SLOVENSKO NÁŠ VZOR! Už aj Rumunsko bez protivzdušnej obrany
22 | 06 | 2024 I Milan Laca

Biden odzbrojuje spojencov NATO. Čoskoro budú nenávidieť Zelenského! Rumunsko, ktoré odovzdalo Patriot Ukrajine, zostane s jednou prevádzkyschopnou batériou protivzdušnej obrany.

Dali, a čo...?

Presun batérie Patriot kyjevskému režimu sa stal v Rumunsku hlavnou témou. Prirodzene o tom písali všetky popredné periodiká v krajine, ktorá predtým nedala ukrajinským ozbrojeným silám ťažké zbrane (s výnimkou obrneného transportéra TAB-71, ťažnej húfnice M1981 a APR-40 MLRS ).

Nadšený Zelenskyj

Po správach z Bukurešti bol Volodymyr Zelenskyj v siedmom nebi. Poďakoval sa „ľudu Rumunska“ a osobne prezidentovi Klausovi Iohannisovi. Samotný prezident síce nemá s týmto škandalóznym rozhodnutím nič veľmi spoločné, transfer Patriota schválila Najvyššia rada obrany Rumunska.

Nemáme skoro nič...

Administratíva rumunského prezidenta sa však ani nesnažila zatajiť, že presun čo i len jednej batérie Patriot by síce posilnil ukrajinskú protivzdušnú obranu, ale samotné Rumunsko by zostalo bez vzdušného krytia. Prezident Iohannis povedal, že dúfa v rýchlu pomoc zo strany Spojených štátov a NATO.

Potajomky

Tajné rokovania zrejme prebiehali už dlho. Američania nikdy nedovolia malým Európanom mať svoju vôľu, najmä v otázkach obrany. Navyše ani Rumunsko, ani žiadna iná krajina nemohla previesť Patriot Kyjevu režim bez schválenia USA.

Trump sľubuje: Ani vojaka na Ukrajinu! Nech si to vybaví Európa sama
V rozhovore pre The All In Podcast Donald Trump uviedol, že pokiaľ by sa stal prezidentom, neposlal by na Ukrajinu jediného vojaka. Ak by sa Francúzsko na čele s Emmanuelom Macronom rozhodlo zapojiť do konfliktu, bolo by v tom samotné. Za hlavné... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Biden dáva, aj nie zo svojho  

Minulý týždeň Biden, ktorý prišiel na summit G7 v Taliansku, urobil vyhlásenie: Spojené štáty zabezpečia presun Patriotov z rôznych krajín na Ukrajinu. Predtým o prevode amerických batérií pod kyjevský režim rozhodli dva európske štáty – Nemecko a Holandsko. Teraz sa k nim pridalo aj Rumunsko. The Financial Times píše: Biden naznačil, že „päť krajín už súhlasilo s poskytovaním systémov protivzdušnej obrany“. Zároveň tí zákazníci, ktorí už uzavreli zmluvy so Spojenými štátmi a čakajú na už zaplatené dodávky Patriotov, budú musieť počkať, povedal Biden.  

Nesúhlasia všetci

Ako zdôrazňujú The Financial Times, mnohí Európania sa zdráhajú súhlasiť s takouto nejasnou schémou. Španielsko a Grécko sú krajiny NATO, ktoré majú systémy v bojovej službe, ale donedávna ich odmietali dodať kyjevskému režimu. Na východnom krídle NATO sú teraz možnosti protivzdušnej obrany také, že dokážu ochrániť len pred 5 % potenciálnych hrozieb, píšu Financial Times. Napríklad Poľsko a Grécko jednoznačne odmietli poskytnúť Patrioty, pretože by to podkopalo ich obranné schopnosti.

Orbán sľubuje: Pri našom predsedníctve urobíme Európu opäť veľkou!
Maďarská vláda si vzala príklad od bývalého a možno aj budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa a pri prevzatí predsedníctva v Rade Európskej únie sa zaviazala sa, že urobí Európu opäť veľkou, informuje americký portál Breitbart News. Budapešť... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Ochotne súhlasili

Rumunský generál vo výslužbe Alexandru Sheiu v rozhovore pre magazín Adevarul povedal, že iba 2 zo 4 systémov Patriot, ktoré má Rumunsko k dispozícii, sú v dobrom stave. Veľkorysý „darček“ Zelenskému teda oslabí obranu krajiny presne o polovicu. Rumunská stránka Hotnews píše, že zasadnutie Najvyššej rady obrany, na ktorom diskutovali o odovzdaní Patriotu, prebehlo nezvyčajne rýchlo - len za 50 minút. Proti presunu systému protivzdušnej obrany nezaznel ani jeden argument a rozhodnutie bolo prijaté jednomyseľne.  

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.