Zacharovová: Ak EÚ obmedzí pohyb ruských diplomatov, Moskva odpovie
18 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ak Európska únia obmedzí pohyb ruských diplomatov, Moskva prijme odvetné opatrenia. Vyplýva to z vyhlásenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej, ktoré bolo zverejnené na webovej stránke ruskej diplomacie. Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský a sedem jeho európskych kolegov nedávno v liste šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi vyzvali na urýchlené zavedenie obmedzení pohybu ruských diplomatov v schengenskom priestore, informuje český portál Novinky.cz.

"Táto myšlienka nie je nová. Zástupcovia Českej republiky navrhli obmedziť pohyb ruských diplomatov v schengenskom priestore na území krajiny (kde im bola udelená akreditácia) počas prípravy 12. balíka jednostranných opatrení Európskej únie," uviedla Zacharovová podľa ruskej diplomacie v odpovedi na otázku novinára.

Tvrdila tiež, že v západných médiách došlo k vlne toho, čo nazvala "špionážnou mániou", ktorá mala podľa nej ospravedlniť uvalenie obmedzení na ruských diplomatov, čo označila za porušenie zavedenej diplomatickej praxe a Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Pohrozila odvetnými opatreniami za akékoľvek akcie proti Rusku.

Nielen Česi aj Poliaci

Podľa Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch má každý štát, ktorý prijme diplomata na svoje územie, možnosť geograficky obmedziť jeho pohyb.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski koncom mája oznámil, že Poľsko tak urobí s ruskými diplomatmi na svojom území vzhľadom na zapojenie Moskvy do hybridnej vojny proti EÚ.

Česká republika sa dlhodobo zasadzuje za to, aby EÚ obmedzila pohyb ruských diplomatov v schengenskom priestore

Podľa Lipavského sa množstvo špionážnych aktivít odohráva pod diplomatickým krytím. Praha preto požaduje, aby ruskí diplomati dostali víza a povolenia na pobyt, ktoré im umožnia pohybovať sa len v rámci hostiteľskej krajiny a nie v rámci schengenského priestoru. Česká republika sa usiluje o to, aby obmedzenie pohybu diplomatov bolo súčasťou 14. balíka protiruských sankcií EÚ.

"Spravodajstvo, propaganda alebo dokonca príprava aktov sabotáže sú hlavnými úlohami veľkého počtu ruských 'diplomatov' v Európskej únii," uviedlo sedem ministrov v liste. "Voľný pohyb držiteľov ruských diplomatických pasov, akreditovaných v jednom z hostiteľských štátov, uľahčuje škodlivé aktivity v celom schengenskom priestore," hovoria šéfovia diplomacie Českej republiky, Dánska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Holandska, Poľska a Rumunska. Podľa nich je návrh v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Najnovší PRIESKUM vás prekvapí! Nový víťaz a SNS stratila takmer polovicu voličov
Ak by sa parlamentné voľby konali od 30. mája do 3. júna 2024, zvíťazilo by Progresívne Slovensko so ziskom 23,7 percenta. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s podporou 22,4%. Nasledovala by strana Hlas-SD, ktorú by podľa aktuálneho zberu... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.