Do diskusie k zákonu o STVR sa písomne prihlásilo 26 rečníkov
20 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Do diskusie k vládnemu návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) sa písomne prihlásilo 26 rečníkov. Podľa predchádzajúceho rozhodnutia poslancov bude diskusia časovo obmedzená, vyhradených je na ňu celkovo 12 hodín. Zatiaľ v diskusii vystúpili poslanci Dušan Jarjabek (Smer-SD) a Jozef Pročko (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený poslanec rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov bude možné sa prihlásiť do diskusie ešte ústne. Hocikedy môžu požiadať o slovo premiér, ďalší členovia vlády, predseda a podpredsedovia NR SR.

D. Jarjabek podal pozmeňujúci návrh k zákonu o STVR

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by sa mohol ešte upraviť. Poslanec Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek (Smer-SD) podal pozmeňujúci návrh. Ten okrem iného prináša navýšenie mesačnej odmeny člena rady a upravuje aj rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií.

Pozmeňujúci návrh stanovuje minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má podľa neho zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne. Hovorí aj o povinnosti STVR zabezpečiť podporu regionálnych televíznych a rozhlasových štúdií, a to najmä v Banskej Bystrici a Košiciach.

Navrhuje sa tiež, aby člen rady STVR, ktorému sa skončilo funkčné obdobie, bol oprávnený vykonávať funkciu až do zvolenia alebo vymenovania nového člena. Predkladatelia to v pozmeňujúcom návrhu odôvodňujú záujmom zachovania funkčnosti rady. Pozmeňujúci návrh má tiež zvýšiť mesačnú odmenu člena rady.

Poslankyňa a exministerka kultúry Ľubica Laššáková (Hlas-SD) ocenila, že Jarjabek spomenul vo svojom návrhu regionálne vysielanie, ktoré je podľa nej tepnou každého vysielania. "Som rada, že jeho vážnosť bude opäť potvrdená aj v zákone," uviedla s tým, že regionálne štúdiá sa roky považovali za "technickú popolušku RTVS", hoci v nich pracujú šikovní ľudia. Rovnako ocenila, že v zákone bude ukotvená existencia a relevantnosť symfonického orchestra rozhlasu.
Poslankyňa Lucia Plaváková (PS) pripomenula, že Jarjabek predložil rozsiahly pozmeňujúci návrh. Nerozumie navyšovaniu odmeny členov rady na dvojnásobok, chcela by preto počuť odôvodnenie tejto zmeny.

Šimkovičová: Zákon o STVR má posilniť verejnoprávny charakter inštitúcie

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) má za cieľ posilniť verejnoprávny charakter inštitúcie a zabezpečiť dodržiavanie plurality a princípov demokracie a slobodnej tvorby. Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) po uvedení návrhu, ktorý je v druhom čítaní, v pléne Národnej rady (NR) SR.

Šéfka rezortu upozornila na súčasný stav Rozhlasu a televízia Slovenska (RTVS). Tvrdí, že vysielanie postupne strácalo atribúty verejnoprávnosti. "Unifikovali sa tvorba a názory tvorcov, ktoré sa v súčasnom období minimálne líšia od iných komerčných médií hlavného prúdu, a tým sa v podstate vytratil nejaký zmysel, zámery duálneho systému v slovenskom mediálnom priestore," poznamenala.

Nová legislatíva podľa ministerky zlepšuje podmienky pre výkon novinárskej profesie a všetkých tvorcov vo verejnej službe. "Nežiada od nich nič iné len a len objektivitu," dodala. Objektivitu označila za kľúčovú požiadavku verejnoprávnosti. "Mnohí tvorcovia a vedenie súčasnej RTVS na ňu rezignovali," skonštatovala.
Poslanci o návrhu diskutujú v obmedzenom režime. Diskusia je skrátená na 12 hodín.

Šimkovičová: Zákon o STVR má posilniť verejnoprávny charakter inštitúcie
Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) má za cieľ posilniť verejnoprávny charakter inštitúcie a zabezpečiť dodržiavanie plurality a princípov demokracie a slobodnej tvorby. Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.