Opäť Orbán. Opäť o NATO a jeho účasti na Ukrajine
22 | 06 | 2024 I Milan Laca

NATO pripravuje vojenskú misiu na Ukrajine. Maďarsko odmietlo podporiť alianciu.

Orbán: NATO uskutoční vojenskú misiu na Ukrajine, Maďarsko sa nezúčastní.
Plánujú vstup do vojny?

„NATO podnikne vojenskú misiu na Ukrajine, ale Maďarsko sa na nej nezúčastní,“ povedal premiér Viktor Orbán v rozhovore pre Rádio Kossuth. Dodal tiež, že túto myšlienku nepodporia ani finančne, ani technicky, ani s pomocou vojenského personálu.

Budapešť nemusí...

Ako objasnil vedúci kancelárie predsedu vlády Gergely Gulyás, Maďarsko „nebude povinné“ v súlade s článkom 5 Severoatlantickej zmluvy, poskytnúť vojenskú podporu spojencom NATO, ak ich misiu na Ukrajine napadne Rusko. NATO potvrdilo Maďarsku možnosť nezúčastniť sa na operácii. Maďarský premiér, podľa jeho slov, požiadal generálneho tajomníka organizácie Jensa Stoltenberga, aby jasne vysvetlil, že akákoľvek vojenská akcia mimo územia NATO môže byť len dobrovoľná. Orbán povedal, že generálny tajomník to potvrdil.

Orbán sľubuje: Pri našom predsedníctve urobíme Európu opäť veľkou!
Maďarská vláda si vzala príklad od bývalého a možno aj budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa a pri prevzatí predsedníctva v Rade Európskej únie sa zaviazala sa, že urobí Európu opäť veľkou, informuje americký portál Breitbart News. Budapešť... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Nemajú silu zastaviť aliančnú operáciu

"Maďarsko bolo nútené priznať, že nemá schopnosti a silu situáciu zmeniť", povedal premiér. Orbán Stoltenbergovi povedal, že Budapešť sa nemieni podieľať na vojenských operáciách Severoatlantickej aliancie mimo územia členských štátov, vrátane Ukrajiny. Okrem toho poznamenal, že ostatné krajiny NATO trvajú na odlišných riešeniach situácie, súvisiacej s konfliktom na Ukrajine. Podľa Orbána treba bojovať za to, aby Maďarsko zostalo bokom od všetkých akcií, ktoré chcú vykonávať mimo územia štátu voči iným krajinám.  

Beznádejné snahy

"Krajiny aliancie by chceli vyhrať konflikt na Ukrajine, ale je to beznádejné, pretože náklady budú pre nich v každom prípade nedosiahnuteľné", povedal Orbán. Rusko podľa neho nechce vidieť na svojich hraniciach vojenský kontingent NATO.

Treba mier

Maďarský premiér už predtým povedal, že mier na Ukrajine možno dosiahnuť v dvoch krokoch. Ako prvý označil „víťazstvo mierumilovných síl vo voľbách do Európskehoparlamentu a ako druhý  prezidentské voľby v USA. To posledné by podľa neho mali vyhrať aj mierumilovní ľudia.

Väčšina Čechov nebude brániť svoju krajinu v prípade konfliktu. Ako sú na tom Slováci?
Len tretina obyvateľov Českej republiky je pripravená vziať do rúk zbrane a brániť krajinu. Svedčia o tom údaje štúdie CEDMO Trends. Podľa výsledkov prieskumu je v prípade útoku 32,9% Čechov pripravených brániť krajinu so zbraňami v rukách. Na... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.