VRÁŤTE NÁM VOĽBY! Na ukrajinskej vlajke na zápase so Slovenskom. Netrvalo dlho a bola preč
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Na futbalovom zápase majstrovstiev Európy medzi Slovenskom a Ukrajinou sa objavila ukrajinská vlajka s veľkým nápisom „Vráťte nám voľby“. Nápis zrejme narážal na fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v máji skončiť v úrade, ale kvôli stannému právu zostal prezidentom bez časového obmedzenia. Vlajka s provokatívnym nápisom po dvadsiatich minútach zo štadióna zmizla, informujú české Parlamentní Listy.

Vlajka musela ísť preč

Slovenskí futbalisti v piatok v Düsseldorfe nestačili na Ukrajinu a prehrali stretnutie 1:2. Okrem samotného výsledku ale ľudí zaujala aj veľká ukrajinská vlajka v polovici ihriska s dobre čitateľným nápisom „Give us elections back“, čo by sa dalo preložiť ako „Vráťte nám späť voľby“.

Nápis je provokatívny s ohľadom na prezidentské voľby, ktoré mali prebehnúť v marci tohto roku. Voľby ale neboli kvôli vojne s Ruskom vypísané a Zelenskyj v prezidentskom úrade pokračuje.

Od začiatku stretnutia je na všetkých televíznych prenosoch dobre viditeľná vlajka s výrazným nápisom. Tú ale niekto v dvadsiatej piatej minúte zápasu balí a odnáša preč. Na záberoch Českej televízie bolo dobre zrejmé, že v čase 25:15 neznámy muž vo fialovej mikine vlajku odnáša. Či išlo o rozhodnutie ukrajinských činiteľov, nie je známe.

Päť dôvodov, prečo sa Spojené štáty a EÚ rozhodli zbaviť Zelenského
Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslav Volodin vysvetlil, prečo sa Washington a Brusel rozhodli zbaviť hlavy kyjevského režimu Vladimíra Zelenského. Prvým dôvodom je podľa poslanca nízka úroveň podpory prezidenta Ukrajiny medzi... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Zelenského podpora s pokračujúcou vojnou klesá

Pokračovanie Zelenského v prezidentskom úrade je umožnené ukrajinskou ústavou, v ktorej je dané, že v čase vojnového stavu sú predĺžené funkčné obdobia všetkých demokraticky zvolených predstaviteľov a orgánov.

Zelenskyj už vlani v novembri vyhlásil, že usporiadať voľby vo vojnovom stave nie je vhodný nápad. „Domnievam sa, že teraz nie je správny čas na usporiadanie volieb,“ uviedol vtedy Zelenskyj podľa informácií BBC.

Zelenského podpora pritom s pokračujúcou vojnou klesá. Ešte na začiatku vojny mal ukrajinský prezident podporu takmer 90 % občanov. Podľa terajších prieskumov sa ale jeho dôvera dostala na 65 % a ďalej klesá.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik