Kamenický: Deficit a zadlženie Slovenska, s ktorým dnes bojujeme, spôsobili vlády Matoviča, Hegera a Ódora!
20 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Minister financií Ladislav Kamenický vidí úpornú snahu opozície a niektorých médií, v ktorej chcú manipulovať ľudí na Slovensku. Navyše ich presvedčiť, že za nadmerný deficit a extrémne zadlženie Slovenska je zodpovedná vláda Roberta Fica. V relácii Téma dňa preto Kamenický vysvetlil, kto je za ten obrovský deficit zodpovedný.

Minuloročný deficit Slovenskej republiky sa strojnásobil na 4,89 desatín percenta, čo je zhruba šesť miliárd. Kamenický vidí príčinu takého raketového nárastu v hospodárení bývalých vlád. Jeho predrečník Kišš (PS) sa vyjadroval v zmysle, že je to spôsobené vládou Smeru a podobné zmýšľanie majú aj niektoré médiá.

„Chcel by som len upozorniť, že na týchto článkoch by mali byť asi iné fotky, lebo tie hodnotenia sa týkajú hlavne roku 2023 a tiež nejakých výhľadov do roku 24. Ak si pamätáte, tak keď sme šli do volieb, upozorňovali sme, že máme najhoršie verejné financie v rámci EÚ. Prepadali sme sa úplne vo všetkých rebríčkoch,“pripomína Kamenický, ppdľa ktorého sa to týkalo aj konkurencieschopnosti. Tam sme dokonca boli  medzi najhoršími v rámci celého sveta.

Časť zamestnancov RTVS opäť protestuje štrajkom proti chystaným zmenám
Časť zamestnancov RTVS vo štvrtok opäť vstúpila do časovo obmedzeného štrajku. Protestným pochodom spred budovy telerozhlasu k sídlu Národnej rady SR vyjadrili desiatky zamestnancov nesúhlas s chystanými zmenami vo verejnoprávnom médiu. Protestný... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Kamenický ukázal aj graf, ktorý vypracovali páni Kišš a Ódor, ktorí rátali až so šesť a pol percentným deficitom verejných financií s tým, že toto nám zanechala bývalá vláda pre tento rok. Podľa Kamenického Kišš „plače na nesprávnom hrobe“. „Mal by sa porozprávať so svojimi kolegami, ktorí to spôsobili,“ doplnil Kamenický.

Pre ľahšie pochopenie toho, čo sa tu za bývalých vlád dialo, ukázal nárast dlhu.

„Za vlády Roberta Fica dlh Slovenskej republiky od r. 2016 do r. 2019 stúpol asi o 2,8 miliardy. Za pána Matoviča do roku 23, to bolo dvadsaťštyri miliárd. Ak teda budeme počítať spôsobom pána Matoviča, o 753 percent,“vysvetlil Kamenický.

Ten ráta pri jednopercentnom znižovaní deficitu ročne, by sme sa v roku 2027, teda vo volebnom roku mali dostať na úroveň zhruba 4,5 miliardy eur.

Ministerstvo spravodlivosti SR upozorňuje na zavádzajúce informácie denníka SME
Stanovisko poradkyne ministra spravodlivosti SR Marice Pirošíkovej k mediálnym dezinformáciám v súvislosti s rozhodnutí ESĽP v prípade sudkyne D.Cvikovej. Ministerstvo spravodlivosti SR upozorňuje na zavádzajúce informácie denníka SME v súvislosti... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

„Toto je plán, ktorý máme a ja sa tohto plánu držím, čiže ak tu niekto rozpráva, že nemáme plán, nie je to absolútne pravda,“ doplnil minister financií.  Tiež pripomenul, že v minulosti sa SR práve počas vlád Smeru dostávala z ťažkých deficitov s tým, že v rokoch 2017-2019 malo Slovensko deficit na úrovni okolo jedného percenta HDP. Je preto paradoxné, že sociálna vláda napráva verejné financie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.