Rusi menia taktiku! Použili MEGABOMBU
22 | 06 | 2024 I Milan Laca

"Rusi začínajú bojovať mimo pravidiel!".  FAB-3000 debutovala, keď rozbila pechotu ukrajinských ozbrojených síl na atómy.

Nemecký Bild varuje, že na ceste je FAB-9000, ktorá sa stane najsilnejšou nejadrovou bombou v histórii.

Ničivé monštrum

Ruská armáda použila „monštrum“ svojho bombového arzenálu – kĺzavú bombu FAB-3000. Informovalo o tom niekoľko popredných západných médií, vrátane nemeckého Bild a British Express. Novinár Julian Röpke z Bildu po analýze otvorených údajov napísal, že cieľom útoku boli ukrajinské pozície v obci Lipcy v severoukrajinskom smere. 

Päť dôvodov, prečo sa Spojené štáty a EÚ rozhodli zbaviť Zelenského
Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslav Volodin vysvetlil, prečo sa Washington a Brusel rozhodli zbaviť hlavy kyjevského režimu Vladimíra Zelenského. Prvým dôvodom je podľa poslanca nízka úroveň podpory prezidenta Ukrajiny medzi... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale
 

Devastačný úder

Na videu ruských vojenských dôstojníkov je vidieť, že úder zasiahol objekt stojaci vedľa trojposchodovej budovy. Zostal z neho len prach. Objavili sa aj správy, že Lipcy nebola jediným miestom na fronte, kam dopadla  „Cár Bomba“.

Krik na západe

Na Západe sa okamžite spustil krik: Rusi, ktorí udreli zbraňami takého ničivého účinku, prekročili všetky červené čiary a porušili nepísané pravidlá vedenia vojny. Zničiť pechotu – jednoduchých vojakov mobilizovaných z fariem – takým „barbarským spôsobom“ na atómy v zemľankách, či prístreškoch, je vraj neprípustné. Pod „horúcu ruku“ FAB-3000 sa môžu dostať aj komplexy Patriot, ktoré Pentagon starostlivo zbiera pre ozbrojené sily Ukrajiny v celej Európe. A tieto Patrioty môžu obsluovať americké, nemecké, či rumunské posádky.  

Úder bombou FAB-3000

Čo je to za bombu?

FAB-3000 nie je len letecká bomba, ale skutočná „zbraň hromadného ničenia“. Jej hmotnosť je 3 tony, z toho 1,2 až 1,4 tony sú výbušniny. Bomba je vybavená modulom na riadenie letu a korekciu, ktorý jej umožňuje zasahovať ciele na veľké vzdialenosti s vysokou presnosťou. Okrem toho sa z nej stala „inteligentná“ bomba, hladko "plachtí" pozdĺž meniacej sa dráhy smerom k cieľu, pričom sa prispôsobuje napríklad zmenám vetra. Bomba sa navyše prispôsobuje aj možnému pohybu cieľa.

Príde eľte ničivejšia 

Ako píše magazín  Bulgarian Military, FAB-3000 nie je najsilnejšou bombou v ruskom arzenáli. Boli vyvinuté aj bomby radu FAB-5000 a FAB-9000, aj keď zatiaľ neboli v boji použité. Ich presné taktické a technické vlastnosti sú samozrejme prísne utajované. Je však možné približne vypočítať ničivú silu takýchto leteckých bômb: zväčšenie veľkosti bomby zodpovedá podobnému zväčšeniu veľkosti hlavic, a teda nálože výbušniny. Takže pre FAB-9000 to bude pravdepodobne 6,2 kiloton (podľa výpočtov bulharskej armády). V závislosti od vývoja situácie na bojisku, môžu byť tieto letecké bomby s rôznymi výbušninami použité, predpovedá šéfredaktor bulharského vojenského magazínu Bojko Nikolov.

Aliancia sa pripravuje na Trumpa
NATO sa pripravuje na Trumpa. Ako chce Aliancia zmeniť pomoc Ukrajine a kto je proti. Ako sa postarať o Ukrajinu "Paradoxom je, že čím dlhšie plánujeme pomáhať Ukrajine vo vojne a čím viac dlhodobých záväzkov si dáme, tým kratšia vojna môže byť... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.