Orbán sľubuje: Pri našom predsedníctve urobíme Európu opäť veľkou!
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Maďarská vláda si vzala príklad od bývalého a možno aj budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa a pri prevzatí predsedníctva v Rade Európskej únie sa zaviazala sa, že urobí Európu opäť veľkou, informuje americký portál Breitbart News.

Budapešť zverejnila svoju agendu v rámci prípravy na prevzatie rotujúceho predsedníctva od 1. júla do konca roka. Popri sedembodovom politickom programe Maďarsko odhalilo aj logo svojho predsedníctva, ktoré obsahuje Rubikovu kocku vynájdenú Maďarom, ako aj Trumpom inšpirované „Make Europe Great Again!“ (urobme Európu opäť veľkou, pozn. red.).

Výber sloganu, zjavne vedomého zdvihnutého prsta na margo zlyhaní globalistickej politiky uprednostňovanej elitami v Bruseli, možno neprekvapí, keďže maďarský premiér Viktor Orbán je od roku 2016 najbližším spojencom a najvernejším obhajcom Donalda Trumpa v rámci EÚ. 

Hospodársky rast a potlačenie nelegálneho prisťahovalectva

Program, ktorý predložila maďarská vláda, bol vo svojom étose tiež trumpovský, pričom sa výrazne zameriaval na podnietenie hospodárskeho rastu a potlačenie nelegálneho prisťahovalectva.

Budapešť vyzvala na prijatie „Novej európskej dohody o konkurencieschopnosti“ v celej EÚ: „Naším cieľom je prispieť k rozvoju technologicky neutrálnej priemyselnej stratégie, rámca na podporu európskej produktivity, otvorenej ekonomiky a medzinárodnej hospodárskej spolupráce, ako aj flexibilného trhu práce, ktorý vytvára isté pracovné miesta a ponúka rastúce mzdy v Európe, čo je kľúčový faktor rastu a konkurencieschopnosti.“

Aliancia sa pripravuje na Trumpa
NATO sa pripravuje na Trumpa. Ako chce Aliancia zmeniť pomoc Ukrajine a kto je proti. Ako sa postarať o Ukrajinu "Paradoxom je, že čím dlhšie plánujeme pomáhať Ukrajine vo vojne a čím viac dlhodobých záväzkov si dáme, tým kratšia vojna môže byť... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Milan Laca

Čo sa týka nelegálneho prisťahovalectva, Maďarsko uviedlo, že „má v úmysle zdôrazniť dôležitosť ochrany vonkajších hraníc a potrebu finančných prostriedkov EÚ na tento účel“.
Starnutie populácie

Budapešť tiež prisľúbila, že využije predsedníctvo Rady Európskej únie na zdôraznenie potreby riešiť demografické výzvy, ktorým v súčasnosti čelí väčšina európskych národov.

„Zrýchľujúce sa starnutie európskych spoločností, neudržateľné systémy sociálneho zabezpečenia a nedostatok pracovnej sily sú dlhodobými a narastajúcimi problémami v celej Európe, ktoré je potrebné urýchlene a efektívne riešiť... Tieto problémy sa stávajú čoraz dôležitejšími pre konkurencieschopnosť EÚ,“ napísali

Orbánova konzervatívna vláda bola v popredí pri zdôrazňovaní potreby podporovať silné rodiny a tvrdila, že západné štáty by nemali len rezignovať na predpokladanú možnosť kolapsu ich pôvodného obyvateľstva, a preto by sa nemali iba obracať na masovú migráciu, aby sa udržali nad vodou.

Orbán, Fico, foto: TASR

Namiesto toho sa  Orbán snaží využiť ekonomické páky štátu na stimuláciu pôvodných Maďarov k reprodukcii. V roku 2019 jeho vláda zaviedla niekoľko politík zameraných špeciálne na podporu matiek, vrátane úplného oslobodenia od dane z príjmu doživotne pre ženy, ktoré vychovali štyri alebo viac detí.

Vláda tiež zaviedla pôžičkový program pre novomanželky vo veku do 40 rokov, ktorých splácanie by im bolo odpustené, ak by rodina vychovávala tri deti. Okrem toho boli navrhnuté podporné schémy na pomoc mladým rodičom pri kúpe rodinného domu a auta.
Poľnohospodárstvo i Ukrajina
Maďarská vláda tiež vo svojej politickej platforme vyzvala na poľnohospodársku politiku EÚ, ktorá by mala byť zameraná na potreby poľnohospodárov, a nie iba na zelenú ideológiu, na zvýšené zameranie sa na európsku obranu a na podporu rozširovania EÚ na základe „zásluhy“, možno signalizácie odpor proti prijatiu Ukrajiny do bloku, proti čomu premiér Orbán sústavne argumentuje.
Päť dôvodov, prečo sa Spojené štáty a EÚ rozhodli zbaviť Zelenského
Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslav Volodin vysvetlil, prečo sa Washington a Brusel rozhodli zbaviť hlavy kyjevského režimu Vladimíra Zelenského. Prvým dôvodom je podľa poslanca nízka úroveň podpory prezidenta Ukrajiny medzi... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik