Ak nechceme byť zatiahnutí do vojny, musíme ju zastaviť
25 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Bývalý prezident Českej republiky pán Václav Klaus publikoval na webe svojho Inštitútu institutvk.cz článok, ktorý ide jasne proti prúdu voči názorom euroamerických militaristov.

Komentár bývalého prezidenta, nástupcu Václava Havla, publikujeme v plnom znení pre závažnosť a dôležitosť jeho odkazu.

____________________________________________________

"Názory maďarského premiéra Viktora Orbána poznám celkom dobre. Dlho ho sledujem, mám možnosť s ním niekoľkokrát ročne hovoriť, občas ho vidím a počúvam na rôznych medzinárodných akciách, na ktorých bývam rovnako ako on prítomný. Teraz som sa pristihol, že som – v istom chaose pred európskymi voľbami – nesledoval jeho prejav, ktorý predniesol 1. júna na veľkom, minimálne polmiliónovom zhromaždení v centre Budapešti. Naše médiá o tejto akcii fakticky neinformovali. Podľa švajčiarskeho štrnásťdenníka Zeit-Fragen (z 11. júna 2024) to bola v posledných rokoch najväčšia mierová demonštrácia v Európe.

Tento časopis, ktorý už najmenej desať rokov dostávam a čítam, priniesol aj znenie Orbánovho prejavu. Nepochybne bol pôvodne v maďarčine a do nemčiny ho preložili vo švajčiarskej Weltwoche, kde bol 6. júna publikovaný. Zaujal ma rad Orbánových myšlienok a formulácií. Potešilo ma, že v úvode prejavu pripomenul nedávny atentát na Roberta Fica slovami, že k atentátu došlo preto, že Fico „stojí na strane mieru“. A pretože bol „vytesaný z tvrdého dreva“, vyzerá to, že sa – podľa Orbána – uzdraví. Po troch týždňoch od tohto prejavu to dnes vyzerá ešte nádejnejšie.

Celý jeho prejav sa venoval otázke vojny a mieru. Orbán v ňom povedal, že sa „Európa pripravuje na to, byť zatiahnutá do vojny“. Zdá sa mu, že „vojnový vlak ide naplno a že sa rušňovodič zbláznil“. Chce preto za  záchrannú brzdu čo najrýchlejšie zatiahnuť, pretože to považuje za jedinú možnosť, ako zabrániť tomu, aby „naše deti a vnúčatá neboli odvezené (v origináli einwaggoniert) na ukrajinský front“. Zásadne odmieta nezodpovedné správanie tých, ktorí vojnu chcú. „Vo vojne nemôžeme nič vyhrať, len všetko prehrať.“ Jednoznačne hovorí, že sa Maďarsko do vojny na ruskom fronte zatiahnuť nenechá, že už to v minulom storočí urobili dvakrát a v oboch prípadoch na to strašne doplatili. Preto nechce obetovať za Ukrajinu maďarskú krv.

Z jeho prejavu by som mohol ešte dlho citovať. V rovnakom vydaní časopisu Zeit-Fragen je uvedený aj text Haralda Kujata, bývalého náčelníka generálneho štábu Bundeswehru a bývalého predsedu vojenského výboru NATO. Súčasnú vojenskú situáciu Ukrajiny vidí ako „ťažkú, ak nie bezvýchodiskovú“. Pokračovanie dnešného vyzbrojovania Ukrajiny považuje za „nezodpovedné správanie politických hazardérov“. Je presvedčený, že je potrebné, aby „sa z vojny na Ukrajine nestala vojna o Ukrajinu“. Preto je potrebné „posadiť sa s Rusmi za jeden stôl a pokúsiť sa dosiahnuť prímerie, po ktorom by mala rýchlo nasledovať mierová zmluva“.

Harald Kujat si je vedomý toho, že to vyžaduje prijať existujúcu realitu na fronte a že musia byť dojednané bezpečnostné garancie pre obe strany. Svoj text zakončil prirovnaním tejto vojny k prvej svetovej vojne, ktorá sa podľa neho stala príčinou katastrofy 20. storočia. Preto končí vetou, že má „veľkú obavu, že sa ukrajinská vojna stane príčinou katastrofy (Urkatastrophe) 21. storočia“.

Na rovnakej stránke časopisu pripomínajú známy výrok Karla Jaspersa z obdobia po konci druhej svetovej vojny, keď povedal, že je potrebné, aby "väčšina ľudí vystúpila proti vojne včas, inak je neskoro". Konferencia vo švajčiarskom Bürgenstocku minulý týždeň k takému záveru bohužiaľ nedospela. V tomto zmysle úplne zlyhala. P. Lottaz z univerzity v japonskom Kjóto napísal, že celá konferencia bola len „cvičením v PR“.

Vo svojom úvodníku (zo 6. 6.) hovorí vo Weltwoche Roger Köppel, že sa Putin prepočítal. Prepočítal sa preto, že „podcenil rozhodnosť Američanov použiť túto vojnu ako príležitosť na strategické oslabenie Ruska“ a že „nepočítal s tým, že sa Francúzsko a Nemecko tak ľahko podrobia americkej politike“. Roger Köppel sa preto pýta, kde zostali „realisti a rozumní“? Vyzerá to, že zatiaľ mlčia. Kiež by to bolo iba zatiaľ."

ZÁPAD JE ZA ZENITOM! Stane sa kolóniou silnejších
Kto je najlepšie pripravený na budúcnosť? Práve nad tým sa v dnešnom komentári pre české Parlamentní Listy zamýšľa pesničkár a publicista Ivan Hoffman. A našou budúcnosťou boli, sú a budú deti. Náš vyspelý Západ dbá predovšetkým na to, aby sa deti... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik