Martin Ribár: Všetko, čo aj Káľavský hovoril, je dohľadateľné (VIDEO)
20 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Osobnosť advokáta Martina Ribára sa na Slovensku spája nie len s neoprávnenou väzbou, v ktorej počas dlhých mesiacov doslova prišiel o zdravie, ale aj s bojom proti praktikám, ktoré tu vykonávali OČTK a justícia predovšetkým počas  vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Ribár bol po niekoľkýkrát hosťom Rozhovorov s Mimi Šramovou.

V Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovoril advokát Martin Ribár nadväzujúc na rozhovor s exoperatívcom Jánom Káľavským o rôznych verziách výpovedí svedka, kvôli ktorému Ribár a ďalších 13 ľudí skončili vo väzbe. Reč bola aj o rôznych metódach nátlaku vo väzbe, aj o tom prečo je sklamaný z nečinnosti a časového sklzu v exponovaných kauzách, napríklad aj pri svojej žiadosti o odškodnenie a laxnom prístupe ministerstva spravodlivosti.

Absolútne spolitizovaná téma

Ribár v úvode odmietol súvis svojich argumentov s akoukoľvek politickou stranou. Návratom do hlbokej minulosti pripomenul, že manipulácie v trestných konaniach neboli „výmyslom“ minulej vládnej koalície.

„Vždy, keď je tu nejaký orgán, ktorý vyšetruje trestnú činnosť, vždy sú tu nejaké podozrivé osoby, prípadne páchatelia, ktorí si chcú uľahčiť svoju situáciu, čiže je niekedy jednoduché tú svoju trestnú činnosť „zobchodovať“ s OČTK a povedzme časť viny presunúť na niekoho,“vysvetľuje Ribár s tým, že od roku 2020 sa z tohto konania stala hotová pásová výroba.

Remišová má vážne obavy o právny štát. Už zase
Veronike Remišovej (Za ľudí / býv. OĽaNO) sa nepáči návrat justície k podľa nej šikane, aká v súdnictve vládla počas Harabina. Odborníčka na všetko Remišová zrejme nepostrehla, že sudca, ktorého ministri Susko a Kaliňák (Smer-SSD) na tlačovej... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Eka Balašková

„Naši chlapci“ najviac podozriví

Ribár pripomína, že bývalý policajný prezident zaviedol pojem „naši chlapci“, ktorí boli podľa neho tí najčestnejší policajti, no dnes sa práve o nich aj vďaka Káľavského výpovediam vie, že práve oni sú spoluzodpovední za takúto „pásovú výrobu“ spolupracujúcich obvinených, cez ktorých sa manipulovali spisy.

Sklamaný z médií bývalého hlavného prúdu

„Základným atribútom novinára by malo byť hľadanie pravdy a tej objektivity, ktorú práve oni mnohokrát kritizujú. Novinár by mal klásť kritické otázky na všetky strany s tým, že veľmi bola spochybňovaná osoba pána Káľavského, ale aj to, čo hovorí,“nepáči sa advokátovi Ribárovi prístup niektorých médií. Tie pritom spochybňujú nie len Káľavského výpovede, nie len hodiny a hodiny legálnych nahrávok, ale aj široké spektrum dôkazov, ktoré hovoria o spisovej manipulácii.

„Existujú záznamy o tom, ako operatívni pracovníci „našich chlapcov“ chodili za jednotlivými osobami do výkonu väzby. To je nespochybniteľný fakt,“ hovorí Ribár a dopĺňa, že tieto dôkazy sa dajú priradiť k následnému konaniu. Tiež sa dá dohľadať, kedy kto bol vypočúvaný na NAKA na Račianskej a množstvo ďalších dohľadateľných dôkazov.

Podobný postup, pri ktorom sa obvinený vzal do väzby, kde „sa zlomil“ tak, že z neho bol spolupracujúci obvinený, bol podľa Ribára dokázateľne použitý v mnohých ďalších prípadoch.

V čom spočíva práca operatívca

„My zistíme nejakú informáciu a tá informácia sa musí preveriť. Taktiež sa stalo, že priznanie sa povýšilo na niečo, ako korunu dôkazov,“ hovorí advokát o bežnej praxi a o tom, ako by to malo vyzerať. Od sudcu Petra Šamka, dnes už člena Súdnej rady vie, že mnohé priznania sa ukázali ako falošné.

Rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci Cviková v. Slovensko - zhrnutie podstatných častí
Dňa 13.06.2024 vydal Európsky súd pre ľudské práva (ďalej len „ESĽP“) rozsudok vo veci sťažovateľky Denisy Cvikovej (ďalej len „sťažovateľka“) proti Slovenskej republike (ďalej len „rozhodnutie“). Článok prináša stručný exkurz do aktuálneho... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

O „takáčovcoch“ vie viac, ako by chcel

Ako advokát Ribár zastupoval viacero osôb, ktoré boli priradené k tejto zatiaľ údajnej skupine. „Do dnešného dňa žiaden súd neskonštatoval existenciu tejto zločineckej skupiny a existujú aj závažné pochybnosti o tom, či nebola zamenená štruktúra nejakej súkromnej bezpečnostnej služby so zločineckou skupinou,“ objasnil Ribár s tým, že zatiaľ o tom prebieha súd.

V máji 2016 bola obvinená skupina osôb – tzv. južná vetva takáčovcov. Po niekoľkých mesiacoch väzby sa objavilo niekoľko legendárnych kajúcnikov, ktorí usvedčovali iných, prepustených z väzby, čo je neprípustné, ako nezákonný nátlak. Niekde tu v masívnejšom meradle Ribár datuje využívanie „kajúcnikov“.

Ďalšia akcia na údajnú skupinu takáčovcov sa spustila v r. 2017, kde bol obvinený aj advokát Almáši a Kudlička, ktorý bol neskôr prepustený a odsúdený je za to Dušan Kováčik. Ribár hovorí, že v tomto období sa začala preukazovať nevierohodnosť kajúcnikov v tomto prípade a „na scénu“ prišiel korunný svedok Pavol Kmeťo, z ktorého sa tiež vykľul človek závislý na drogách, na čo bol opakovane liečený, čo veľmi spochybňuje jeho dôveryhodnosť, no dostal do väzby 13 ľudí.

Neskôr prišli informácie cez komunikáciu nazvanú „Apači“, ktorej časti zverejnil aj Ján Káľavský a nikdy nebola nikým zo zúčastnených spochybnená, no bola založená do spisov v trestných konaniach.

„Keď sa to celé dá dokopy s výpoveďami a časmi, kto kedy bol kde vypovedať, vznikne krásna pavučina, sieť, ktorá by sa dala nakresliť, ako to všetko do seba zapadá,“ doplnil Ribár. Pritom minimálne časť médií dostala túto komunikáciu.

Nebaví ho hovoriť, ako advokát

Keďže Ribár sám zažil všetko to, o čom rozpráva, ako advokát, niekedy má chuť hovoriť o tom, ako človek.

„Pretože to trestné konanie sa ma nedotýka, ako advokáta, alebo právne vzdelaného človeka, ale sa ma dotýka po ľudskej, osobnej, rodinnej, finančnej, kariérnej, zdravotnej stránke a takto sa to dotýka každej trestne stíhanej osoby,“ poznamenáva advokát a zároveň si kladie otázku, prečo tak krásne masírovaná verejnosť si pri rešpekte voči prezumpcii neviny, nemá záujem dozvedieť sa, či k tým manipuláciám dochádzalo, alebo nie. Ak nie, bude na mieste akákoľvek satisfakcia. Rád by sa však posadil zoči-voči tým, ktorí si ich tak zastávajú.

Dôvodné podozrenia

A tu hovorí o tom, že podozrenia z manipulácie „našimi chlapcami sú dôvodné a záujmom celej spoločnosti by malo byť ich vyšetrenie.

„Preto mi vadí aj to, že niektoré médiá nezaujíma obsah to, čo u vás hovoril pán Káľavský, ale negujú jeho osobu,“ nepáči sa Ribárovi, pričom nechápe, prečo by Káľavský na seba hovoril nepravdy. Ani on si pritom nedovolí hovoriť niečo, čo nemá veľmi dobre podložené dôkazmi.

Ex-operatívec NAKA Káľavský NA ROVINU: Cieľom čurillovcov bolo "uje*ať skur*ených smerákov a Fica" (VIDEO)
S ex-operatívcom NAKA Jánom Káľavským sa z Rozhovorov s Mimi Šramovou dozviete aj o tom, že pre štát pracoval takmer 30 rokov. Už dva roky je zo strachu o život a bezpečnosť seba a svojej rodiny, na úteku v Bosne a Hercegovine pred vlastnými... Čítať ďalej
19 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.