Švajčiarsko sa cíti nechutne zneužité Zelenským
18 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

„Švajčiarsko bolo zmanipulované zo strany Ukrajiny“ píše švajčiarsky mediálny titul blick.ch. Podľa webu analýza príprav, priebehu a výsledkov samitu "bolí". V článku sa tak vyjadril Georges Martin, ktorý bol svojho času zástupcom štátneho tajomníka na federálnom ministerstve zahraničných vecí. Je autorom knihy „Život v službách mojej vlasti“. Ide o veterána stoviek mierových rokovaní v oblastiach svetových konfliktov.

"Žiaľ, o mieri nebude reč, pretože bez Ruska to nejde." Znie strohé úvodné konštatovanie Georgesa Martina. Po prvé údajne preto, že na rozdiel od oficiálneho názvu, nikdy počas samitu nebola reč o „mierovej konferencii“. Nanajvýš „konferencia o ukrajinskom mierovom návrhu“. Ale ani to nie je pravda!

Čo sa teda udialo v priamom prenose pred celým svetom?

"V skutočnosti Švajčiarsko nerozumne súhlasilo s tým, že ho Ukrajina vmanévruje do nepohodlnej pozície zorganizovania konferencie, ktorej cieľom podľa Zelenského nikdy nebolo hľadať cesty k mieru, ale spojiť podporu pre Ukrajinu, ktorá presahuje západný kruh. Zelenskyj si pravdepodobne myslel, že reputácia Švajčiarska by mohla pomôcť presvedčiť aktérov na takzvanom „globálnom juhu“, aby dali to, čo mu jeho západní spojenci v NATO nikdy dať nemohli."

Absencia Ruska bol tragický fatálny omyl

"Po prvé, nepozvať Rusko je nepochopiteľné, aj keď by toto pozvanie pravdepodobne odmietlo. Napriek tomu existoval spôsob, ako operáciu trochu zachrániť: presvedčiť BRICS, gigantov rozvíjajúcich sa krajín (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika, ale aj Egypt, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Etiópia a Irán) podieľať sa. V skutočnosti BRICS tým, že stoja bokom, ukazujú, že chápu cieľ operácie a odmietajú Zelenského frašku podporiť." Konštatuje Georges Martin pre blick.ch.

Zelenskyj spochybnil neutralitu Švajčiarska

„Celá moja kariéra diplomata ma presviedča, že svet potrebuje neutrálne, aktívne a podporujúce Švajčiarsko viac ako ďalšieho člena vojenskej organizácie, ktorá to nepotrebuje“ Konštatuje citovaný web.

Orbán brilantne vybabral s celým NATO
Viktor Orbán podporí Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO pod jednou podmienkou. Tento vskutku lišiacky "výdobytok" Maďarska, ktorý publikoval Financial Times, si všimol web svpressa. ru. Kandidát na post generálneho tajomníka... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik