POZOR! Na Slovensko sa valia búrky s vetrom a krúpami!
21 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Meteorológovia upozorňujú, že čoskoro na naše územie príde ochladenie. Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu (22. 6.) búrky. Meteorológovia preto vydali pre viaceré okresy výstrahu druhého aj prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Po krásnych slnečných dňoch a modrej oblohe tak prídu búrky.

Kedy a kde bude najhoršie?

Pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský kraj aj viaceré okresy Banskobystrického a Žilinského kraja vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa. Platí predbežne od piatka 19.00 h do soboty rána.

Búrky tam môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 110 kilometrov za hodinu a krúpy. "Výskyt sprievodných javov je v danom ročnom období a oblastiach zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká," upozornil SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa sa zase týka zvyšku územia SR, teda Košického, Prešovského kraja, viacerých lokalít v Banskobystrickom kraji aj okresu Liptovský Mikuláš. Platí predbežne od piatka 22.00 h do soboty 22.00 h.

Spolu so zrážkami bude padať aj saharský piesok

Vzdušným prúdením sa saharský piesok dostal nad Európu a v piatok (20.6.) dopoludnia sa dostal nad väčšinu Slovenska. “Saharský prach tieto dni zakalí oblohu a mierne zníži aj teploty, ktoré by inak bez čiastočiek prachu boli o niečo vyššie,” informuje portál iMeteo.sk. “Na kvapky vody sa naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré spolu s dažďom dopadnú k zemi,” dopĺňa.

AKTUALIZOVANÉ Právna analýza neexistuje, Ministerstvo obrany SR podáva trestné oznámenia
Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) má zarobené na poriadny problém! Ministerstvo obrany (MO) SR podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub Ukrajine, ku ktorému došlo v... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.