V piatok to bude extrém. Teploty vystúpia na +39 °C, potom príde ochladenie
20 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Vlna horúčav vyvrcholí v strednej Európe už zajtra, kedy sa v našej oblasti očakávajú teploty až o +39 °C. Ku koncu dňa nás následne schladia búrky. Informuje portál imeteo.sk

Podľa portálu v piatok vyvrcholí v našej oblasti prílev horúceho vzduchu a teploty sa vyšplhajú extrémne vysoko. Kým na Slovensku budú v piatok teploty stúpať k +33 °C, naši južní susedia zažijú pekelne horúci deň. Práve v Maďarsku bude tohtotýždňová vlna horúčav vrcholiť s teplotami až do +39 °C. Už v stredu napríklad teplota v juhovýchodnej časti krajiny vystúpila na +37,6 °C v Csanádapáci. 

Dnes prechodne chladnejšie, no v piatok opäť horúco

Dnes vďaka slabému studenému frontu dnes do Karpatskej kotliny od severu prechodne prúdi chladnejší vzduch, ktorý aktuálne zmierňuje horúčavy, rovnako tak ako aj saharský prach v atmosfére nad našou oblasťou.

V piatok však severný vietor vystrieda južný a s ním sa nad nás opäť dostane horúci subtropický vzduch a teplota prudko stúpne nahor. V Maďarsku je dokonca vážne hrozený denný teplotný rekord s hodnotou +38,2 °C, ktorý namerali ešte v roku 1917.

Po horúčave nás schladia víkendové búrky

Tým sa dostaneme na vrchol horúčav v strednej Európe, pretože následne zmetie horúčavy z našej oblasti studený front so svižným silným severným vetrom, ktorý už bude sprevádzaný aj prehánkami a búrkami.

"Tie by mali doraziť v piatok vo večerných a nočných hodinách. Búrky môžu byť sprevádzané najmä silným vetrom, pričom objaviť sa môže aj nebezpečné krupobitie. Búrky zasiahnu najmä západné a stredné Slovensko a budú postupovať smerom na východ", upresňuje portál imeteo.sk.

Pčolinský predáva "pikošky", politológ má na to jasný názor
Peter Pčolinský bol jedným z dlhoročných vrcholných predstaviteľov hnutia Borisa Kollára, Sme rodina. Tu však skončil – veď hnutie je mimo parlamentu. Politický subjekt postihuje podobný osud, ako mnohé strany po vypadnutí z veľkej politiky –... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.