SKÔR, AKO ŠIMEČKOVCI DOSTANÚ ĎALŠÍ AMOK
22 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Bolo by to fajn, naozaj fajn. Plachetnica sa zastaví, ak jej do plachiet nefúka ani vánok. Motor zhasne, ak mu dôjde palivo. Protesty prestanú, ak ich organizátorom dôjdu profesionálne šírené lži. Mainstream nestihne vyrábať propagandu, ak ho spravodajskými a vecnými informáciami predbehne koalícia. Možno aj atentáty už nebudú, ak sa obmedzí priestor pre progresívne či leberálne alebo militaristické konšpirácie a dezinformácie. A na to netreba naozaj žiaden zákaz, iba trochu šikovnosti, nič viac.

Amok je druh chorobnej zúrivosti. V dave sa dá veľmi ľahko vyvolať, pretože nálady a správanie davu sa riadia predovšetkým osvedčenými postupmi vyvolávania davovej hystérie. Oxfordskí absolventi majdanských "doktorátov" určite vedia svoje. Koniec koncov, tak isto dobre to vedeli boľševici. Tí dokázali vyvolať davovú histériu na podporu jeho výsosti okresného tajomníka aj pri slávnostnom otvorení mosta, ktorý sa vlastne nikdy nepostavil. Stačí si pozrieť za boľševika trezorový film Bílá paní. V réžii Zdeňka Podskalského z roku 1965. Ak vám práve televízie nič neponúkajú, odložte si tento link.

K téme názoru

Posledné intenzívne pohybové chodecké aktivity vykonávali majdanisti v Bratislave vo chvíľach, keď sa parlamentným hlasovaním rušila propagandistická hlásna trúba opozície s ironicky výsmešným názvom verejnoprávna RTVS. Môžete si to nazvať aj spoločná hystéria davu, hecovaná mimovládkami a aktivistami, ktoré a ktorí boli zas hecovaní zideologizovaným mediálnym hlavným prúdom pod vedením odborne vyškolenej centrály, špecializovanej a zameranej na organizáciu majdanov. Kým - to predsa dnes na Slovensku vie každý, kto vie narátať násobilku do desať. Úplne logicky to teda nemôže vedieť "náš" mainstream a Progresívne Slovensko. Oni vedia iba to, čo sa im dodá na notovom papieri. Pritom stačilo tak málo. Spraviť to, na čo nikto z novinárov mediálneho hlavného prúdu jednoducho nemá rovnako tak, ako na to nemá politické vedenie "progresívcov", lebo na to mať nechcú. Teda - vysvetliť zopár faktov, dodať pár citácií zákona o verejnoprávnom vysielaní, k tomu prilepiť pár audio a video príkladov (je ich plný Youtube) flagrantného porušenia spomínaného zákona a pán Machaj by nemusel pred pyramídou vyplakávať, že je opäť bezdomovec. Namiesto toho by sa niekde v kútiku hanbil.

Nerobte zadarmo radosť rôznym "tódovým" a "hanzelovým" a im podobným!

Let vládneho špeciálu "na futbal". To je príklad. Keď sa "prevalil", v mainstreame mali týždenný orgazmus a v centrále progresívcov si hádam aj cvrkli do gatí. Od radosti. Že zas "niečo majú". Tak im to nedávajte zas až takto na zlatom podnose, lebo takých "zas" tu máme pomaly týždeň čo týždeň. A sfanatizovaný dav ani nestíha pochopiť, prečo práve zas pochoduje ulicami. Bolo by tak komplikované VOPRED, hoci aj hodinu pred odletom pustiť na okruh verejnoprávnej tlačovej agentúry informáciu o tom, že tam a tam letí vládny špeciál, lebo...? Máme neobsadené tlačové a komunikačné odbory? Niet tam nikoho, kto by tie zo dve vety napísal a agentúre dodal, ale vopred? "Investigatívne" voje by na žiaden ďalší a ďalší výstrel z Aurory intelektuálne nemali, Šimečkov dav by si musel naozaj prácne s vynaložením veľkého úsilia hľadať zámienku, ako a prečo si zas usporiadať na slovenských námestiach verejné vyháňanie diabla či aj viacerých diablov iba tak, btw.

Progresívny exorcizmus funguje iba vďaka konšpiráciám

A to preto, že spoločnosť dostáva málo autorizovaných informácií, kvalitných obsahom a prichádzajúcim v pravý čas. Iba malý príklad, čo sa tým myslí. Skúste si vybrať desať náhodne protestujúcich, ktorí v dave vyrevujú heslá "RTVS si nedáme", prípadne "ruky prečo od RTVS". Spýtajte sa ich, čo je to verejnoprávnosť. Päť z nich nadobudne výzor ťeľaťa pred novými vrátami. Zvyšku sa spýtajte, čo je to objektivita spravodajstva a publicistiky a zrazu tam máte tých teliatok rovných desať. Je možné predpokladať, že odpovedať by nevedeli ani tie mimovládky, aktivisti či komentátorské "hviezdy" mainstreamu. A trúfam si tvrdiť, že ani lídri opozície.Tí predposlední a poslední by určite ani nechceli odpovedať. Lebo pravda sa nehodí, stačí sfanatizovať dav. Čiže znovu - čo tak informovať vopred, čo tak zobrať im vietor z plachiet, čo tak natankovať spoločnosť faktami včas, aby nám to tu "nechcíplo"? Čo tak zbytočne nedávať priesor mainstreamovým a progresívnym konšpiráciam?

Ďalší príklad

Celá Európa cituje premiéra Maďarska s jeho výrokom o tom, že na Slovensku má byť a či možno už aj je vojenská základňa NATO, cez ktorú putujú muničné dodávky a zbraňové systémy na Ukrajinu. Citovali ho aj niektoré naše médiá, mainstream tvrdí, že najmä "dezinformačné" a tie alternatívne zas poukazujú na mainstream a jednu z jeho vlajkových lodí. Teda, pltí. Čo tak vysvetliť to občanom a spoločnosti zo strany "niekoho" z koalície, kto by tak zabránil nebezpečným konšpiráciám, ale aj rozhoreniu sa ďalšieho ohňa nenávisti a súčasne tiež propagandistickej hostine mainstreamu? Bolelo by to až tak veľa - povedať, že vec sa má takto a takto? Vopred? Čo keby nám to nehovorili spoza hraníc? Čo keby Európa citovala skutkovú podstatu takú, aká je, opísanú našimi predstaviteľmi?

Takže...

Informácie sú ďalšia svetová veľmoc. A ich rýchlosť v čase, v ktorom sa dostávajú k občanom spoločnosti rozhoduje o tom, kto ideologicky a propagandisticky "tvrdí muziku". Je smutné, že nateraz je to u nás mainstream, mimovládky, aktivisti a niektoré opozičné politické centrály. Lenže, my, občania, nechceme vedieť to, čo sa niekomu hodí, my by sme naozaj radi vedeli to, čo sa naozaj deje. Čo tak sa nad tým zamyslieť, vážení predstavitelia našej a nami zvolenej koalície?

Eduard Chmelár: Robo, vráť sa, chýba tomu vedenie!
Politológ a člen poradného tímu premiéra Roberta Fica si myslí, že téma akéhosi neurčitého politického zmieru sa bude čoraz viac zneužívať a obe strany sa budú voči tej druhej vymedzovať kto a ako ten zmier porušuje. Chmelár vidí problém v... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.