Eduard Chmelár: Robo, vráť sa, chýba tomu vedenie!
20 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Politológ a člen poradného tímu premiéra Roberta Fica si myslí, že téma akéhosi neurčitého politického zmieru sa bude čoraz viac zneužívať a obe strany sa budú voči tej druhej vymedzovať kto a ako ten zmier porušuje. Chmelár vidí problém v „paralelných vesmíroch“, v ktorých obe strany vytvorili vlastné výklady hodnôt, či doslova chápanie pojmov. Nevieme sa zhodnúť prakticky na ničom, konštatuje politológ na sociálnej sieti.

Aj politológ priznáva určité obavy, no debatovať sa dá len s niekým, kto nedezinterpretuje fakty. Opoziční politici Slovensko vo svete vykresľujú takmer ako krvavú hrôzovládu, kde sa potlačí každý náznak vlastného názoru. Aj on si všimol profesionálnu účastníčku protestov zo Švédska, ktorá bola zneužitá na podporu tých, ktorí sa stavajú do pozície martýrov. Lenže pravda sa podľa Chmelára hľadá v diskusii a ak to niekto nevie, nemá v médiách čo robiť. Pripomína tiež počiny opozície, ktorá by mala za to, čo tu vo vláde predviedla, niesť politickú zodpovednosť. Kritický je však aj voči koalícii, ktorej nešikovnú komunikáciu vie opozícia zneužiť vo svoj prospech.

Démonizácia Slovenska v zahraničí

„To, že je súčasná opozícia nesmierne pokrytecká až hysterická, ma nenapĺňa dôverou v jej úmysly. Dalo by sa napríklad racionálne diskutovať o jej obavách, či sa niektoré opatrenia nepreženú – priznám sa, že také obavy mám aj ja. Ale nedá sa debatovať s niekým, kto neuznáva čisté fakty a deformuje ich do extrémne ideologickej dezinterpretácie. Z toho, čo opoziční politici vykrikujú a čím strašia verejnosť, by zahraničný pozorovateľ mohol ľahko nadobudnúť pocit, že tu ľudia žijú v nejakej krvavej tyranii, že tu panuje strach zhromažďovať sa, že ľudia nemôžu slobodne povedať svoj názor alebo sú nebodaj prenasledovaní, väznení a mučení. Napokon, takto nejako vykresľoval atmosféru na Slovensku predseda SaS Branislav Gröhling, ktorý celkom vážne vykrikuje, že je tu totalita a Fico je diktátor. Každý príčetný človek, ktorý rozumie významu jednotlivých pojmov, si vie triezvo vyhodnotiť, či sa dá politická situácia u nás naozaj takto charakterizovať. Potom sa nečudujme, ako sa na základe takýchto falošných správ obraz Slovenska v zahraničí démonizuje,“ píše na Facebooku Chmelár.

Grétka Thunberg v Bratislave! Tešia sa mimovládky, ale že aj Milan Uhrík...?
Mimovládky, pôsobiace na Slovensku z toho upadajú do vytrženia! Švédska aktivistka Greta Thunberg navštívila utorkový bratislavský protest, ktorého sa zúčastnilo zhruba tisíc ľudí. Jeho motívom bolo zachovanie demokracie na Slovensku. Na pochod Za... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Greta v Bratislave

Aj profesionálna účastníčka protestov Greta Thunbergová sa podľa neho len nechala zneužiť na účasť na progresivistickom proteste, lebo si nechala nahovoriť, ako vláda na Slovensku odstraňuje slobodu slova. Nepovedali jej však, že aj verejnoprávne médiá sú tu pod výrazným vplyvom tých, ktorí protestujú.

Za čo vlastne vyšli do ulíc

Organizátori síce hovoria o likvidácii slobody a demokracie na Slovensku, no napríklad aj zrušenie ÚŠP je podľa Európskej komisie v poriadku. Realita vyvracia aj bludy o príklone súčasnej vlády k Rusku.

„No a samozrejme zmeny v RTVS, hoci tie sa nijako netýkajú oklieštenia slobody prejavu, ale naopak jej rozšírenia aj na ostatné relevantné názorové skupiny. Všetko sú to vyfabrikované nezmysly, ale už ich nemôžeme brať na ľahkú váhu, lebo bol nimi podľa vlastnej výpovede motivovaný atentátnik na premiéra Fica. Takže o čo vlastne ide,“ pýta sa politológ, podľa ktorého je zneužívanie verejnoprávneho vysielania zmenšujúca sa skupinka redaktorov, až neznesiteľná. Ich sebaprezentácia, ako martýrov podľa Chmelára zaváňa porušením zákona – provokujú druhú stranu k zásahu, aby sa mohli označiť za obete represií.

Zdroj: TASR | Áno, ideologické ruky, čo ťahajú nitkami v médiách, preč od RTVS!

Pravda sa nerodí v kázni

Chmelár tiež vysvetľuje základný omyl, a síce že cieľom žurnalistiky je „zvestovať pravdu“. On ho vidí v tom, aby si čitateľ, či divák vedel urobiť vlastný kompetentný názor na základe pravdivých informácií.

„Žurnalistika nesmie uzatvárať komunikáciu, pretože pravda sa rodí v dialógu, nie v kázni. Už len za takúto neznalosť základných princípov by som takýchto ľudí vyhodil, pretože s takýmito postojmi nemajú v médiách čo robiť, tobôž nie v tých verejnoprávnych. Navyše, je naozaj zúfalé, ak sa práve takíto hlupáci oháňajú vzdelanosťou,“upozorňuje Chmelár.  

Aj vy máte zlý pocit z toho, že nevolíte Progresívne Slovensko?
Zdá sa, že politici po 15-tom máji skutočne citlivejšie vnímajú rozdiel medzi politickou satirou a osobnými útokmi, až nevraživosťou voči niektorým politikom. Taký výstup predviedli redaktori Denníka N, ktorí v akože satirickom podkaste Toto... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Chmelár nám nedá zabudnúť

„Pozrite sa, čo vyvádza Mária Kolíková. Osoba, ktorá je priamo politicky zodpovedná za protiústavné umlčiavanie nepohodlných médií, za protiprávne väznenie opozičných predstaviteľov, za smrť niekoľkých ľudí, za potláčanie práva na zhromažďovanie a obmedzovanie osobnej slobody miliónov ľudí, má tú drzosť vykrikovať o policajnom štáte?! Nie, nedovolím vám zabudnúť na to, čo bolo skutočným obdobím neslobody, keď ste poctivých ľudí vyhadzovali z práce, paranoidne ich obviňovali z vlastizrady, vystavovali ich na pranier za výdatnej pomoci Esetu, politicky ich prenasledovali, zatvárali a mučili, keď ste šírili strach a dohnali ľudí k tomu, že sa začali báť viac vás ako návratu Roberta Fica. Ľudia ako Naď, Kolíková, Mikulec či Hamran sa už nikdy nesmú dostať k moci a ak to bude potrebné, musí byť voči ich zločinom vyvodená trestnoprávna zodpovednosť, lebo ak nie, nebudú to chápať ako spravodlivosť, ale ako našu slabosť a buďte si istí, že oni nebudú váhať pokračovať v tom, v čom začali,“ ubezpečuje Chmelár čitateľa s tým, že keď už sa nemajú čoho chytiť, vytiahnu nejakú bulvárnu kauzu typu let vládneho špeciálu do Frankfurtu

Pravda oslobodzuje

Tu politológ neobhajuje konanie politikov, skôr im vyčíta nedôstojné výhovorky na rokovanie s členmi belgickej vlády atď., pričom je každému jasné, že tam šli kvôli futbalu.

„Ak tu niekto niekedy zneužíval vládny špeciál, tak to bol Andrej Kiska pri svojich pravidelných letoch do Popradu alebo Zuzana Čaputová, ktorá si na výlet do Prahy zobrala so sebou na palubu spriaznených hercov, hudobníkov a aktivistov z mimovládok. Vtedy ste boli ticho, milé médiá a opozícia alebo ste to dokonca obhajovali. Ale Kiska nelietal len na víkendy za manželkou. Aj on letel vládnym špeciálom aj s celou perepúťou na majstrovstvá Európy vo futbale v roku 2016. Ani vtedy nikto neprotestoval. A prečo by aj. Na medzinárodné športové podujatia sa odjakživa chodilo reprezentovať. Prezident mal pracovné povinnosti v Bruseli, premiér je zranený, tak kto iný mal tú delegáciu viesť ako zastupujúci predseda parlamentu? Tým skôr, že na majstrovstvách Európy v Nemecku boli fandiť svojim mužstvám aj maďarský premiér, český premiér či rumunský premiér a nikto sa nad tým nepozastavoval,“ dodal Chmelár, podľa ktorého namiesto škandalizácie sa ľudí treba pýtať, či ľudia chcú, aby Slovensko reprezentovala chudoba, priemernosť a nenápadnosť a to isté sa týka renty pre premiéra.

Šimečkova obludnosť

„Už ma ani neprekvapilo, že sa kormidelníka Lode bláznov pokúsil prekonať v populizme Michal Šimečka, keď zahlásil, že načo sa posilňuje ochranka premiéra, keď mu počas atentátu nepomohla. Obludnejšiu demagógiu som už dávno nepočul. Chce tým povedať, že premiér sa má vzdať ochranky, aby sme ušetrili, áno? A načo nám je Prezidentský palác, keď hlavu štátu môžeme nasáčkovať do garsónky, to ešte len ušetríme! Nezabudnime zobrať limuzínu aj podpredsedovi parlamentu Šimečkovi, veď nech sa vozí za vlastné, a nie ako papaláš... Ak chce niekto postupovať touto logikou, nech mi vysvetlí, načo by sme mali platiť doživotnú rentu relatívne mladej žene, ktorú niekto vystrčil na päť rokov do politiky, a nie mužovi, ktorý dve desaťročia slúžil v najvyšších ústavných funkciách a po odchode do politického dôchodku prakticky nemá šancu normálne sa zamestnať,“ objasňuje Chmelár, podľa ktorého je lepšou cestou zvyšovanie nárokov na samotnú politiku.

Remišová má vážne obavy o právny štát. Už zase
Veronike Remišovej (Za ľudí / býv. OĽaNO) sa nepáči návrat justície k podľa nej šikane, aká v súdnictve vládla počas Harabina. Odborníčka na všetko Remišová zrejme nepostrehla, že sudca, ktorého ministri Susko a Kaliňák (Smer-SSD) na tlačovej... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vláda to opozícii uľahčuje

„V tomto smere má aj vládna koalícia čo doháňať. Nemôže sa čudovať rastúcej nespokojnosti ľudí, ktorí toto všetko zvonku pociťujú tak, že vládna koalícia sa zaoberá viac sama sebou ako problémami občanov, že rieši viac to, kto, kde a za koľko, ako to, čo očakávajú ľudia a kvôli čomu ju volili. Hádkami o parlamentné funkcie a vlastné benefity to opozícii iba uľahčuje. Ale ľudia potrebujú vidieť výsledky, ktoré to uľahčujú im. Inak vláda premrhá dôveru zlou komunikáciou. Až teraz vidno, ako veľmi chýba v týchto náročných časoch Slovensku premiér,“ uzavrel Chmelár.

Robert Fico, Michal Šimečka, fotokoláž, zdroj foto: TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.