Čo ukazuje prvý PRIESKUM od nástupu prezidenta Pellegriniho
20 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Prieskum, ktorý sa týkal očakávaní od nového prezidenta republiky Petra Pellegriniho hovorí o tom, že voliči vládnej koalície sú voči nemu optimisticky naladení, opoziční voliči sú skeptickí. Reprezentatívny prieskum, z ktorého vyplynuli tieto výsledky, zorganizovala agentúra SCIO na vzorke tisíc respondentov v období medzi 14-tym a 17-tym júnom.

Vyvažovateľ

Osemdesiatosem percent voličov Smeru od prezidenta očakáva, že sa ujme roly toho, kto sa aktívnym posudzovaním legislatívy pokúsi vyvážiť prípadný negatívny vplyv vlády a parlamentu na spoločnosť. Päťdesiatpäť percent voličov PS má presne opačný názor.

Agentúra SCIO pre Topky

Zmiernenie napätej situácie

Na Slovensku je po atentáte na premiéra nepochybne stále „hustá“ atmosféra. Prieskum hovorí, že až 94 percent voličov Smeru verí, že sa prezidentovi SR podarí túto atmosféru vylepšiť. Voliči PS sú vo svojich očakávaniach opatrnejší – Pellegrinimu verí len 45 percent oslovených.

Prozápadná orientácia Slovenska

Vzácna zhoda panuje len v otázke, že prezident Pellegrini bude dôsledne presadzovať naše ukotvenie v EÚ a NATO. V tejto oblasti mu verí 60 percent opýtaných voličov PS a u voličov Smeru je to číslo ešte vyššie – verí mu 83 percent.

KonšpirátoriSk dostali peniaze priamo z programu americkej vlády
Projekt “Konšpirátori.sk” nemožno považovať za hodnoverný zdroj, konštatuje Dalibor Jurášek zo Zboru poradcov premiéra. Pri príprave zákona o mimovládkach sme si vzali príklad z Maďarska, zmienka o ich zahraničnom financovaní z neho zrejme vypadne,... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Analytik hovorí o dozvukoch kampane

„Dá sa predpokladať, že sú to ešte vo veľkej miere dozvuky kampane. Obzvlášť v krátkom čase medzi prvým a druhým kolom sa kampaň viedla vo veľmi vypätej atmosfére s výslednou veľkou radosťou v jednom tábore a frustráciou v druhom, čo zanechalo na mnohých voličoch stopy a prezident Peter Pellegrini bude mať veľmi ťažkú úlohu toto zmierniť, aj napriek tomu, že pokoj uvádzal ako kľúčový prvok jeho mandátu,”  zhodnotil výsledky prieskumu zakladateľ a hlavný analytik agentúry SCIO Martin Klus.

Môže mu to skomplikovať Korčok

„Vážnou komplikáciou dosiahnutia tohto cieľa, by mohol byť aj nástup jeho vyzývateľa Ivana Korčoka do politického života. Práve jeho totiž mnohí podporovatelia opozície vnímajú ako silný protipól súčasnej vládnej moci, za ktorej súčasť stále považujú aj Petra Pellegriniho. A to bez ohľadu na jeho odchod do prezidentského paláca, či s poukazom na posledné správy z rokovania Európskej rady”, uzavrel Klus.

V piatok to bude extrém. Teploty vystúpia na +39 °C, potom príde ochladenie
Vlna horúčav vyvrcholí v strednej Európe už zajtra, kedy sa v našej oblasti očakávajú teploty až o +39 °C. Ku koncu dňa nás následne schladia búrky. Informuje portál imeteo.sk Podľa portálu v piatok vyvrcholí v našej oblasti prílev horúceho... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.