Mestská polícia pripomína, ako predchádzať kolapsom z tepla
21 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Počas horúčav je potrebné piť veľa vody. Vyhýbať sa treba sladeným nápojom a alkoholu. Neodporúča sa ani káva vo veľkom množstve. Upozornila na to bratislavská mestská polícia na sociálnej sieti, kde pripomenula niekoľko odporúčaní, ako predchádzať kolapsom z tepla.

"Dávajte si pozor aj na vysoké teplotné rozdiely medzi vonkajším prostredím a klimatizovaným interiérom," dodala polícia. Odporučila tiež nosiť vzdušné oblečenie, ideálne svetlej farby a stravovať sa ľahšie, ako napríklad konzumovať veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody.
"Pokiaľ to nie je nevyhnutné, nevychádzajte na priame slnko, najmä v čase obeda a popoludní," uviedla. Zároveň by ľudia mali svoje domovy vetrať len skoro ráno alebo neskoro večer, nie počas dňa.

Ak niekto v okolí skolabuje, je potrebné poskytnúť mu potrebnú pomoc. "Presuňte ho mimo slnka, ideálne do najbližšieho tieňa, a uložte ho do polohy ležmo s podopretou hlavou alebo do polosedu," radí polícia. Zároveň ho treba ochladiť, napríklad potieraním vlažnou vodou či ovievaním a skolabovanému podávať po malých dávkach vlažnú, nesladenú vodu. Ak sa jeho stav nezlepšuje, treba bezodkladne kontaktovať rýchlu zdravotnú pomoc prostredníctvom linky 155.

Ekologický Vincze: Buzeruj všetkých, aby necestovali lietadlom, a staň sa pilotom!
Najprv sa foť, ako cestou do práce v Markíze sedíš s manželkou v autobuse, lebo veď predsa auto je neekologické. A ešte aj inak fuj a "ne-in". Daj ešte viac takýchto sympatických sebaprezentácií a si za kinga. Lenže, potom je tu zrazu realita a na... Čítať ďalej
19 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.