Trump sľubuje: Ani vojaka na Ukrajinu! Nech si to vybaví Európa sama
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

V rozhovore pre The All In Podcast Donald Trump uviedol, že pokiaľ by sa stal prezidentom, neposlal by na Ukrajinu jediného vojaka. Ak by sa Francúzsko na čele s Emmanuelom Macronom rozhodlo zapojiť do konfliktu, bolo by v tom samotné. Za hlavné príčiny konfliktu Trump označil vysoké ceny ropy a diskusie o vstupe Ukrajiny do NATO. Kritizoval taktiež Joea Bidena za podporu ukrajinského členstva v NATO a varoval, že táto provokácia zvyšuje napätie s Ruskom, informujú české Parlamentní Listy.

V nedávnom rozhovore pre The All In Podcast bývalý prezident a kandidát na prezidenta do novembrových volieb 2024 Donald Trump garantoval, že ak by sa stal budúcim prezidentom Spojených štátov amerických, neposlal by na Ukrajinu bojovať jediného vojaka.

„Zaručujem, že by som to neurobil. Pre Francúzsko je to iné – sú viac-menej susedia. My však medzi sebou máme oceán. Aj v prípade Nemecka je to iné, aj keď Nemecko sa zapája oveľa menej, než by malo,“ hovorí Trump s tým, že už tak je neférové, že Amerika na vojnu na Ukrajine prispieva oveľa viac, ako európske krajiny dohromady, keď pre Európu je to podľa jeho slov „oveľa dôležitejšie ako pre nás“.

Vojna by nikdy nezačala

Trump v podcaste zdôrazňuje, že ak by bol stále prezidentom on, vojna na Ukrajine by nikdy nezačala. Za jeden z dôvodov, prečo bol ruský prezident Vladimír Putin schopný napadnúť Ukrajinu, označuje vysoké ceny ropy. „Ceny ropy išli prudko hore a on mal zrazu peniaze na vedenie vojny. Keby cena ropy bola na oveľa nižšej úrovni, nemohol by si vojnu dovoliť,“ uvádza Trump ako jeden z dôvodov, prečo podľa jeho názoru vypukla vojna na Ukrajine.

Päť dôvodov, prečo sa Spojené štáty a EÚ rozhodli zbaviť Zelenského
Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslav Volodin vysvetlil, prečo sa Washington a Brusel rozhodli zbaviť hlavy kyjevského režimu Vladimíra Zelenského. Prvým dôvodom je podľa poslanca nízka úroveň podpory prezidenta Ukrajiny medzi... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Ďalším dôvodom, ktorý podľa Trumpa významne prispel k vyvolaniu vojny, boli diskusie o rozšírení Severoatlantickej aliancie. Podľa Trumpa diskusie o vstupe Ukrajiny do NATO skutočne viedli k začiatku vojny, a domnieva sa, že bez týchto diskusií by vojna možno ani nezačala. Kritizuje preto súčasného prezidenta USA Joea Bidena za to, že verejne podporoval vstup Ukrajiny do NATO, čo Trump považuje za provokatívne.

„Dvadsať rokov som počúval, že ak Ukrajina vstúpi do NATO, bude to pre Rusko skutočný problém. To som počul dlho. A myslím, že to je skutočne dôvod, prečo tá vojna začala. Nie som si istý, či by sa táto vojna začala, keby sa neuvažovalo o vstupe Ukrajiny do NATO. Biden hovoril samé zlé veci. A jednou z tých zlých vecí bolo, že hovoril: ‚Nie, Ukrajina pôjde do NATO.' To je zle,“ hovorí bývalý prezident a pripomína, že tento postoj bol problematický ešte pred Putinovou érou a že sa vždy chápalo, že rozšírenie NATO o Ukrajinu je pre Rusko neprijateľné.

Trump ironicky: Francúzsku prajem veľa šťastia
Trump dodáva, že sa teraz rutinne hovorí o vstupe Ukrajiny do NATO, čo podľa neho ešte viac zvyšuje napätie a provokuje Rusko. Okrem toho spomenul, že počul, že Francúzsko chce aktívne bojovať v konflikte. Pokiaľ by táto situácia nastala, naznačil Trump, že by v tom bolo Francúzsko samo. „Počul som, že rutinne teraz hovorí o vstupe Ukrajiny do NATO, a teraz počujem, že Francúzsko chce ísť bojovať. Tak to im prajem veľa šťastia,“ zaželal ironicky Trump Francúzsku.
Aliancia sa pripravuje na Trumpa
NATO sa pripravuje na Trumpa. Ako chce Aliancia zmeniť pomoc Ukrajine a kto je proti. Ako sa postarať o Ukrajinu "Paradoxom je, že čím dlhšie plánujeme pomáhať Ukrajine vo vojne a čím viac dlhodobých záväzkov si dáme, tým kratšia vojna môže byť... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik