Ján Mažgút liberálom a progresívcom: Nepochopili, čo sa udialo 15. mája v Handlovej! (VIDEO)
19 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Heger či Matovič by okamžite vyhlásili mimoriadny stav! Poslanec Ján Mažgút (Smer-SSD) si myslí, že ak niekto spochybňuje predkladanie zákona “lex atentát” v skrátenom legislatívnom konaní, nepochopil, čo sa udialo 15. mája v Handlovej. Vo videu vysvetľuje, že práve preto je on zástancom skráteného legislatívneho konania pri tomto zákone. Ten upravuje aj rokovací poriadok NR SR a vlastne je to balík opatrení pre prípad určitej bezpečnostnej situácie.

„Sami vieme, že v Handlovej sa uskutočnilo výjazdové rokovanie vlády a nebolo to ani prvé, ani posledné výjazdové rokovanie vlády SR pod vedením pána predsedu Roberta Fica. Bude sa v nich pokračovať aj v budúcnosti,“ avizuje Mažgút s tým, že už v stredu (19. 6.) vláda zasadá v Rimavskej Sobote a v pláne sú ďalšie.

„Toto je reakcia na bezpečnostnú situáciu a na zamedzenie takýchto situácií v budúcnosti,“ doplnil Mažgút. On sám očakáva, že na tomto zákone by sa mala zhodnúť ako koalícia, tak aj opozícia.

„V rámci pléna bude priestor na to, aby sme o tých veciach hovorili a vylepšili ich,“ myslí si poslanec.

Vláda bude rokovať o situácii v okresoch Poltár a Rimavská Sobota
Hodnotenie úrovne rozvoja okresov by sa malo v budúcnosti zmeniť. Súčasné kritérium miery nezamestnanosti sa má rozšíriť o ďalšie oblasti, ako napríklad demografické trendy, respektíve prístup k základným utilitám, ktoré majú zásadný vplyv na... Čítať ďalej
19 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Heger by okamžite vyhlásil mimoriadny stav!

„Rozdiel medzi tým, ako funguje naša vládna koalícia a ako fungovali oni v súvislosti práve s tým skráteným legislatívnym konaním, je zásadný,“ vysvetľuje Mažgút a ponúka modelovú situáciu, keby sa niečo také, ako atentát na premiéra, stalo pred troma rokmi.

„Okamžite, okamžite by bol vyhlásený minimálne mimoriadny stav. Aj my sme kľudne mohli pristúpiť k vyhláseniu mimoriadnej situácie – bol ohrozený život, zdravie, bola ohrozená bezpečnosť jedného z troch najvyšších ústavných činiteľov,“ doplnil Mažgút s tým, že ak by nastala táto situácia, zákony by v skrátenom legislatívnom konaní prechádzali bez problémov.

Mažgút sa ohradzuje voči slovám, ako zamedzenie, či obmedzenie práva zhromažďovania. Hovorí o úprave.

„Ten balík opatrení okrem iného upravuje aj podmienky zhromažďovania. Nebude to v obytných zónach. Upravujú sa podmienky zhromažďovania pred bytmi politikov, ústavných činiteľov, sú tam vyšpecifikované inštitúcie, pred ktorými v tesnej blízkosti nemôže byť dané zhromaždenie – bude tam nejaký perimeter, od ktorého ho bude možné uskutočniť. Aj to všetko v súvislosti s Dohovorom o základných ľudských právach a slobodách, pretože právo zhromažďovať sa je jedným z nich. Na druhej strane nesmie byť ohrozené druhé ľudské právo – právo na súkromie, právo na bývanie, na súkromný majetok,“ priblížil Mažgút, na čo všetko prihliadali pri tvorbe zákona. Touto úpravou chcú zamedziť poškodzovaniu majetku, či fyzickým útokom.

Kaliňák pripustil úpravy v lex atentát, napríklad pri pokutách pre obce
Vo vládnych zmenách v tzv. lex atentát by ešte v druhom čítaní mohli nastať drobné úpravy. Pripustil to minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po utorkovom rokovaní brannobezpečnostného výboru v Národnej rade (NR) SR. Zmeny by sa mohli týkať... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Reklamný článok/JM Communication, s.r.o., Drotárska cesta 56, Bratislava, IČO: 51711842.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik