Emmanuel Macron a Jordan Bardella – alebo bitka dvoch zajačikov
19 | 06 | 2024 I Ivan Štubňa

Nebudem zachádzať do starších prieserov Rothschildom odkojeného zakomplexovaného francúzskeho prezidenta. Stačí, ak si povieme, že jeho hviezda pohasína a s veľkou pravdepodobnosťou zhasne úplne. Výsledky volieb do EÚ vo Francúzsku sú odrazom neschopnosti Macrona, jeho štvavej politiky proti Rusku, jeho nelegálnej proimigračnej politiky a iných predstáv občanov Francúzska o jeho smerovaní. Francúzska vláda je nečitateľná a pracuje spôsobom „jeden čihí, druhý hota“. Výsledkom boli prijímané antisociálne zákony, ktoré môžeme označiť za kladivo na bežného občana.

Macronova koalícia Obnova získala v eurovoľbách len 15 % hlasov, čo je o viac ako polovicu menej ako strana Marine Le Penovej (32%). Z výsledkov šokovaný Macron zrejme pod tlakom opozície vypísal predčasné parlamentné voľby. Utŕžil tak celosvetovú hanbu, ľútosť, ale i škodoradosť.

Vzájomná spojitosť medzi prácou v EÚ a na domácej politickej scéne existuje, ale prehra v eurovoľbách ešte nedeterminuje vnútornú stabilitu politiky. Jasné je, že tento mentálny pád Macrona do politickej žumpy budú všetci obdivovať ako prejav vyššej formy demokracie. V skutočnosti je to prejav politickej slabosti. Napríklad aj v Čechách vyhrala eurovoľby Babišova strana ANO. Mal by podľa francúzskej logiky český prezident Pavel alias Pávek vypísať predčasné voľby?

Termín predčasných parlamentných volieb bol stanovený na 30. júna a 7. júla. S vysokou pravdepodobnosťou Macronova strana opäť prehrá. Aj vďaka zle stanovenému termínu. Tu si mal Macron zobrať vzor od našej občianky Čaputovej, ktorá v roli prezidentky vypísala predčasné voľby s takým časovým oneskorením, aby jej strana Progresívne Slovensko mala čas sa pozviechať a zosilnieť.

Francúzsky milujú zajačikov

Podpredsedom Národného združenia (premenovaná strana Le Penovej) sa stal Jordan Bardella v roku 2019 už ako 24-ročný, za šéfa strany ho zvolili na jeseň 2022. Tohto zajačika vybrala za predsedu dlhoročná líderka združenia Marine Le Penová. V eurovoľbách bol volebným lídrom. Kým pravicový zajačik Bardella sa dostáva na výslnie politiky, liberálny zajačik Macron so vo vysokej politike prepadá na dno. Ak výsledky predčasných volieb budú kopírovať klesajúcu popularitu Macrona, tak jeho koalícia Obnova určite prehrá. Prieskumy totiž ukazujú, že Francúzi považujú svojho prezidenta za arogantného, autoritatívneho a starajúceho sa len o elity a Macronovo hodnotenie dôvery sa pohybuje len okolo 30%.

Voľby pre nich dopadli katastrofálne: Francúzsko a Belgicko
Francúzsky prezident Macron v reakcii na jasnú porážku svojej strany v eurovoľbách oznámil, že vypíše nové voľby. Tie sa uskutočnia na prelome júna a júla, píše agentúra Reuters. Vzostup krajnej pravice, ktorá voľby podľa prvých odhadov s veľkým... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Macron poštval Francúzov proti sebe aj tým, že po svojom znovuzvolení presadil množstvo kontroverzných reforiem, predovšetkým sociálnych a dôchodkových, bez ohľadu na verejnú mienku. Popularitu stráca aj preto, že občania Francúzska sa cítia byť ohrození jeho politikou voči Rusku. Militaristické postoje Macrona občania Francúzska jednoznačne odsúdili na námestiach aj v politických prieskumoch. Ako si vysvetliť takéto Macronovo správanie? Je na to len jediné vysvetlenie. Chcel hrať v Európe hlavnú úlohu politika, ktorý bude určovať jej vývoj. Výsledky  eurovolieb ho šokovali a jeho duševný kolaps ho doviedol k šialenej  myšlienke vypísať predčasné voľby. Macronovi mandát prezidenta uplynie v roku 2027. Ak jeho vinou jeho strana utrpí fatálnu prehru v predčasných voľbách, je možné, že ani Macron neustojí tlaky na jeho odstúpenie z funkcie prezidenta. Nuž ako sa hovorí. Kto seje vietor, žne búrku.

Marine Le Penová sa už nechala počuť, že nebude žiadať rezignáciu Macrona v prípade ak jej strana zvíťazí v predčasných parlamentných voľbách. Otázka je len, či jeho odstúpenie nebude žiadať ulica. Francúzi sú známi tým, že v prípade ohrozenia ich práv neváhajú ísť spontánne do ulíc. Aj naše Západom platené médiá tvrdia, že Macron vypísal  predčasné voľby z dôvodu zlyhania jeho strany v eurovoľbách. Získame na veci úplne iný pohľad, ak si uvedomíme, že po celom Francúzsku sa proti liberálnej Macronovej vláde, ale i Le Penovej pravičiarom na uliciach postavilo minulú sobotu okolo 250 000 protestujúcich. A v Paríži vyšlo do ulíc 75 000 ľudí. V pohotovosti bolo  až 21 000 policajtov. Podľa toho ako sú rozdané karty, vyzerá to v predčasných voľbách na víťazstvo ľavicovej koalície, alebo pravicovej Le Penovej strany. V žiadnom prípade však nezvíťazia Macronovi liberáli, ktorých preferencie padajú rýchlosťou voľného pádu.

Z mesta SNP Ivan Štubňa

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik