Michelko exkluzívne pre HD: RTVS už veľmi dávno nie je verejnoprávna inštitúcia (VIDEO)
22 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) pre Hlavný denník zhodnotil štvrtkový (20. júna) protest zamestnancov RTVS a záverečnú diskusiu k návrhu zákona o STVR. Hovorí o ňom, ako o súčasti odolávať snahám vrátiť telefozhlasu verejnoprávnosť.

Poslanec parlamentu RTVS dlhodobo vníma, ako aktivistickú, no právo protestovať za svoj názor jej zamestnancom neupiera. Podľa jeho tvrdenia však „vietor fúka“ od vedenia, čím inštitúcia dokazuje, že má od verejnoprávnosti ďaleko. Ani štvrtková diskusia v parlamente nepriniesla nič nové, naopak – kritizujú prevažne tí, ktorí s telerozhlasom robili ďaleko menej prijateľné kroky.

Aktivisti demonštrujú názor

„To, že je aktivistická sme vždy vedeli, oni to dnes a denne každým krokom prezentujú. Samozrejme, sme demokrati, každý, kto má iný názor, môže protestovať. Je to nejaká demonštrácia názoru,“ myslí si Michelko.

Zdroj: screenshot, FB/M. Jančkárová

O čo ide vedeniu

„Vedenie dokázalo mobilizovať zamestnancov na svoju ochranu, ale v istom zmysle práve takéto aktivistické kroky RTVS ukazujú, že to naozaj nie je verejnoprávna televízia a že sa snaží chrániť viac seba, ako objekívnosť, nestrannosť a vyváženosť,“ vysvetľuje poslanec.

Diskusia v parlamente

Michelko štvrtkovú diskusiu v parlamente hodnotí, ako premieľanie tisíckrát premletých názorov a recykláciu rovnakých názorov. „Kvalita argumentov je častokrát veľmi pochybná, od čistého hejtu až po iné veci,“ povedal v skratke.

Oni chcú kritizovať?

„Problém je v tom, že aké-také morálne právo nám niečo vyčítať nemajú ľudia z PS, v žiadnom prípade ľudia z KDH a ľudia zo SaS-ky, ktorí predtým boli pri moci. Jasne a jednoznačne ukázali, čoho sú schopní a oni začali extrémne účelovo likvidovať a spájať rozhlas a televíziu, rušili rady. Koaličná rada vtedy vyberala kandidáta na koaličného riaditeľa. Takže keď oni dnes hovoria o nezávislosti, je to extrémne trápna karikatúra,“ uzatvára Michelko.

M. Šimkovičová: Sloboda a nezávislosť tvorby sa v novej STVR nekončí
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odmieta tvrdenia, že v Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) sa skončí sloboda a nezávislosť tvorby. Uviedla to v reakcii na štvrtkové (20. 6.) schválenie legislatívy o STVR v... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.