PREDPOVEĎ počasia na LETO 2024 pre Slovensko. Pripravte sa na TOTO
21 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Vo štvrtok 20. júna sa oficiálne začalo astronomické leto. Prvé letné teploty sme na Slovensku zaznamenali už dávno, pretože tento rok so sebou prináša nadnormálne hodnoty. Mnohí sa preto obávajú toho, ako bude vyzerať leto 2024. Portál regiony.sk zisťoval, aké sú prognózy na najbližšie týždne a mesiace. 

Klimatológ a meteorológ Pavel Matejovič pre portál Regióny.sk podotkol, že tohtoročná jar (marec – máj) bola najteplejšou jarou v histórii meteorologických pozorovaní na našom území. Jej priemerná teplota bola asi o 0,5 °C vyššia ako doterajší rekord z roku 2018. Po zime a vlaňajšej jeseni je to tretie rekordne teplé ročné obdobie za sebou.

„Doterajší charakter počasia naznačuje, aký charakter počasia bude prevládať počas tohto leta (jún – august). Navyše povrchové vody oceánov sú rekordne teplé, čo výrazne ovplyvňuje aj globálnu teplotu. Podľa prognostických modelov by tohtoročné leto malo byť v strednej Európe teplotne silne nadnormálne, pričom jeho odchýlka od dlhodobého priemeru by mala byť okolo +2 °C,“ uviedol Matejovič.

počasie leto 2024

 

Bude dusno a búrlivo

Klimatológ uviedol, že v tejto chvíli sa ešte nedá úplne predpovedať, či po rekordne teplej jari bude nasledovať aj rekordne teplé leto. „Treba byť však pripravený na vlny horúčav a tiež silné búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami, krupobitím a inými nebezpečnými meteorologickými javmi. Vo vzduchu je totiž veľa vodnej pary, ktorá sa vyparila z teplých oceánov. Na pocit teda bude v lete dusno,“ povedal Matejovič.

Búrky ukázali svoju silu aj v uplynulých dňoch. Búrlivo bolo v celej Európe a výnimkou nebolo ani Slovensko. Búrky so silným vetrom a intenzívnymi lejakmi napáchali obrovské škody, brali strechy, zaplavili celé ulice aj domy.

Aký bude mať vplyv La Niňa?

Opýtali sme sa aj na fenomén La Niňa, ktorý vystriedal doteraz prevládajúci El Niño. Priamy vplyv na Slovensko by ale nemal mať. „Klimatický fenomén La Niňa nebude mať podstatný vplyv na počasie v strednej Európe. Oveľa výraznejší vplyv na počasie má u nás globálny rast teploty vzduchu, ktorý prekrýva prirodzené klimatické vplyvy,“ dodal na záver klimatológ.

PRVÉ REAKCIE na zmenu zákona. Slovenská televízia a rozhlas by mala vzniknúť od 1. júla
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.