ZÁPAD JE ZA ZENITOM! Stane sa kolóniou silnejších
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Kto je najlepšie pripravený na budúcnosť? Práve nad tým sa v dnešnom komentári pre české Parlamentní Listy zamýšľa pesničkár a publicista Ivan Hoffman. A našou budúcnosťou boli, sú a budú deti. Náš vyspelý Západ dbá predovšetkým na to, aby sa deti nestresovali. Bude to stačiť?

 

Nevie sa, či možno predpovedať budúcnosť, ale je isté, že úspešnejší bude ten, kto budúcnosť plánuje. Kto iba prizerá tomu, čo sa deje, toho budúcnosť zastihne nepripraveného. A kto predpokladá, že sa o budúcnosť nemusí nejako zaslúžiť, toho budúcnosť nečaká. 

Nedávno nás rozosmial vnuk, keď na otázku, či pomôže s pletím v záhrade, ochotne zareagoval: „Skúsim, či by ma to bavilo.“ A rýchlo zistil, že by ho to nebavilo. Existuje názor, že človek je dobrý iba v tom, čo ho baví. Pripravovať sa na niečo, v čom nevynikám, že je strata času. Problém je, že náš vnuk je z generácie, ktorú baví televízor, tablet a mobil. A keďže na mobiloch hrozí závislosť, má prístup k tomu, čo ho baví, regulovaný. V čom bude dobrý?

Tému detská práca je zvykom otvoriť hlavne v súvislosti s lacnou konkurenciou tovaru, dovážaného odniekiaľ, kde sa toleruje zamestnávanie detí. Starostlivosť o to, aby deti neprišli o detstvo, komplikuje podnikanie západných firiem v krajinách, kde sa vykorisťovanie detí nerieši. Fotografie šikovnej drobotiny v ázijskej továrni môže útlocitného Európana odradiť od kúpy značkového odevu. Preto firmy, profitujúce z detskej práce, musia investovať veľké peniaze do kampaní, v ktorých klamú klientom, že detstvo detí je u nich na prvom mieste.

Krajiny, v ktorých deti nemusia alebo dokonca nesmú pracovať, by teoreticky mali mať vzdelanú, kreatívnu mládež, ktorá má pred sebou skvelú budúcnosť. Tá ale akosi nie je na obzore. V praxi rýchlejšie ekonomicky rastú krajiny, kde deti pracujú. Teda okrem tých, ktorým sa v tvrdej konkurencii podarí dostať na kvalitné školy a získať vzdelanie, predovšetkým v technických odboroch. Ukazuje sa, že perspektívu majú krajiny, v ktorých sa človek už od mala musí obracať a nič nedostane zadarmo.
UŽ SA TO ZAČALO! EÚ ako Rusko za Jeľcina. Kto to nevidí, je slepý
„Bol naštartovaný proces ‚jelcinizácie' EÚ. Kto to nevidí, je slepý alebo žije v indoktrinovanom svete nejakého perverzného naratívu. EÚ to teraz na svojom vlastnom príklade ukazuje nielen Rusom,“ povedal Parlamentným Listom.cz ekonóm a... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Diana Zaťková
 

U nás, na civilizovanom Západe, sa hľadí predovšetkým na to, aby sa deti nestresovali. Nízke nároky a chýbajúca drsná konkurencia je trend, nad ktorým držia ochrannú ruku milujúci rodičia, a keď to nestačí, potom aj sociálni pracovníci, psychológovia a detskí ombudsmani. Keď deti dostanú na výber, čo by ich bavilo, práca to nie je. A nie je to ani škola. Býva to mobil. Čo z toho plynie do budúcnosti? Generácie, dobré v schopnosti nestresovať sa a robiť len to, čo ich baví, čoskoro vystriedajú generácie, ktoré budú nútené pracovať. A to na cudzom.

Rovnako, ako technicky vyspelý, priemyselný a vojensky silný Západ v posledných troch storočiach kolonizoval Áziu a Afriku, a právom silnejšieho diktoval podmienky slabším, stane sa sám kolóniou silnejších, vyspelejších a života schopnejších krajín (ríše stredu napríklad), v ktorých už ale deti budúcich kolonistov budú mať zakázané pracovať a budú znudené zisťovať, čo ich baví… Západ je za zenitom a smeruje k svojej minulosti, keď bez práce neboli koláče, kto nepracoval, nejedol a platilo to aj pre deti.

Keďže u nás dnes žije iba zlomok dospelých, ktorí ako deti museli pracovať, dá sa povedať, že Západ zaistil svojim občanom šťastné detstvo. Detstvo ale netrvá večne. A čo si človek v detstve nenadpracuje, to už v dospelosti nestihne.

Darmo Kolíková blúzni a Jančkárová si prelepuje ústa! ZMENY V RTVS SÚ NEVYHNUTNÉ
0pozícia sa oháňa nepodloženým tvrdením, že RTVS pod Machajovým vedením je "najobjektívnejšia televízia na Slovensku". Tento podvod si účelovo platí každé vedenie verejnoprávnej televízie od čias Richarda Rybníčka, no má nulovú výpovednú hodnotu.... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik