Ukrajina provokuje
20 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Ukrajina rozmiestnila systémy HIMARS na hranici s Bieloruskom. Provokácie na ukrajinsko-bieloruskej hranici sú neprijateľné. Oznámil to dnes, 20. júna, Štátny pohraničný výbor Bieloruska.

"Nedávno bol v oblasti Žytomyrského pohraničného oddielu Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny zaznamenaný nárast zoskupenia ukrajinských ozbrojených formácií vrátane špeciálnych operačných síl a špeciálnych jednotiek Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny. Na priľahlom území sú sústredené rôzne jednotky, vrátane tých s ťažkými zbraňami: MTLB, bojové vozidlá pechoty, vrátane amerických Bradley, viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS, húfnice M777, samohybné protilietadlové zbrane Gepard nemeckej výroby, ako aj iné zbrane" uvádza sa vo vyhlásení.

Sú pripravení

Výbor dopĺňa, že hraničná služba Bieloruska na hranici s Ukrajinou "slúži v posilnenom režime a spolu s ministerstvom obrany reaguje na zmeny situácie zvýšením hustoty pokrytia štátnej hranice, a to aj prostredníctvom schopností manévrovacích skupín južného smeru vybavených modernými zbraňami a vojenským vybavením".

"Prijímajú sa ďalšie opatrenia na preskúmanie a kontrolu stavu režimu štátnych hraníc. Opatrenia na zaistenie bezpečnosti hraníc sa vykonávajú v úzkej spolupráci s jednotkami a formáciami ozbrojených síl Bieloruska a sú zamerané na predchádzanie eskalácii situácie na hraniciach a predchádzanie provokáciám. Všetky budú okamžite potlačené subjektmi národnej bezpečnosti," - uvedené vo výbore pre štátne hranice.

Pripomeňme, že Rusko vedie špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine od 24. februára 2022. Bielorusko sa na ňom nezúčastňuje. Napriek tomu Kyjev nazýva Minsk "spoluagresorom" a vytvoril silnú vojenskú skupinu na ukrajinsko-bieloruskej hranici.

UŽ SA TO ZAČALO! EÚ ako Rusko za Jeľcina. Kto to nevidí, je slepý
„Bol naštartovaný proces ‚jelcinizácie' EÚ. Kto to nevidí, je slepý alebo žije v indoktrinovanom svete nejakého perverzného naratívu. EÚ to teraz na svojom vlastnom príklade ukazuje nielen Rusom,“ povedal Parlamentným Listom.cz ekonóm a... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.