, samozrejme, všetci pohoršili, že po Ukrajine chce, aby sa stiahla aj z území, ktoré ešte držia, len za to, že sa začne konať. Všetko pri starom, obe strany si splnili úlohu podať pro forma mierový návrh a tak nepriamo potvrdili, že rozhodovať sa bude vojensky. Putin podľa všetkého chce Ukrajinu „vyriešiť“, aby nebola pre Rusko hrozbou. Pre upresnenie dodajme hrozbou podľa ruských merítok, teda členom NATO s územnými nárokmi voči Ruskej federácii, s režimom, ktorý glorifikuje ukrajinských nacionalistov z druhej svetovej vojny. A to riešenie má byť trvalé.

Zelenskyj by si podpísal ortieľ smrti

Zároveň je čím ďalej tým viac zrejmé, že s Volodymyrom Zelenským v úrade prezidenta je toto riešenie nemožné. Ten žiadnu kapituláciu nepodpíše, pretože by si tým podpísal ortieľ smrti. Nie je isté, čo urobí vojenské velenie, Zelenskyj môže byť vojensky zvrhnutý, ale sám od seba ruské podmienky neuzná. Tu je namieste malá odbočka k obľúbenej fráze „To si musia Ukrajinci rozhodnúť sami“. Ukrajinci nič nerozhodujú. Žiadne voľby počas vojny nebudú, Ukrajincov sa nikto na súhlas nepýta a akýkoľvek masový protest by jednak bol označený za prácu ruských podvratných síl, ale hlavne by bol rozohnaný a všetci muži v ňom odchytení a poslaní na front.

VRÁŤTE NÁM VOĽBY! Na ukrajinskej vlajke na zápase so Slovenskom. Netrvalo dlho a bola preč
Na futbalovom zápase majstrovstiev Európy medzi Slovenskom a Ukrajinou sa objavila ukrajinská vlajka s veľkým nápisom „Vráťte nám voľby“. Nápis zrejme narážal na fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v máji skončiť v úrade, ale... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Aby mohol Zelenskyj hrať exilového prezidenta, musí byť k odchodu z Ukrajiny donútený. Čo znamená, že Rusi budú musieť postúpiť opäť až ku Kyjevu. A to znamená zrútenie ukrajinskej armády a obsadenie pomerne značnej časti ukrajinského územia. Potom už bude jedno, či bude toto územie oficiálne nezávislé alebo bude k Rusku pripojené. De facto na ňom bude vládnuť Rusko. Odboj nebude mať kto prevádzkovať, ukrajinská armáda bude v podobnom stave ako wehrmacht na konci druhej svetovej. A väčšina populácie bude radšej, keď vojna skončí. Čím ťažšia vojna, tým ľahšia okupácia.

Tento scenár sa spolieha na to, že NATO na Ukrajine vojensky nezasiahne. Že tí, ktorí by vojnu síce neboli schopní vyhrať, ani viesť, budú buď vo voľbách odstránení, alebo si rozpútať veľký konflikt netrúfnu. Že celá záležitosť skončí ako Vietnam.

Tým sa dostávame k pointe
Čaká nás ďalšia vlna prílivu ukrajinských utečencov. Spolu so Zelenským budú utekať všetci, ktorí jeho režim pomáhali držať pri moci. Oficieri, politruci, náhoncovia, propagandisti, aktivisti, novinári, nacionalisti aj banderisti, všetci „kto budú mať prečo“. Budú utekať pred čistkami, ktoré skoro určite prebehnú.
Rusi menia taktiku! Použili MEGABOMBU
"Rusi začínajú bojovať mimo pravidiel!". FAB-3000 debutovala, keď rozbila pechotu ukrajinských ozbrojených síl na atómy. Nemecký Bild varuje, že na ceste je FAB-9000, ktorá sa stane najsilnejšou nejadrovou bombou v histórii. Ničivé... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Milan Laca
 
Vzhľadom na to, akú povesť Čechom vláda Petra Fialu robí, podstatná časť z nich zamieri do Česka. Natrvalo. Výhľadovo dostanú aj české občianstvo a s tým aj právo voliť. Asi nie je nutné detailne rozoberať, aký efekt táto menšina bude mať na politický život v ČR a politické preferencie. Český vzťah k Rusku budú ovplyvňovať na dlho dopredu.
K tomu je aj odvrátená strana mince

Povojnová situácia na Ukrajine bude divoká. Čistky, zločin, málo peňazí na obnovu krajiny... Ale nakoniec sa situácia upokojí. A aj keď sa bude ČT snažiť vykresliť Ukrajinu pod ruskou vládou ako peklo na zemi, tí, ktorí tam zostanú, poskytnú svojim známym a príbuzným iný obrázok. Z Česka potom odídu tí, ktorí nezapustili korene, ktorí skutočne len utekali pred vojnou. Skrátka a dobre, celkom poslušní a rozumní sa vymenia za aktivistov a ťažkosti. Takže sa Česi majú na čo tešiť. A ako to bude so Slovenskom?

Autor je redaktor ParlamentníListy.cz.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik