Putinova cesta ku Kimovi. Čoho sa obáva Západ?
21 | 06 | 2024 I Milan Laca

Čo napísali západné médiá o návšteve Putina v Severnej Kórey.

Obávajú sa schopnosti Pchjonjangu aktualizovať svoj vojensko-priemyselný komplex.

Znervóznili ich ...

Podpísanie komplexnej dohody o strategickom partnerstve medzi Ruskom a KĽDR znepokojilo západnú tlač. Rozvoj severokórejskej ekonomiky zablokovali sankcie, ku ktorým sa kedysi pridala aj Ruská federácia. Teraz však bude mať KĽDR, vďaka partnerstvu s Ruskom, viac príležitostí. Západ je znepokojený najmä novými schopnosťami krajiny aktualizovať svoj vojensko-priemyselný komplex.

Joel Guinto, BBC

Vzťahy medzi Ruskom a Severnou Kóreou sú na takej úrovni, aká tu nebola od čias Sovietskeho zväzu, hovorí Jenny Towneová, riaditeľka Kórejského programu vo Washingtonskom Stimsonovom centre. „Zatiaľ čo udržateľnosť tohto vzťahu ešte treba posúdiť, Putin a Kim Čong-un budú v krátkodobom horizonte žať výhody svojej solidarity v tom, čo nazvali vojnou proti Západu“. Moskva dostáva materiálnu podporu od Severnej Kórey, zatiaľ čo Pchjongjang pravdepodobne dostáva technickú podporu od Ruska. Spojením sa Putin a Kim sa snažia vytvoriť „alternatívnu sieť“, ktorá by bola mimo dosahu západných sankcií, hovorí Jeffrey Lewis, expert na Severnú Kóreu z Middlebury Institute of International Studies. „Spojené štáty a ďalšie krajiny budú túto spoluprácu naďalej odsudzovať, ale okrem ráznych vyhlásení nemôžu urobiť nič iné“.

NATO varuje! Čínsko-ruská hrozba!
NATO začalo hovoriť o čínsko-ruskej jadrovej hrozbe. Generálny tajomník aliancie vyzval na „zadržanie“ ČĽR a Ruskej federácie demonštrovaním vojenského potenciálu Západu. Pripravme jadrové zbrane! Krajiny NATO konzultujú uvedenie jadrových... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Milan Laca

Choi Sang Hoon, The New York Times

Aliancia Putin-Kim znepokojila Washington a jeho spojencov, najmä Južnú Kóreu, pretože hrozí, že podkope ich snahy obmedziť severokórejský jadrový a raketový program. Predstavuje tiež hrozbu pre globálny tlak na nešírenie jadrových zbraní. Moskva sa kedysi pripojila k Spojeným štátom v uvalení sankcií OSN na krajiny ako Severná Kórea a Irán za ich jadrový program, no zdá sa, že týmto dňom je koniec.

Simone McCarthy, Manveena Suri, Lukas Liljeholm, CNN

Rozvíjajúci sa vzťah vyvolal v Soule aj vo Washingtone obavy nielen z predaja zbraní Severnej Kórey do Ruska, ale aj z perspektívy, že Moskva prevedie svoje pokročilé vojenské technológie, aby pomohla Pchjongjangu s jeho prísne sankcionovaným vojenským programom.

Al-Džazíra

Korešpondent Rob McBride uvádza, že lídri oboch krajín sa snažili „prezentovať svetu jednotnú tvár napriek rôznym krízam, ktorým čelia“. Bola to ukážka sily, jednoty, ktorá ukázala, že verili a chceli, aby iní ľudia verili v novú éru ich vzťahu.

Charlie Campbell, The Time

"Uvoľňuje to určitý tlak na severokórejskú ekonomiku a očakávam, že sa zotaví," povedal Stefan Haggard, profesor kórejských štúdií na Kalifornskej univerzite v San Diegu. V skutočnosti je to pre krajinu pozitívna zmena. Môže vyrábať muníciu a na oplátku dostávať jedlo a možno aj palivo.“

Desle Yoon, Anne Simmons, The Wall Street Journal

„Situácia vo svete, vrátane ázijsko-pacifického regiónu je veľmi napätá. Posilnenie väzieb a spolupráce so všetkými krajinami, ktoré podporujú politiku Ruska, je teraz samozrejme dôležité viac ako kedykoľvek predtým,“ povedal Alexander Žebin, vedúci výskumník Centra kórejských štúdií Ruskej akadémie vied na Inštitúte Číny a modernej Ázie.

Justin McCurry, The Guardian

Viac ako 90 % obchodu Severnej Kórey je s Čínou a je jej najspoľahlivejším darcom a diplomatickým spojencom. No ako ukázala návšteva Vladimira Putina v Pchjongjangu, správanie izolovaného štátu je čoraz viac ovplyvňované jeho bezpečnostnými a ekonomickými väzbami na Rusko.

Laurie Chen, Josh Smith, Reuters

"Čína má určité výhrady k prehlbovaniu vojenskej spolupráce Severnej Kórey s Ruskom, čo by mohlo podkopať monopol Pekingu na geopolitický vplyv na Pchjongjang," povedal Tong Žao. Čína si dáva pozor aj na to, aby nevzbudila dojem faktického spojenectva medzi Pekingom, Moskvou a Pchjongjangom, pretože to Číne nepomôže udržať si praktickú spoluprácu s kľúčovými západnými krajinami.

Ellie Cook, Newsweek

Ukrajina, hoci teraz dostáva nové dodávky, sľúbené USA koncom apríla, čelí ruskému postupu na východnom fronte a pokračujúcim raketovým a bezpilotným útokom na svoje kľúčové uzly a infraštruktúru. Hoci Rusko zmenilo svoj obranný priemysel na vojnový stav, pomoc Severnej Kórey by mohla situáciu na Ukrajine ešte viac skomplikovať.

Frida Gitisová, CNN

Spojenci majú dobrý dôvod domnievať sa, že Putin sa snaží prežiť podporu Západu. Putin, ktorý by spolu so svojimi priateľmi v Iráne, Rusku, Číne a Severnej Kórei rád videl koniec globálneho poriadku vedeného USA a západnými demokraciami, si potrebuje zabezpečiť dostatok zbraní na pokračovanie ofenzívy v najbližších mesiacoch. Súčasťou jeho plánu bude pravdepodobne pokračovanie tlaku, kým sa verejnosť v západných krajinách neunaví podporovaním Kyjeva a jeho pravicových lídrov – možno Trumpa v Bielom dome a ďalších, podobne zmýšľajúcich ľudí v Európe.

Ruská rozviedka vie, kto nahradí Zelenského
Spojené štáty považujú Zalužného za vhodnú náhradu za Zelenského. SVR: Spojené štáty sa po ruskom víťazstve na bojisku pripravujú nahradiť Zelenského Zalužným. Majú kandidáta Za najvhodnejšieho kandidáta na nahradenie Volodymyra Zelenského,... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.